• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Blaga vrtoglavica, nesvestica, spoticanje, zamagljen vid, otežan govor ili gubitak govora ili memorije, utrnulost ili paraliza nekog dela tela, otežano gutanje, kraća ili dugotrajna koma. Simptomima može biti potrebno nekoliko minuta, sati ili dana da se razviju.
 

UZROCI

 
Šlog nije srčani napad, već moždani, jer je neka moždana arterija zakrčena ili se rasprsnuo krvni sud u mozgu. 
 
Šlog izaziva ateroskleroza (plak od holesterola koji začepljuje arterije u vratu i mozgu) i visok krvni pritisak, koji uzrokuje rasprsnuće krvnih sudova u mozgu. Postoje četiri moguća načina da dođe do šloga:
 
– Embolija je ugrušak koji se odvojio i počeo da putuje ka mozgu, ali se začepio u nekoj manjoj arteriji koja vodi do njega. Tako brzo dolazi do prekida dotoka krvi do dela moga.
 
– Tromb je ugrušak u mozgu koji blokira dotok krvi do mozga.
 
– Neurizma je deo arterije koji se naduo ka spolja. Pošto je ispunjena krvlju, to slabo mesto brzo puca.
 
– Hemoragija je kada se oštećena arterija u mozgu rasprsne.
 
– Tumor, a ne ugrušak, ponekad blokira arteriju koja dovodi krv do mozga.
 
Šta god da je uzrok, rezultat je odumiranje lokalnog tkiva mozga usled nedostatka kiseonika i hrane. Oko 40-50% slučajeva šloga izazvano je usled tromba, 30-35% embolijom i 20-25% rasprsnućem krvnih sudova.
 
Ako je oštećen veoma mali deo, onda će mozak da preusmeri svoje funkcije na neko drugo područje, dok se obavi proces ponovnog učenja i kompenzacije.
 
Oko trećina od svih slučajeva šloga predstavljaju manje šlogove (prolazni ishemijski napadi), koji prođu u roku od 24 sata. Drugu trećinu uzroka čini slabost i paraliza (hemiplegija). A treća trećina slučajeva ima smrtan ishod. Od 4 miliona Amerikanaca koji su preživeli šlog, mnogi imaju problemems sa govorom, paralizu i smanjen mentalni kapacitet. Retko se dešava i drugi šlog. Neaktivnost nakon šloga može dovesti do osteoporoze, odnosno gubitka kalcijuma iz kostiju.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

TOKOM ŠLOGA

 
– Ako imate sledeće simptome: utrnulost ili slabost jedne strane tela (ruka, lice ili noga), probleme sa vidom, vrtoglavicu ili gubitak ravnoteže, zbunjenost ili otežan govor i jake glavobolje koje se javljaju bez razloga, onda zovite hitnu pomoć ili neka vas neko odveze u najbližu bolnicu. 
 
Ali ako niste nigde blizu bolnice ili lekara, evo tri biljna tretmana dr Kristofera:
 
– Stavite po pola kašičice isitnjene ljute paprike i slačice u kadu sa toplom vodom. Neka oboleli legne unutra i neka voda bude što je moguće toplija, da bi došlo do jakog preznojavanja. Pazite na njega, da ne padne u nesvest ili da mu glava ne sklizne u vodu.
 
– Pomešajte po 30 ml tečnog ekstrakta stanićarke (Actaea Racemosa) i betonike sa jednom kašičicom tinkture od aleve paprike. Uzima se po jedna kašičica na svakih pola sata, dok ne dođe do poboljšanja, a onda na svaka 1-2 sata dok ne dođe do oporavka.
 
– Primenite toplu kupku stopala sa slačicom i alevom paprikom. Oblog od flanela potopite u tu vodu, zamotejate oko flaše sa vrućom vodom i stavite je na stopalal obolelog. Zbog cirkulacije i otklanjanja pritiska iz mozga, primenite klizmu od sledećeg: po ¼ kašičice tinkture od lobelije, kapice i aleve paprike u malo manje od pola litra tople vode. Ako klizma ne pokrene rad creva, ponovite je. Oboleli može da se preznoji.
 

PREVENCIJA

 
– Najbolji način za prevenciju šloga jeste smanjenje krvnog pritiska i unosa masti iz hrane.
 
– Alfa-linolenska kiselina pripada grupi omega-3-masnih kiselina. Ona smanjuje rizik od šloga kod sredovečnih ljudi, koji koji su u opasnosti od kardiovaskularnog oboljenja. Jer ova kiselina sprečava nastanak ugrušaka. Njeni izvori su orasi i soja, ali najbolje je laneno ulje. Ukupan unos masti treba da iznosi 30% kalorija ili manje.
 
– Bromelain (digestivni enzim iz ananasa) može da rastvori ugrušak i tako spreči drugi šlog. 
 
– Ginko pomaže oporavku od šloga i sprečava drugi šlog, tako što poboljšava dotok krvi do mozga. Uzimajte 180-240 mg dnevno ili standardizovani 24-procentni ekstrakt biljke.
 
– Pošto otvaraju i popravljaju arterije, i jačaju srčani mišić, dnevni unos određenih nutritienata smanjuje rizik od drugog šloga: vitamina C, vitamin E, omega-3 i koenzim Q10 (30-100 mg).
 
– Previše toksina ulazi u krvotok kada osoba ima zatvor, tako da Kinezi sprečavaju i leče šlog eliminacijom zatvora. Probajte crevnu forulu 1 po receptu dr Šulca za otklanjanje zatvora.
 
– Aneurizme su često uzrokovane nedostatkom bakra, zbog čega slabe elastična vlakna. Jednom kada dođe do oštećenja, dodaci bakra ne mogu ništa da učine, ali zato bakar može da spreči pojavu aneurizma. 
 
– Kiseonik je moćan. Zato dišite duboko što češće možete. Alternativno rešenje jeste hiperbarična komora, u kojoj je pritisak veštački povišen i tamo udišete čist kiseonik. To može pomoći oporavku od šloga. Postoje delovi mozga koji nisu odumrli, već su samo neaktivni. Kiseonik ih može probuditi i ubrzati oporavak.
 

PREPORUKE DR Dž. H. KELOGA

 

TOKOM NAPADA

 
Odmor sa uzdignutom glavom i ramenima, hladna kompresa na glavu, mlaka klizma, održavanje ekstremiteta toplim uz pomoć flaša sa vrućom vodom ili toplim bologama, ledeni okovratnik.
 

NAKON NAPADA

 
Hladna frikcija 2 puta dnevno, zaštićena topla abdominalna obloga tokom dana i noći, oprezna primena graduativnih hladnih kupki, dugotrajna neutralna kupka, metoda sa vlažnim čaršavom. Kasnije, polako i oprezno počnite sa vežbanjem, masažom i hladnim ili naizmeničnim tušem na obolele mišiće.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *