• 740
  • 0
Latinski naziv: Symphytum officinale
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – veoma dlakava, 60 cm do 90 cm visine, slobodno razgranata na spojevima, hrapava, ćoškasta, šuplja.
 
Listovi – jajasti do kopljasti, gornji listovi su manji, nekolicina i obgrljuju stabljiku, donji listovi su veoma veliki i mnogi su na peteljkama (oni koji leže na  zemlji su toliko dlakavi i peckavi da će prouzrokovati svrab na rukama, licu ili telu kada se dodirnu), zeleni, sa talasastim ivicama.
 
Cvetovi – svetlo bele ili svetlo ljubičaste boje, centralni koji se širi u više grana, dugačak i šupalj nalik prstu rukavice.
 
Seme – malo i crno.
 
Koren – vretenast, debeo, braonkasto-crne kore, sivo i rožnato drvo, grana se i prodire duboko u zemlju, veoma naboran, kratke pukotine, kratki drvenasti snopovi i široki sržni zraci.
 
Ukus – slatkast, sluzav i blago jedak.
 
Miris – nema.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren (spolja) i listovi.
 
Lekovito dejstvo: Demulcent, ćelijski proliferant, sredstvo za grudi, astrigent, hranjivo sredstvo, tonik, ekspektorans, hemostatik, alterativ, sredstvo za rane, sluz, stiptik.
 
Dr Šok je napisao sledeće o gavezu:
 
Izgleda da nije mnogo važno koji deo tela je polomljen, unutra ili spolja, gavez će ga brzo zalečiti. On je odličan ćelijski proliferant ili ćelijski odgajivač, deluje jednako na zarastanje mesa, kostiju, zaustavlja krvarenje, sjajan je za kašalj, umirivanje i isceljivanje zapaljenih tkiva na neverovatan način.
 
Gavez je jedan od najboljih iscelitelja za respiratorni sistem, naročito za krvarenje pluća, spasao je hiljade života. Koren se koristi kao tonik i za previjanje rana od davnina, pa sve do današnjih dana. Koren i mladi listovi sadrže toksični alkaloid koji, prema nekim modernim istraživanjima, može izazvati oštećenje jetre ako se uzima u velikim količinama (više nego što jetra može da obradi i eliminiše). Ako je jetra zakrčena ili slaba, bolje je koristiti zreo list za unutrašnju upotrebu, izbegavajući koren i mladi list, ako je moguće. Generalno, veoma velike količine su potrebne da bi se proizvelo bilo kakvo štetno dejstvo, budite mudri u korišćenju korena i mladih listova.
 
Koren i mladi listovi su najkorisniji kao obloga u lečenju pritešnjenih i ulceroznih povreda. Gavez je sastojak u mnogim biljnim preparatima i može se dati gde god je potrebna sluz ili demulcent. Glavni lekoviti element u gavezu je alantoin, ćelijski proliferant koji podstiče granulaciju i formiranje epitelnih ćelija.
 
Lekovita upotreba: Kašalj, ulcerisana i zapaljena pluća, bronhitis, krvarenje, astma (prekomerno iskašljavanje), tuberkuloza, zapaljenje plućne maramice, upala pluća, zapaljenje želuca ili creva, ulcerisani bubrezi, pesak u mokraći, krv u urinu, dijareja, dizenterija, modrice, uganuća, otoci, prelomi, kanceri, pokidani ligamenti, rupture (kidanja), polomljene kosti, posekotine, giht, gangrena, srčani problemi, ulcerozne povrede, hemoptizija, katar, skrofula, anemija, leukoreja, ženska slabost, čirevi, afte, upala sinusa, opekotine i ujedi insekata.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah i tinktura. Koren gaveza sadrži veliku količinu mucilaga, koji se najbolje izvlači vodom. 
 
Esencija: (koren) staviti 15 g do 30 g korena u 1 l vode. Za probleme creva, koristiti mleko, koje ima dejstvo slično lepku u pričvršćivanju biljke na zapaljenu membranu.
 
Doziranje:

Esencija: 60 ml, 3 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-2 čajne kašičice.
Infuzija: 1 šolja, 3 puta dnevno.
Sluz: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
Prah: 2 kapsule #00 ili 1 čajna kašičica.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Gavez se može koristiti u svim kombinacijama podsticanja.
 

Oralna


Dijareja, dizenterija i kašalj (osetljiva deca): Davati često sluz zaslađenu medom u dozama čajne kašičice; to osnažuje, hrani, umiruje i isceljuje.
 
Upala bubrega: Kombinovati koren gaveza sa crvenom konopljušom (Eupatorium purpureum) u esenciji.
 
Krvarenje pluća: Davati često sluz gaveza, u velikim dozama (davati 180 ml do 240 ml esencije ili mucilaga po 1 zalogaj, dobro mešajući sa pljuvačkom). Odmoriti sat vremena, zatim ponoviti dok sva bol ne nestane i nema krvi u sputumu (ispljuvku). Ako pacijent spava, probuditi ga i nastaviti sa istom dozom na 2 sata i primenjivati na svaka 3 sata posle toga. Ne davati hranu najmanje 12 sati.
 
Tuberkuloza: Kombinovati gavez sa belim lukom, 1 supena kašika soka od svežeg belog luka, na svakih 470 ml mucilaga gaveza i dobro promešati. Ovo je najbolji lek ikada otkriven za ovaj problem, prema doktoru Šoku.
 
Ulcerisani želudac, creva, grkljan, usta, krajnici, itd.: Kombinovati gavez sa velikim čičkom (Arctium lappa).
 
Skrofula, anemija, dizenterija, dijareja, leukoreja, ženska slabost, unutrašnji bol i modrice: Dati čaj od esencije gaveza ili infuzije.
 

Kožna

 
Zapaljenje, modrice, uganuća, otoci, gnojenje čireva: Primeniti oblogu napravljenu od korena gaveza ili listova.
 
Povrede, modrice, opekotine, proširene vene, čirevi, itd.: Premazati deo čistim maslinovim uljem, da bi se sprečilo lepljenje, zatim, natopiti debeo sloj pamuka sa sluzi gaveza i primeniti na povređeni deo. Pokriti plastičnom folijom ili papirom premazanim voskom, bandažirati i ostaviti dok se ne osuši. Zatim napraviti svežu aplikaciju prateći istu proceduru. Ako je gnoj prisutan, premazati taj deo uljem od belog luka, umesto maslinovim uljem i popiti 1 čajnu kašičicu. Ovo će sprečiti ili zaustaviti truljenje i formiranje gnoja. Koristiti toplu oblogu od snažne esencije. 
 
Rupture (kidanja), opekotine, modrice, rane, čirevi, beli otoci, sveže povrede, bolne grudi (dojke), prelomi, uganuća, itd.: Staviti oblogu od svežih, istucanih listova. To oslobađa bola u roku od sat vremena.
 
Čirevi: Topla obloga od gaveza ili sveža obloga je mnogo bolja nego seckanje i isušivanje. Topla obloga će izvući i isušiti čir.
 
Kožni losion: Sok ili esencija pomešana sa jednakom količinom glicerina je odličan kožni losion i pomoć za boju, mekoću i podmlađivanje.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Sluz od korena gaveza

 
60 g korena gaveza, iseckano (Symphytum officinale)
1 l destilovane vode
170 g meda
60 ml glicerina
 
Preparat: Potopiti koren u vodu na 12 sati. Prokuvati nakon toga, pokriti i krčkati pola sata. Procediti, zatim profiltrirati i iscediti kroz pamučnu ili lanenu tkaninu. Vratiti tečnost u čistu posudu, dodati med i glicerin, krčkati 5 minuta i ostaviti sa strane da se ohladi. Staviti u širokogrlu flašu i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: Kašalj, zapaljenje grla i ždrela ili gušobolja, blago krvarenje: 60 ml na svaki sat dok se tkivo ne zaleči i ne prestane kašalj. Krvarenje pluća: videti “PRIMENA U LEKOVITE SVRHE”. Napomena: Ne davati hranu najmanje 12 sati tokom ovog tretmana tako da sluz može doći do krvi i pluća bez mešanja i gubljenja energije; sam po sebi je veoma hranjiv.
 

Tonik pluća

 
15 g korena gaveza (Symphytum officinale)
15 g očajnice (Marrubium vulgare)
15 g korena omana (Inula helenium)
15 g dobričice (Glechoma hederacea)
15 g đumbira (Zingiber officinale)
15 g kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)
2 čajne kašičice muskatnog oraščića (Myristica fragrans)
700 g žutog šećera (ili 230 g meda)
 
Preparat: Krčkati lagano prve 4 biljke u 1,5 l vode 20 minuta. Dodati muskatni oraščić, pokriti i krčkati još 4 minuta. Procediti iznad đumbira i kajenske paprike i dodati šećer dok je vruće. Ostaviti da se ohladi i flaširati.
 
Doziranje: 1-2 supena kašika na svaka 2 sata.
 

Sirup za nerve i kašalj

 
30 g korena gaveza (Symphytum officinale)
30 g rabarbare (Rheum palmatum)
30 g narda (Aralia racemosa)
30 g močvarnog kupusa (Symplocarpus foetidus)
30 g očajnice (Marrubium vulgare)
900 g žutog šećera (med može biti zamena zbog ukusa)
 
Preparat: Kuvati lagano biljke u 2,4 l vode pola sata; dodati šećer ili med dok je vruće (a za čuvanje za bilo koju vremensku dužinu, dodati 30 ml etanola ili glicerina).
 
Doziranje: 2 čajne kašičice 3 do 4 puta dnevno.
 

Lek za tuberkulozu

 
470 ml mucilaga gaveza (Symphytum officinale)
1 supena kašika belog luka, svež sok (Allium sativum)
 
Preparat: Promešati dobro ili promućkati zajedno.
 
Doziranje: 60 ml do 180 ml na svaka 4 sata.
 

Anemija

 
30 g korena gaveza (Symphytum officinale)
1 supena kašika belog luka, svež sok (Allium sativum)
 
Preparat: Polako krčkati mešavinu 20 minuta u 1 l vode. Procediti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml na svaka 4 sata.
 

Astma

 
30 g korena gaveza (Symphytum officinale)
30 g omana (Inula helenium)
30 g anđelike (Angelica archangelica)
30 g narda (Aralia racemosa)
30 g očajnice (Marrubium vulgare)
 
Preparat: Istucati i potopiti biljke u 470 g meda na 52 stepena 6-8 sati, dok mešavina ne poprimi tečni oblik.
 
Doziranje: 1 supenu kašiku uzimati na svakih nekoliko minuta, dok ne dođe do olakšanja i tako nekoliko puta u toku dana.
 

Bronhitis

 
15 g korena gaveza (Symphytum officinale)
15 g očajnice (Marrubium vulgare)
15 g boneseta (Eupatorium perfoliatum)
15 g podbela (Tussilago farfara)
7 g korena omana (Inula helenium)
1 čajna kašičica đumbira (Zingiber officinale)
1 čajna kašičica lobelije, kisela tinktura (Lobelia inflata) 
 
Preparat: Krčkati prvih 5 biljaka u 1 l vode 20 minuta, procediti vruće iznad đumbira i dobro pokriti dok se ne ohladi. Da bi smeša bila ukusnija može se dodati 450 g meda u esenciju, prokuvati (ukloniti penu), zatim izliti preko đumbira i prekriti. Dodati kiselu tinkturu lobelije kada se ohladi; ovo će pomoći pri uklanjanju sluzi.
 
Doziranje: 2 supene kašike na svaka 2 do 3 sata.
 

Oslabljenost

 
115 g korena gaveza (Symphytum officinale)
60 g omana (Inula helenium)
30 g očajnice (Marrubium vulgare)
15 g crvenog triliuma (Trillium erectum; T. pendulum)
 
Preparat: Krčkati polako biljke 20 minuta u 2,8 l vode. Procediti, zasladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Ova smeša se može čuvati sa glicerinom ili sa 470 g meda.
 
Doziranje: 1 supena kašika 3 puta dnevno ili više.
 

Melem za opekotine
(opekotine, uganuća, povrede, itd.)

 
3 dela svežih listova i cvetova gaveza (Symphytum officinale)
1 deo lebelije u prahu (Lobelia inflata)
dovoljno meda i ulja od pšeničnih klica (jednakih količina) za osnovu
 
Preparat: Pomešati med i ulje od pšeničnih klica u blenderu i onda postepeno dodavati prvo gavez, a zatim lobeliju dok se ne postigne odgovarajuća gustina. Pokriti i čuvati hladno. Melem se može očuvati dodavanjem malo glicerina, ali se postižu bolji rezultati kada je sveže napravljen.
 
Primena: Naneti melem za opekotine na povređeni deo. Za unutrašnju upotrebu popiti čaj od gaveza ili od ananasa i gaveza.
 

Zapaljenje plućne maramice

 
30 g korena gaveza (Symphytum officinale)
30 g ljutovnice (Verbena officinalis)
30 g meksičke leptirove trave (Asclepias tuberosa)
15 g miloduha (Hyssopus officinalis)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)

Preparat: Kuvati na laganoj vatri prve 4 biljke u 1,5 l vode dok se nivo ne spusti na 700 ml. Procediti iznad kajenske paprike, ostaviti sa strane da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 3 supene kašike na svaka 2 do 3 sata.
 
Primena: Davati kašu od crvenog bresta, kao i snažan čaj od koprive (Urtica dioica) proizvoljno. Rešiti konstipaciju klistirom od mačje mente (Nepeta cataria).
 

Upala pluća

 
30 g korena gaveza (Symphytum officinale)
15 g meksičke leptirove trave (Asclepias tuberosa)
15 g očajnice (Marrubium vulgare)
1/4 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)
 
Preparat: Krčkati prve 3 biljke 20 minuta u 1 l vode. Procediti mešavinu preko kajenske paprike, pokriti dok se ne ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml 4 puta dnevno.
 
Primena: Ova formula se može koristiti sa parnim kupatilom ili kajenskom paprikom, čajem od plave zove ili nane.
 

Uganuća, otoci
(topla obloga)

 
115 g korena gaveza u prahu (Symphytum officinale)
2 l destilovane vode

Preparat: Kuvati polako 15 minuta u vodi, zatim procediti.
 
Primena: Potopiti tkaninu od prirodnog vlakna u preparat, iscediti višak kako bi se sprečilo kapanje i staviti na povređeno mesto što je toplije moguće. Držati oblogu po sat vremena 2 do 3 puta dnevno.
 

Tuberkuloza sa lekom za krvarenje
(dobro je za osobe sa averzijom prema belom luku)

 
470 ml sluzi gaveza (Symphytum officinale)
115 g korena omana, iseckano (Inula helenium)
1 supena kašika soka od belog luka (Allium sativum)
240 ml destilovane vode
 
Preparat: Kuvati koren omana, u vodi, na jakoj vatri 15 minuta. Procediti, pritisnuti i ostaviti da se ohladi. Pomešati ohlađeni koren omana sa sluzi gaveza i sokom od belog luka (dobro promućkati) i zasladiti medom.

Doziranje: 1 čajna šolja (180 ml), 3 do 4 puta dnevno.
 

Hranjiva, emolijens i isceljujuća formula
(čirevi, kancer, sifilis, kožne bolesti)

 
470 ml sluzi gaveza (Symphytum officinale)
115 g korena čička (Arctium lappa)
1 l destilovane vode
 
Preparat: Kuvati u vodi, na jakoj vatri koren čička 15 minuta.Procediti, a onda krčkati dok se nivo ne spusti na 470 ml. Staviti sa strane da se ohladi i dodati sluz gaveza. Zasladiti medom. Dobro promućkati pre upotrebe.
 
Doziranje: 60 ml do 90 ml 3 do 4 puta dnevno.
 

Spoljašnje aplikacije
(kancer, sifilis, kožne bolesti, itd.)

 
Natopiti lan ili pamuk prethodno opisanom isceljujućom formulom gaveza i naneti na povređeni deo. Držati vlažnim i često menjati (ne dozvoliti da se osuši pre uklanjanja).
 
Prijatne kombinacije: Za ulcerisana stanja (unutrašnja i spoljašnja) je najkorisnija kombinacija korena gaveza i korena čička (Arctium lappa). Gavez u kombinaciji sa bonesetom (Eupatorium perfoliatum) će ukloniti zapaljenje bubrega ili urinarne probleme. 
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, prirodan je u Evropi, a naturalizovan u SAD-u. Gavez raste u niskoj travi, na vlažnim mestima (vlažnim poljima, kanalima, obodima reka, napuštenim mestima). Može biti kultivisan za vašu baštu lekovitog bilja ili u saksiji za rast u unutrašnjem prostoru. Izdržljiv je i lako raste, a cveta tokom celog leta. Veoma dobro raste iz isečaka korena i nalazi mesto u svakoj lekovitoj bašti.
 
Srodne biljke:
 
– Beli slez (Althaea officinalis); deluje veoma slično gavezu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *