• 968
  • 0
Latinski naziv: Cinchona calisaya; C. ledgerana; C. officinalis; C. succirubra
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
C. calisaya: Rolne kore (to je forma kore koja se urola kada se osuši; to je rolna osušene kore kao što su kod cimeta, kininovca, itd.) su obeležene belim pramenovima i širokim uzdužnim fisurama i regularnim poprečnim pukotinama koje su 6 mm do 12 mm odvojene; spoljašnji sloj plute se često menja. Ova sorta ima najveći potencijal u organskom kininu.
 
C. ledgerana: Ona se od strane nekih smatra sortom
 
C. calisaya. Ima usamljene ili duple rolne kore na kojima se vide svetlosive mrlje lišajeva, sa brojnim fisurama i poprečnim pukotinama.
 
C. officinalis: Ona ima uzane rolne kore sa brojnim uzdužnim i poprečnim pukotinama (dajući karakterističnu hrapavost poleđini kore).
 
C. succirubra (C. pubescens): Ona ima dve sorte – južnoamerička je ravna a sa Jave je urolana. Južnoamerička sorta ima crvenu koru i crvenu unutrašnju površinu, sa uzdužnim grebenima i svetlim crvenim bradavicama; javanska sorta ima krupne rolne kore i crvenkasto-braon spoljašnju koru, sa naborima, crvenkastim bradavicama i sivim zakačenim lišajevima.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Osušena kora sa stabljike i grana.
 
Lekovito dejstvo: Tonik, antiperiodik, sredstvo za snižavanje temperature, sredstvo za umirenje nerava, astrigent (umeren), aperijens (umeren), sredstvo za jačanje želuca, antiseptik, sredstvo za podsticanje lučenja pljuvačke, antipiretik, srčani stimulans (u velikim dozama je srčani depresant – umanjuje fiziološku aktivnost).
 
Ova biljka je opšti tonik koja širi svoj moćan uticaj kroz celi nervni sistem, do kičmeno-moždanih, simpatičkih i čak do perifernih nerava. Sprečiće fermentaciju i truljenje u digestivnom traktu. Koncentrat je vredan astrigent za ispiranje grla. Male doze povećavaju protok pljuvačke i želudačnih sokova, povećavaju peristaltiku, akciju srca (jače i ubrzanije), cerebralne funkcije i izlučivanje otpadnih materija. Umerene doze smanjuju količinu mokraćne i fosforne kiseline (ali ne i protok uree) i smanjuju metabolizam tkiva. Velike doze mogu izazvati neke fizičke neprijatnosti (vrtoglavica, glavobolja, privremena gluvoća, itd.), ali neće naneti trajnu štetu pacijentu.
 
Lekovita upotreba: Adinamija, amenoreja, astma, mokrenje u krevetu, hronični bronhitis, akutni katar, oporavak, opšta iznurenost, hidropsija, pijanstvo (tečni ekstrakt), atonična dispepsija, epilepsija, erizipel, iznurenost žena, groznice (svi tipovi), grip, gangrena, želudačni katar, visoka groznica, loše varenje, upala, plućni problemi, malarija, male boginje, menstrualni problemi, nervni poremećaji, neuralgija, pneumonija, akutni reumatizam, šarlahna groznica, skrofula, kožne bolesti, uvećana slezina, tifus, tifoid, urinarna inkontinencija, variola, veliki kašalj.
 
Preparati: Kinin se komercijalno dobija iz kore, ali ova forma izvlačenja je neorganska i najopasnija po zdravlje, tako da mi savetujemo da se nikada ne upotrebljava. Međutim, prirodni ili organski kinin koji je u kori, kada se koristi u infuziji ili drugim prikladnim formama, veoma je koristan za telo.
 
Doziranje:
 
Koncentrat: 1/2-1 čajna kašičica.
Esencija: 1-2 čajne kašičice.
Eliksir: 1/2-1 čajna kašičica.
Ekstrakt: 300 mg do 1 g.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija #1: 1/2-1 čajna kašičica pre obroka kada postoji slab apetit; inače posle obroka (videti “LEKOVITE FORMULE”).
Infuzija #2: 1/2 šolje (tople ili hladne) pre odlaska na spavanje; gutljaj 3 puta dnevno; ili 1-2 šolje (videti “LEKOVITE FORMULE”).
Prah: 1/2-1 čajna kašičica.
Čvrsti ekstrakt: 100 mg do 500 mg.
Tinktura: 1/4-1/2 čajne kašičice.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Ova biljka se obično daje u kombinaciji sa drugim biljkama, ali samostalno je takođe efikasna. Kada se uzima interno daje osećaj topline u želucu, koji se postepeno širi kroz čitavo telo.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija #1

 
15 g kininovca, iseckano (Cinchona calisaya)
1 l hladne vode
 
Preparat: Izblendovati i potopiti koru 24 sata u vodu; procediti i čuvati na hladnom mestu.
 

Infuzija #2

 
Izliti šolju provrele vode preko čajne kašičice kore ili praha; natapati pola sata; procediti.
 

Katar
(ušmrkati)

 
60 g kininovca u prahu (Cinchona calisaya)
60 g crvenog korena u prahu (Sanguinaria canadensis)
15 g korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
15 g listova maline u prahu (Rubus idaeus)
 
Preparat: Samleti ove prahove fino u avanu i dobro prosejati.
 
Primena: Koristiti malo, po potrebi, ušmrkivanjem.
 

Tonik za groznicu #1
(tinktura)

 
60 g kininovca (Cinchona calisaya)
30 g kore kasne sremze (Prunus serotina)
1 čajna kašičica cimeta (Cinnamomum verum)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
470 ml brendija
 
Preparat: Potopiti biljke nedelju dana (mućkati najmanje 2 do 3 puta dnevno); procediti i flaširati.
 
Doziranje: 60 ml na svaka 2 do 3 sata, dok groznica ne popusti, zatim 2 do 3 puta dnevno dok se ne iskoristi navedena količina.
 

Tonik za groznicu #2
(tinktura)

 
60 g kininovca (Cinchona calisaya)
60 g kore kasne sremze (Prunus serotina)
1 čajna kašičica cimeta (Cinnamomum verum)
1 čajna kašičica karanfilića (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
1 čajna kašičica muskatnog oraščića (Myristica fragrans)
470 ml brendija
 
Preparat: Potopiti 10 dana (promućkati energično najmanje 2 puta dnevno).
 
Doziranje: 60 ml na svaka 2 do 3 sata.
 

Opšti tonik

 
15 g kininovca (Cinchona calisaya)
15 g korena žute lincure (Gentiana lutea)
15 g kore pomorandže (Citrus aurantium)
15 g korena kalumbe (Jateorhiza palmata)
15 g korena sladića (Glycyrrhiza glabra)
1/3 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
 
Preparat: Krčkati u pokrivenom sudu 15 minuta u 1 l vode; ohladiti i onda procediti.
 
Doziranje: 1 čajna šolja na svaka 3 sata tokom dana.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodna u Severnoj Americi. Ovo je zimzeleno drvo, raste od 6 m do 24 m visine i od 10 do 60 cm debljine. Pronađena je na planinskim stranama istočnih Anda od Bolivije do Ekvadora i Zapadnim Kordiljerima od Ekvadora do Venecuele i Karipskog mora. Postoji 36 sorti, ali samo su 3 oficijelne: 1) crvena ili C. succirubra; 2) žuta ili C. calisaya ili C. ledgerana; 3) kruna ili C. officinalis. Sorte najbolje uspevaju gde je srednja godišnja temperatura 12 celzijusa, sa 9 meseci kišovitog vremena (obimne padavine tokom noći, magla i sunčano tokom dana), sa 3 meseca ledenih noći i 24 celzijusa tokom dana. Padine moraju biti dobro isušene, a najbolje drveće raste od 1,5 km do 2,4 km nadmorske visine. C. succirubra raste dobro na 700 m, a ostale na 3,5 km. Kininovac je kultivisan na nekoliko mesta u svetu, ali uslovi rasta su prilično selektivni. Drvo je 1859. uveženo u Indiju, Šri Lanku i Javu, a sada 3/4 svetske komercijalne kore se uzgaja kultivisano (uglavnom iz hibrida). Java je glavni snabdevač, dok prilične količine dolaze iz Indije, Šri Lanke, a nešto i iz Bolivije, Afrike, Jamajke i Malezije.
 
Branje: Najbolja je kora drveta starog 6 do 9 godina. Postaje manje ili više beznačajna kada je drvo staro 15 godina. Žuta kora (C. calisaya, C. ledgerana) sadrži najbogatiji organski kinin (do 9%).
 

ISTORIJA

 

Otkriće kininovca

 
Priča je ispričana od strane jednog Indijanca koji je pripadao plemenu u Južnoj Americi i koji je zadobio visoku temperaturu, za koju se mislilo od strane plemenskih savetnika da je visoko zarazna i fatalna. Kao što je bio njihov običaj, ovaj član je izbačen iz plemena kako bi se sprečilo širenje groznice. U stanju delirijuma, čovek je puzao na rukama i kolenima kroz gustu džunglu, pokušavajući da nađe vodu (groznica ga je dovela bukvalno do stanja da umire od žeđi). Pronašao je bazen vode. Jedno drvo je palo u bazen i voda je bila veoma gorka, ali ipak on je bio toliko žedan da ga to nije zanimalo i popio ju je! Spavao je i probudio se da uzme još divnog čaja i ponovo je zaspao, a ubrzo groznica je nestala. Tako je otišao nazad svojim prijateljima iz plemena i voljenima, na njihovo veliko iznenađenje. Ispričao im je o čudesnoj moći u “lekovitoj vodi” koja mu je spasila život. Ovi indijanci su otkrili izvor gorke vode i kasnije koristili koru za groznicu i druge bolesti. Videli su da je čudesno isceljujuća. Odatle, slava ove velike gorke, ipak lekovite biljke, raširila se sa mnogim drugim slučajevima isceljenja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *