• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
U simptome spadaju glavobolja, crveno lice, bolovi po telu, mučnina, malo ili nimalo apetita i ponekad dijareja ili povraćanje. Koža može biti topla, uz malo znojenja, ili vruća i suva. Povišena temperatura nastaje u cilju otklanjnja infekcije, a znojenje pomaže u izbacivanju toksina. Zato malo povišena temperatura može biti korisna za telo u borbi protiv infekcija. Ako se temperatura ne povisi previše, pustite je da ide svojim tokom. Brojni enzimi, antitela i bela krvna zrnca bolje deluju pri takvoj temperaturi.
 

NEŠTO VIŠE O GROZNICAMA

 
Normalna temperatura iznosi između 36 i 37 stepeni, mada to se ralikuje od pojedinca do pojedinca. Ako temperatura iznosi 37,7 stepeni ili više, to je groznica. Groznica se definiše kao telesna temperatura od 37 stepeni kada se meri oralno ili 37,6 stepeni kada se meri u rektumu. Ne treba se brinuti osim ako temperatura ne pređe 38,8 stepeni kod odraslih, odnosno, 39,4 kod dece. tada primenite mlaku kupku i odmah pozovite lekara. Većina groznica ne prelazi 38,8 stepeni i traje samo par dana.
 
Ako telesna temperatura nije više od 27 stepeni iznad normale, ona ne utiče previše na telesne funkcije. Ali zato, sve iznad 40,5 stepeni je opasno. Na 41 stepen nastupaju grčevi, a na 42 često dolazi do trajnog oštećenja mozga.
 
Groznice pomažu da se unište bakterije i virusi. Kod beba i male dece je potrebna posebna nega, kako nebi došlo do napada.
 
Imajte na umu da groznica nije isto što i infekcija; i infekcija i groznica moraju da se leče.
 
Stavljanje previše odeće na dete može uzrokovati groznicu.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

TOKOM GROZNICE

 
– Ako dođe do previsoke temperature (38, 8 stepeni kod odraslih, 39,4 kod dece), telo odmah treba potopiti u mlaku vodu, da bi se snizila temperatura. Ako tada temperatura pređe 39,4 stepena, zovite lekara!
 
Ostale sugestije: kese sa ledom na čelo, hladna voda preko ručnih zglobova, prohladne kupke i konzumiranje određenih biljnih čajeva, poput hrizanteme, kore kininovog drveta, i/ili bele vrbe, morska krušina, evropska zelenika i crni pelin. Kašna obloga od korena ehinacee može sniziti temperaturu. Čaj od lipe izaziva preznojavanje, čime se slama groznica. Dobar je i čaj od zove.
 
Klizme sa čajem od mačje metvice su odličan način za snižavanje temperature. One je brzo snižavaju i održavaju takvom. Ublažuju i zatvor i kongestiju, koji održavaju visoku temperaturu. Primenite ovu klizmu kada temperatura pređe 38, 8 stepeni (39,4 kod dece starije od dve godine). Ponavljajte to na svakih 4-6 sati i nastavite tako 2 puta dnevno sve dok ne spadne groznica. Ne primenjujte ovu klizmu kod dece mlađe od dve godine.
 
– Tečnosti su naorčito blagotvorne. Treba da se uzimaju 3-5 dana. 
 
– Pijte razblažene sokove od voća, ako je groznica prisutnija od nazeba; jedite supe od povrća i žitarica ako je nazeb prisutniji od groznice. Vrući čajevi izazivaju preznoijavanje.
 
– Naročito su korisni vitamin C (limun, kivi) pogotovo sok od limuna, kao i: vitamin A (šargarepa, najbolje sok), B kompleks (nutritivni kvasac), vitamin D (najbolje biljne kapi), kalcijum (zeleniš i suvo voće), magenzijum (susam) i kalijum (banane).
 
– Tokom groznice dolazi do gubitka proteina. Potrebno je više kalorija jer metabolizam više radi. Potreban je veći unos tečnosti. Kada se gubi tečnost, gube se i natrijum i kalijum. Pijte velike količine destilovane vode, i sokove od voća i povrća. Važno je ne jesti čvrstu hranu dok ne prođe groznica. 
 
– Naročito su korisni sokovi sa dosta hrnljivih sastojaka: od cvekle, šargarepe, itd.
 
– Detetu sa groznicom dajte da siše zaleđen voćni sok od grožđa ili jagode.
 
Nikad ne dajte aspirin deci, jer može doći do Rejovog sindroma – potencijalno fatalne neurološke bolesti.
 
– Potrebno je dosta kiseonika. Pobrinite se da u sobi bude strujanja vazduha; otvorite prozor. Izbacite pušače iz kuće. 
 
– Vlažne komprese pomažu u snižavanju temperature. Stalno ih menjajte i stavljajte nove kada se ugreju. Primenjujte ih na čelo, ručne zglobove i listove na nogama. Ostali deo tela neka bude prekriven. 
 
– Može se po koži prskati hladnom vodom sa česme, kako bi iščezao višak toplote. Zbog rapidnog isparavanja, nije potrebno da ga obrišete peškirom.
 
– Neke ljude hvata drhtavica tokom groznice. Ako pacijent drhti, neka legne u kadu sa toplom vodom. To će isto sniziti temperaturu. Za bebe voda u kupki treba da bude sobne temperature. Stavite ih između dva vlažna peškira, koja se menjaju na svaka 2 sata.
 
– Ako je pacijentu vruće, otklonite prekrivače i odeću, a ako mu je hladno, dodajte.
 
– U mediteranskim oblastima protiv groznice se koriste sok i pića od limuna. Limun rashlađuje. Uzimajte koliko hoćete vrućeg čaja od limuna sa malo meda.
 
– Ako imate groznicu, dodajte pitome nane u biljne čajeve za snižavanje temperature, kao što su čaj od: vrbe, đumbira i zove. Sve su to odlične biljke protiv groznice. Još neke od njih su: ehiancea, beli luk, smola smirne, koren sladića i ljutić. Mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno.
 
Čaj od plave verbene je odličan za preznojavanje, čime se temperatura pacijenta snižava.
 
– Za ublažavanje groznice pijte čaj od hrizanteme. Za veću groznicu pijte vruć čaj od đumbira.
 
Čaj od mačje metvice (tonik za nerve) može se koristiti za klizmu, radi opuštanja pacijenta i smanjivanja groznice. Čaj od maslačka se dugo primenjuje protiv groznice.
 
– Konzumiranje ječmene vode pomaže pacijentima sa visokom temperaturom. Pošto nema štetnih efekata, dobra je za zapaljenja u grudima i crevima. Možete i skuvati pirinač sa dosta vode, pa piti tu vodu.
 
– Američki Indijanci koriste ljutu alevu papriku za smanjenje temperature. Doda se prstohvat u bilo koje biljno piće. Povratiće krv u stomak i tako ublaiti groznicu.
 
Sok od šargarepe, cvekle i krastavca pročišćava bubrege i snižava temperaturu.
 
– Iznenadna pojava groznice od 37,2-37,6 stepeni može biti uzrokovana alergijom na neku hranu.
 
NAKON GROZNICE
 
– Kada prođe groznica, pobrinite se da ne nazebete
 
– Nakon što se povuče groznica, jedite lako varljivu hranu: mleko od soje, kalijumsku čorbu (supa od debelih krompirovih ljuski), dvopek, pečeni beli krompir, prirodni braon pirinač i veoma zrele banane.
 
Dr R. T. Tral je izjavio sledeće: „Groznice same po sebi traju određeno vreme i onda se povuku uz naglo pojačavanje simptoma ili njihovim potpunim nestankom. Tada počinje period oporavka. Ova promena se zove kriza, a dani tokom kojih ona traje nazivaju se kritičkim danima, koji iznose 3, 5, 7, 9, 11, 14, 17 i 20 dana“ – Hydropathy Encyclopedia, 79. str.
 

PONOVNA POJAVA

 
Ako simptomi groznice slični onim kod gripa počnud a se ponovo pojavljuju, to može ukazivati na dijabetes kod dece  odnosno, Apštajn-Bar virus kod tinejdžera i odraslih.
 

NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za lečenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne može biti zamena za savet i predlog vašeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomoć zatražite od lekara.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *