• 589
  • 0
Latinski naziv: Spigelia marilandica
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – nekoliko stabljika, glatke, na dnu su zaobljene, a gore četvrtaste; 30 cm do 60 cm visine, jarko crvene boje.
 
Listovi – nekoliko, naspramni, sedeći, jajoliko-kopljastog oblika (pri vrhu su zašiljeni, a pri osnovi ušiljeni) i glatki.
 
Cvetovi – nekoliko, veliki, spolja purpurno crveni, iznutra žućkasti, venčići su izduženi kao pruće i završavaju se u rascvetanim laticama koje su zvezdastog oblika, rađaju se u sjajnom crveno-ružičastom šiljku na jednoj strani stabljike, iznad listova, gde okružuju sam plod biljke.
 
Plod – dvostruka kapsula koja sadrži mnoštvo semenja.
 
Koren – rizom, raste horizontalno, tamnobraon boje, na gornjem delu ima ožiljke u vidu kupe (koje izrastaju iz stabljika od prethodnih godina), na donjoj strani ispušta mnoštvo korenčića, dužine od 1 cm do 5 cm, debljine od 2 mm do 1,7 cm, gusto isprepletani, čvornovati, vijugavi (zavojiti), kratke i krte frakture, beličaste boje drveta i tamnobraon srži, ćelije drveta imaju spiralne mrlje; korenčića ima mnogo i oni su tanki, krti, izduženi, i svetlije boje od samog rizoma.
 
Prah je sivo-smeđe boje.
 
Ukus – gorak, slatkast, opor, izaziva blagu mučninu.
 
Miris – pomalo aromatičan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren, biljka.
 
Lekovito dejstvo: Antihelmintik (teanifugid, vermifugid) kod odraslih i kod dece. Ova biljka je bezbedna za upotrebu i ne nanosi nikakvu štetu ukoliko se primenjuje ispravno. Delotvorna je za izbacivanje i čovečije gliste i pantljičare; obično se dodaje sena, kao purgativ agens, što ubrzava i pomaže delotvornost.
 
Lekovita upotreba: Pantljičare i čovečije gliste.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura. Rozi koren se obično kombinuje sa purgativima kao što je sena i/ili u formulama sa drugim antihelmintik agensima. Snaga rapidno opada sa godinama.
 
Doziranje: Pošto je rozi koren izuzetno jaka biljka, mora da se primenjuje kao što je naznačeno.
 
Tečni ekstrakt: 1/4-1 čajna kašičica.
Infuzija: 180 ml do 240 ml ujutru i uveče; deca: 1 supena kašika ujutru i uveče.
Prah: 1-2 čajne kašičice; deca (4 godine i starija): 650 mg do 1300 mg.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Smeša infuzija od rozi korena

 
30 g rozi korena (korena ili same biljke) (Spigelia marilandica)
15 g listova sene (Cassia acutifolia; C. angustifolia)
15 g semena morača (Foeniculum vulgare)
 
Preparat: Biljke preliti sa 500 ml ključale vode, biljke poklopiti i ostaviti da odstoje u vodi 20 minuta; procediti i zasladiti.
 
Doziranje: 1 šolja ujutru i uveče; deca: 1 supena kašika ujutru i uveče.
 

Antihelmintik prah od rozi korena
(posebno blagotvoran za decu)

 
2 čajne kašičice rozi korena u prahu (Spigelia marilandica)
2 čajne kašičice mirišljave pepeljuge u prahu (Chenopodium anthelminticum)
1,3 g krkavine u prahu (Rhamnus purshiana)
 
Preparat: Dobro izmešati biljke i podeliti na 12 jednakih doza (svaka doza treba da sadrži približno 1 g).
 
Doziranje: Deca: 1 doza 3 do 4 puta dnevno, dok sva količina pripremljenog preparata ne bude upotrebljena (da bi deca htela da progutaju preparat, treba ga izmešati sa medom, sirupom, melasom ili džemom). Isti postupak ponoviti još jednu nedelju, ili duže, sa ciljem da se unište mladi paraziti koji su se možda izlegli iz jajašaca koja su zaostala u crevima. Ukoliko u rektumu postoji svrab, on se može ukloniti upotrebom malog klistira (ubrizgavanje) preparata koji se pravi od tople vode u kojoj je smrvljen beli ili crni luk, a zatim je ta voda proceđena. Spoljašnjost rektuma uvek održavati čistim sapunom i vodom. Svrab u genitalnim organima može da bude indicija da su paraziti migrirali u te delove tela, pa se već pomenuta injekcija vode u kojoj je smrvljen beli ili crni luk može primeniti na te delove tela.
 
Napomena: Bilo koja dobra biljka katartik kao što je američka mandragora, sena ili krkavina može da se upotrebi, međutim mi ne preporučujemo ricinusovo ulje za unutrašnju upotrebu. Upotrebom ovih pomenutih jakih biljaka nikako se ne sme dati prejaka doza. Samo kada se slede uputstva za upotrebu tih biljaka one su bezbedan i pouzdan lek.
 

Dečije i čovečije gliste

 
30 g rozi korena u prahu (Spigelia marilandica)
30 g tucanog semena mirišljave pepeljuge (Chenopodium anthelminticum)
30 g listova sene (Cassia acutifolia; C. angustifolia)
15 g vrele usne (Chelone glabra)
1 čajna kašičica tucanog semena anisa (Pimpinella anisum)
 
Preparat: Ostaviti biljke da se natapaju u 1 l vode; nakon 2 sata, procediti vodu, zasladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 90 ml, 3 do 4 puta dnevno; deca: 60 ml, 4 puta dnevno na prazan stomak.
 

Topli čaj

 
15 g rozi korena (Spigelia marilandica)
15 g korena navale (Dryopteris filix-mas)
15 g izmrvljenog semena slatinskog pelina (Artemisia santonica)
15 g listova sene (Cassia acutifolia; C. angustifolia)
15 g istucanog semena morača (Foeniculum vulgare)
15 g crnog jasena, eksudacija (Fraxinus ornus)
 
Preparat: Ukoliko se ne upotrebljava prah biljaka, obavezno istucati korenje i samleti semenje. Potom biljke preliti sa 1 l proključale destilovane vode; bilje u vodi dobro poklopiti i ostaviti da se tako natapa 20 minuta; potom procediti tečnost i dobro je zasladiti, a zatim flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 šolja (180 ml), 2 do 4 puta dnevno; deca: 2 supene kašike do 60 ml, 3 do 4 puta dnevno zavisno od uzrasta deteta.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, jednogodišnja stabljika; ova biljka raste u južnim i jugozapadnim delovima SAD-a; raste na bogatom i suvom zemljištu i to na obodima šuma, cveta od maja do jula.
 
Branje: Ova biljka se bere u jesen. Bere se celokupna biljka (lakše je razlikovati koren sa biljkom koja je na njemu, nego prepoznati sam koren koji nekada ume da bude izmešan sa drugim supstancama).
 
Sestrinske biljke:
 
– (Spigelia anthelmia); koren: lekovito dejstvo je jače nego kod rozi korena; nađena je u Zapadnim Indijama i severnom delu Južne Amerike, raste obilno u tropskom pojasu, jednogodišnja biljka sa sličnim svojstvima kao rozi koren, raste do 60 cm visine, a njena snaga iziskuje pažnju pa je stoga treba primenjivati u manjim dozama nego rozi koren.
– Floks (Phlox carolina); koren: sličnih svojstva ali manje lekovite vrednosti kao antihelmintik nego rozi koren.
– Glatki floks (Phlox glaberrima); koren: podseća na rozi koren i koristi se u nekim mestima kao antihelmintik, a podvrste iz grupe Phlox se često mešaju sa rozi korenom.
– (Phlox ovata); koren.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *