• 1
  • 0

 SIMPTOMI

 
Iako nema oštećenja kože, potkožno tkivo jeste oštećeno. Posledice su bol i otok, i ponekad crni ili plavi tragovi.
 

UZROCI

 
Modrice se pojavljuju kada se povredi koža, a da pritom ona nije oštećena. Krvni sudovi su se rasprsli, te se krv razlila po okolnom tkivu, uključujići i kožu.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Što je pre moguće stavite kesu sa ledom na modricu I držite 30 minuta. Ako se tako uradi, neće doći do otoka. Često sam otok napravi više štete nego modrica. Kasnije primenite kašnu oblogu sa zelenišem (vlažnu ili suvu) ovsenom kašom, pšeničnim mekinjama, gaveza Ili uglja. Zdrobite ugalj, stavite ga u platno, potopite u toplu vodu I držite na modrici nekoliko sati. Ponavljajte postupak dok se oboleli deo malo ne popravi.
 
– Jedno istraživanje je otkrilo da je stavljanje bromelaina na modrice kod boksera ubrzavalo izlečenje. Oni koji su stavljali bromelain brzo su se oporavljali (čisti bromelain može se kupiti u prodavnici zdrave hrane; u ananasu ima 14% bromelaina).
 
– Uzimajte 150-400 mg bromelaina na prazan stomak 3 puta dnevno, zbog modrica, otoka i brojnih sportskih povreda.
 
– Uzimajte vitamin C (limun, kivi) i bioflavonoide (brokoli i citrusno voće), kao i vitamin E (bademi, avokado), selen (brazilski orasi) i cink (mahunarke, orašasti plodovi, semenke).
 
– Korisno lekovito bilje: gavez se za modrice koristio još od doba Stare Grčke. Listovi peršuna obično otklanjaju crne i plave tragove modrica u roku od dan-dva. Stavite sirov krompir na modricu ili masnicu na oku. Leska se koristila u starim američkim kolonijama za lečenje modrica. Napravite lopticu od nje i stavite je preko modrice. Petrovac i hajdučka trava se vekovima koriste protiv modrica.
 
– Evo kašne obloge za modrice: po 4 dela isitnjenog bresta, 3 dela divlji indigo, 2 dela smole od smirne i 1 deo isitnjenog jasena. Stavite vodu i mešajte dok ne postane smesa, zajedno sa jednim dobrim pivskim kavscem. Primenite na oboleli deo tela i prekrijte.
 
– Još jedna kašna obloga: umočite vlažni braon papir u crni šećerni sirup i stavite preko modrice.
 
– Još kašnih obloga: hleb se pomeša sa vodom ili mlekom. Smesa svardarke (Maranta arundinacea) i vode ili kukuruznog skroba i ricinusovog ulja. Skuvana brestova kora. Izrendan sirov kupus. Iseckan i skuvan crni luk. Sirov krompir.
 
– Hidroterapija: jedan peškir za pranje potopite u vrelu vodu, ali ne toliko vrelu da može da opeče, i drugi peškir u vodu sa kockama leda. Iscedite oba, stavite i držite prvi 3 minuta, a onda drugi 30 sekundi. Ponovite ovo 4 puta, s tim da peškire svaki put potapate u vodu.
 

PREVENCIJA

 
– Ojačajte krv i krvne sudove hranljivom dijetom, bogatu zelenim povrćem i svežim voćem. Heljda je dobra, kao i sokovi od povrća, poput šargarepe, celera i cvekle. Jedite cela zrna žitarica, orašaste plodove i mahunarke.
 
– Uzimajte vitamin C zbog creva (pobrinite se da unesete i bioflavonoide) i vitamin E. Izađite malo na sunce da biste dobili vitamin D ili koristite suplemente tokom hladnijih dana. Ljudi kojima nedostaje vitamina C lakše dobijaju modrice od drugih, jer su njihovi krvni sudovi slabiji. Za celovitost ćelija važni su i bioflavonoidi.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *