• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Crvenilo, blagi otok i moguć manji svrab. 
 
Ponekad, reakcija na ujed mogu da budu i jači simptomi, poput promuklosti, otežanog disanja, zbunjenosti, teškoća pri disanju i velikog otoka.
 
Dok ponekad reakcija biva mnogo ozbiljnija: moguća blokada disajnih puteva i potencijalni šok (cijanoza i pad u krvnom pritisku).
 

UZROCI

 
Pojedini insekti Severne Amerike  koji ubadaju mogu izazvati navedene reakcije (pčele, bumbari, afričke pčele, stršljeni, vatreni mravi, skorpije, ose, paukovi, stonoge, mravi). Od ovih ovde najopasniji su pčela, afrička pčela i osice. 
 
Njihov otrov sadrži formaldehid.
 
Može doći i do anafilaktičkog šoka!  
 

PRIRODNI  LEKOVI

 
– Izvadite žaoku ako je ima. Pčele ostavljaju žaoku u rani. Mora se odmah izvaditi, jer ona sve vreme ubacuje otrov u kožu. Izbegavajte vađenje žaoke sa prstima, već nekim sečivom ga izvadite, kako ne biste istisnuli još više otrova.
 
– Nemojte se češati. Iako godi, može dovesti do sekundarne infekcije. Umesto toga, samo odmah primenite neki prirodni lek protiv svraba.
 

NANETI NA KOŽU

 
– Na oboleli deo tela namažite smesu sode-bikarbone i vode, ili vlažnu oblogu sa razblaženom vodom amonijaka (koja je korisnija kod uboda skorpije).
 
– Navlažite malo kalcijum-glukonata i nanesite ga na kožu.
 
– Zdrobite tabletu biljnog uglja, nanesite i potom prekrijte oblogom. Time će se ublažiti bol i otok. Stavite navlaženi zdrobljeni aktivni ugalj, zavijte oblogom, i držite tako 3-4 sata. On ima izvanrednu moć izvlačenja (ne upijanja) otrova i toksina, čime ih neutrališe. To se dešava usled njegove velike hemijske površine i zbog toga što je čist ugljenik, a molekuli ugljenika se lako ujedinjuju sa drugim supstancama.
 
– Glina ili blato se takođe može koristiti, naročito ako ste se našli u šumi. Treba da što je pre moguće navlažite malo zemlje i onda da je nanesete. Probajte da bude sa nekog čistijeg mesta, a ne iz mulja ili negde gde su životinje mogle da je zagade. Ako je bol i dalje prisutan, onda primenite ugalj.
 
– Bokvica je jedna od najboljih biljaka za ujede insekata, i prva koju će većina herbalista izabrati za takvu vrstu problema. Često se upotrebljava, jer je zastupljena svuda. Raste gde god je tlo vlažno, teško i pod senkom. Svežu ubranu biljku treba da protrljate po koži, ili možete 1/4 šolje osušenih listova bokvice dodati u litar provrele vode, koju zatim prekrijete i držite tako 20-30 minuta. Povređeni ud ili deo tela treba da umočite u ohlađeni čaj i da držite tako 10-15 minuta, 3-4 puta dnevno.
 
– Nakon što izvadite žaoku, stavite malo meda na to mesto, ili malo izrendanog crnog luka, kako biste ublažili otok i bol.
 
– Kamilica i kantarion su još dve lekovite biljke korisne u slučaju ujeda i uboda insekata.
 
– Može se primeniti i ljutić (protiv infekcije) i bentonit glina (za otklanjanje toksina).
 
– Primenite gavez u prahu, pomešan sa sokom od aloje, da biste ublažili otok.
 
– Stavite na kožu parče svežeg crnog ili belog luka.
 
– Od koristi su i: kalcijum-hlorid i amonijak-hlorid, kada se nanesu na kožu.
 
– Primenite oblogu od kore i listova belog hrasta, gaveza i bresta.
 
– U drugo bilje koje se može naneti na ranu spada petrovac, lobelija i medveđi korov (Yerba Santa, „sveti korov“).
 
– Peršun ublažava ujed insekta. Spljeskajte biljku i napravite kašnu oblogu. Lavanda je antiseptik, leči ranu; u vidu obloge ublažava upalu usled ujeda.
 
– Evo još nekoliko drugih stvari koje možete naneti: alojin gel, amonijak, magnezijum sulfat (epsomska so) rastvorena u toploj vodi, i eukaliptusovo ulje.
 
– Primena limunovog soka i sirćeta otklanja bol usled toksina.
 
– Mogu se primeniti i gel protiv bolova, DMSO (dimetil-sulfoksid) ili kaladril losioni. Kalamin često ublažava svrab.
 

OSTALO

 
– Popijte što više čaja od štavelja ili uzimajte ehinaceu (u vidu čaja ili kapsula).
 
– I primena tople i primena hladne vode ublažava bol, koliko god to zvučalo čudno. Toplota umiruje zbog toga što neutrališe jedno jedinjenje koje izaziva upalu, dok i primena hladnog takođe ublažava upalu.
 
– Dugotrajna topla kupka tela pomaže u ublažavanju bola u stomaku koji često nastaje nakon ujeda insekta.
 
– Hladna obloga ili kesa sa ledom pomaže u ublažavanju bola.
 
– Za ojačavanje tela nakon ujeda uzmite vitamin B6 (50 mg) i pantotensku kiselinu (100 mg) odmah nakon ujeda, da biste potpomogli detoksikaciji tela od otrova i sprečili alergijske reakcije. Nakon toga, uzimajte jednu jaku tabletu vitamina B grupe dnevno. Uzmite odmah i vitamin C (sok limuna). Dodavanjem bioflavonoida na vitamin C pojačava se zaštita organizma. Kalcijum (do 15.000 mg dnevno iz biljnih izvora) ublažava bol i iritaciju stomaka od kiselosti vitamina C.
 
– Jedite citrusno voće i zeleno i žuto povrće, kako biste ojačali imunitet.
 

PREVENTIVA

 
– Ako ste osetljivi na ubode insekata, izbegavajte situacije u kojim vam se isto može desiti. Ako morate biti u takvim situacijama, onda nosite adrenalin (epinefrin) sa sobom, da biste mogli da ga ubrizgate po potrebi. Neka sa vama ide i neki vaš prijatelj, koji vam može pomoći da u tom slučaju pozove pomoć. Do reakcija može doći u roku od nekoliko minuta ili sati. Pozovite lekara. Ako se ne preduzme neka lekarska pomoć, može doći i do smrti.
 
– Ako ste alergični na neku vrstu otrova, od lekara možete tražiti da vam da prvu pomoć sa određenim protivotrovom, koju treba da nosite stalno sa sobom.
 
– Kupite mali ekstraktor otrova i nosite ga sa sobom.
 
– Uzimajte vitamin B1 (50 mg dnevno), jer on u vašoj koži stvara prirodni miris koji odbija insekte.
 
– Kada vas ubode osica, otpušta se jedno jedinjenje koje „tera“ druge osice da napadaju. Ako vas jedna ubode, napašće vas i druge osice. Stoga, ako vas ubode neka, bežite. Utrčite u kuću ili skočite u vodu. Insektima je teško da prate čoveka kroz gustu šumu.
 
– Uvek nosite obuću kada ste napolju. Pčela ima po detelini, a osice žive pod zemljom.
 
– Insekti koji ujedaju vole tamne boje ili odeću koja je šarena, zato nosite belu odeću ili onu sa svetlim bojama.
 
– Ljudi kojima nedostaje cink u telu privlače insekte. Uzimajte najmanje 30 mg dnevno.
 
– Kad se jestivi kvasac ili beli luk natrlja na kožu (ili jede svakog dana), to može ponekad da otera insekte.
 
– Nemojte koristiti parfeme, kolonsku vodu, mirišljave sapune ili sprejeve za kosu, jer ti mirisi privlače insekte.
 
– Konzumiranjem alkohola ili prevelike količine šećera privlače se insekti koji ujedaju.
 
– Izbegavajte da nosite sjajni nakit i druge metalne predemete.
 
– Susret s insektom: ako vam se približi insekt koji ubada, polako se udaljite od njega. Ali ako vidite da se samo jedan nalazi ispred vas, onda krenite prema njemu i mašite rukama gore-dole ispred sebe. To će ga zbuniti. Međutim, ako se nalazite napolju, i ako je insekt došao sa svojim društvom, onda bežite koliko vas noge nose.
 
– Ne dirajte legla insekata. Kante sa đubretom držite poklopljenim. Naročito se pazite perioda nakon kiše, jer je tada polen razasut, pa ga insekti traže svuda.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *