• 1
  • 0
Latinski naziv: Larrea tridentata
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – zimzeleni uspravan žbun, visine 0,6 m do 2,75 m, zapletenog granja, krta, bogata lišćem.
 
Listovi – mali, maslinasto zeleni, smolasti, rastu razuđeno jedan od drugoga.
 
Cvetovi – svetložuti, širine 1,25 cm, rastu na krajevima grana.
 
Plod – malih dimenzija, bele boje, gusto protkan vunastim vlaknom, sa loptastom kapsulom u kojoj je seme.
 
Ukus – krajnje gorak i neprijatan.
 
Miris – veoma jak, podseća na katran.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Listovi i malene stabljike.
 
Lekovito dejstvo: Alterativ, diuretik, tonik, depurativ, astrigent, antiartritis, antireumatik, protiv skrofule, emetik (velike doze), protivotrov.
 
Žbun čaparal je naročito poznat u Severnoj Americi po svom lekovitom dejstvu protiv kancera i artritisa. Mnogi severnoamerički Indijanci su smatrali da je ta biljka zapravo lek za sve bolesti. Čaparal ima snažno lekovito dejstvo na mokraćne kanale (urinarni trakt) i sistem limfnih žlezda. Ova biljka ujednačava rad svih organa i ponovo izgrađuje oštećena tkiva u organizmu. Čaparal takođe čisti debelo crevo od štetnih materija i ujednačava rad crevnih mišića. Čaparal ima veoma gorak ukus, ali ima veoma brzo dejstvo kod teških oboljenja i opasnih zdravstvenih stanja, tako da će pomoći hrabrima kojima bude zatrebao u nevolji.
 
Lekovita upotreba: Kancer, artritis, reumatizam, naslage kamenca u organizmu, želudačne tegobe, problemi sa bešikom, problemi sa bubrezima, hemoroidi, leukoreja, amenoreja, dismenoreja, prolaps materice, bolovi, modrice, posekotine, upala manjih rana, male boginje, ujedi zmija, venerične bolesti, ranjava mesta, tetanus.
 
Preparati: Infuzija, prah.
 
Infuzija: Uzeti 1 čajnu kašičicu ove biljke za svaku šolju vode; odgovarajuću količinu biljke staviti u staklenu posudu, ili termos (boca od nerđajućeg čelika), pa preliti provrelom vodom i posudu odmah čvrsto zatvoriti; ostaviti da odstoji 24 sata, potom procediti i zasladiti medom; flaširati i čuvati na hladnom mestu. Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Doziranje:
 
Infuzija: 1 šolja (180 ml do 240 ml), 3 puta dnevno.
 
Prah: 2 g do 3 g (4 do 6 kapsula #0, svaka je težine 500 mg), 3 puta dnevno.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Hemoroidi: Spoljna upotreba, koristite za sedenje u kadi.
 

Oralna

 
Kancer, artritis, reumatizam itd: Piti čaj 3 nedelje, a nakon toga možete upotrebljavati kapsule ili tablete.
 

Kožna

 
Stare rane, upale: Primeniti toplu fomentaciju od infuzije. Modrice, posekotine, manje rane: Upotrebite i infuziju kao sredstvo za ispiranje.
 

Vaginalno

 

Leukoreja, amenoreja, dismenoreja, prolaps materice: Upotrebiti infuziju za polivanje obolelog mesta.
 

LEKOVITE FORMULE

 
Čaj od čaparala (koji nije gorak)
2 supene kašike čaparala (Larrea tridentata)
4 čajne kašičice cvetova zove (Sambucus nigra)
2 čajne kašičice pitome nane (Mentha piperita)
 
Preparat: Biljku čaparal i 830 ml destilovane vode staviti u teglu, zatvoriti i staviti u rernu 5-6 sati na 80-95 stepeni (ili napraviti čaj u termosu, videti “Preparati” iznad); procediti i očistiti bocu na čije dno ćete staviti poslednje dve biljke na spisku i preliti preko njih čaj od čaparala, dobro zatvoriti; ostaviti da odstoji ceo dan, ili dva sata, a samo povremeno promućkati bocu; potom procediti kroz muslin tkaninu, pa preliti čaj preko tkanine koja je poslužila za proceđivanje preko biljaka nekoliko puta; zasladiti medom, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 šolja 3 puta dnevno.
 

Melem od čaparala

 
30 g čaparala (Larrea tridentata)
1/2 šolje maslinovog ulja
15 g pčelinjeg voska (da omogući čvrstinu masti)
 
Preparat: Sastojke staviti u rernu na temperaturi od 80 stepeni; na toj temperaturi treba da ostanu sat vremena u rerni; procediti kroz sito i mešati dok ne očvrsne, a zatim staviti u teglu.
 
Primena: Stavljati po potrebi na obolelo mesto.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka koja raste u prirodnim staništima Severne Amerike, koja se odlikuju retkom i zakržljalom vegetacijom suvih pustinjskih ravnica jugozapadnih Sjedinjenih Država i severnog Meksika. Ova staništa su prilično rasprostranjena u tim krajevima i u njima faktički da ne postoje druge biljke. Čaparal raste u nižim nadmorskim visinama, katkada dostiže visinu i do 900 m. Obrazuje veoma karakteristična područja vegetacije u severnoameričkim pustinjama, ali se takođe gaji u pustinjskim baštama kao ukras. Ova biljka cveta u rano proleće, a ubrzo zatim dobija i semenke koje služe kao odlična hrana za pustinjske glodare i druga živa bića u divljini.
 
Branje: Najbolje vreme za branje ove biljke je kada je njeno semenje potpuno sazrelo, to jest u rano proleće ili u jesen, ali nema prepreke da se bere i u bilo koje doba godine.
 
Sušenje i čuvanje: Dobro se postarajte da sačuvate isparljivo eterično ulje od čaparala.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *