• 1
  • 0

Astma (od grčkog ἅσθμα, ásthma, „dahtanje“) predstavlja upalno oboljenje (stanje) disajnih puteva koje karakterišu različiti i ponavljajući simtpomi, reverzibilna opstrukcija protoka vazduha i bronhospazam.

Simptomi:

Organizam je pun otpadnih materija i sluzi.  Astmu karakteriše otežano disanje (dispnea), krkljanje i šištanje uz suv i bolan kašalj koji često izaziva krajnja nadraženost sluzokože u nosnim kanalima ili bronhijalnim cevima. Simptome prati sužavanje grudi (bronhijalni grč) i iskašljavanje sluzi (ispljuvavanje sluzi).  Astma može da dovede do prekomernog razvoja (hipertrofija) žlezdanih elemenata.  Uobičajeno je uverenje da napadi astme nastupaju usled preosetljivosti na udahnute ili progutane supstance kao što su mirisi, smradovi, polen, prašina, dim i tako dalje.

Uzrok:

Astma je posledica nepravilne, odnosno pogrešne ishrane.  Samo marljivim i doslednim naporima da se to promene ukorenjene navike čovek za stalno da se oslobodi tih muka.  Kašalj je upravo posledica prirodnog napora da iskašlje sluz iz pluća nakon čega disanje biva lakše.  Neretko je astma zapravo nervno stanje pošto su nervi nadraženi i reaguju. 

Biljke koje pomažu:

Određene biljke donose vrlo brzo olakšanje kada dođe do grčeva.  Te biljke su kombinovane u tinkturi, a to su lobelija i esencija valerijane sa dodatkom male količine ljute crvene paprike kako bi prestali grčevi.  U koliko astmatični napad nastupi posle obroka, osoba koja doživljava napad treba da upotrebi neki emetik (sredstvo za povraćanje), kao što je velika količina lobelije, ili svoj prst.
Popiti nekoliko šolja tople vode, a potom srednji prst ubaciti duboko u grlo i pritiskati jezik dok ne krene povraćanje. Senf je takođe dobar za čišćenje stomaka i pluća. 

Pre upotrebe sredstva za povraćanje, treba popiti čaj od nane ili mente da se omekša stomak i ublaži pritisak usled neprekidnog povraćanja. U predelu stomaka, jetre, slezine i pluća mogu se staviti topli oblozi od RICINUSOVOG ULjA, gaveza, lobelije, divizme i tako dalje.  Česte hidroterapijske kupke ili duge kupke za preznojavanje su blagotvorne, a nakon toga hladno tuširanje ili trljanje sunđerom.
Još jedna korisna metoda je parno kupatilo, kupka parom dva puta sedmično tokom koje se udišu isparenja od esencije smilje, žablje trave (poznata i po ovim imenima: veliki kostriš, goluždravka, guščernjak, dragušac, dragušica, kostriš, krstica obična, krstovnik, livadska krstica), pelena.

Takođe će blagotvorno delovati esencije trava, koje zagrejane treba upotrebiti u jednakim količinama:

– Koren omana (poznat i kao: ivanjsko zelje, obratiš, ovnjak, tušcak, veliki koren, veliko zelje),
Očajnica (poznat i kao: tetrljan, macina trava, jetrena trava, jetrenjača, gorčika, marulja, smrduša),
Miloduh (latinski naziv: Hyssopus officinalis; poznat i kao: izop, sipan, šipant),
– Koren biljke „tvorov kupus“,
Verbena,
– Kora divlje trešnje.

* Na ovaj čaj dodati i piti tinkturu „LOBELIJA„, ili tinkturu „ŽELUDAC“ protiv grčeva. 

Creva obavezno očistiti klistiranjem uz spomoć čaja od metvice (poznata i kao: gorka metvica, mačja menta, mačja trava, mačja metvica, macina trava) ili šipurka (poznat i po imenima: žutika, šipak). Ili uz spomoć biljne formule „CREVA #1

Problemi sa astmom zahtevaju i dosta boravka napolju, duboko disanje i dobro provetravanje prostorije tokom spavanja. Ceo organizam treba hraniti i graditi osvežavajućim i okrepljujućim biljem, kao što je:
– mišjakinja (poznat i kao: crevac, miševina, mišje uho, ptičja trava, zvezdica, sitnocvetna mišjakinja),
– gavez (poznat i kao: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez),
– beli slez (poznat i kao: veliki sljez, šljezovina),
– divizma (poznata i kao: devizma, divizija, svećnjak). 

Ishrana treba da se sastoji uglavnom od voća i povrća i da se izbegava industrijski proizvedene namirnice u kojima su uništeni hranljivi sastojci. Ono što izaziva astmu i pospešuje je a to su svi mlečni proizvodi pa ih odmah iz ishrane treba izbaciti. Pogotovo kod dece.

Korisne biljke:

Petrovac (poznat i kao: turica, ranjenik, trava celog sveta, sitni čičak, mali čičak, čičak …), 
Anđelika (poznat i kao: siriš, angelika, anđeoski koren, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, šiviz, lekovita anđelika),
Seme anisa (poznat i kao: aniš, anason, slatki janež, slatki komorac, slatki kopar, slatki kumin),
Kopitnjak (poznat i kao: kopitnjak pozemni, konjsko kopito, kopitnik, omiljnik, leskovnjača, tamnjanče),
Sok od cvekle,
Lišće velebilja (poznat i kao: velebilje gorsko, velebilja trešnjolika)
Gorka ognjica (poznata i po imenu iberis i tatarsko cveće),
Divlji ruzmarin (latinski nazivi: (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa),
Plava stanićarka (latinski naziv: Caulophyllum thalictroides),
Ulje drveta čajevac (čajno drvo, uglavnom se koristi eterično ulje za inhalaciju),
Crvena ljuta paprika,
Broćika (ivanjsko cveće, Ivanova trava, sirištica, priljepača, broćika priljepača, bročanka, divlji broč, bročenica, prilip, prilipača),
Podbel (poznat i kao: konjsko kopito, lepuh, podbjelak, konjski lopuh, kozja brada, repuh, marta, belo kopitnjakovo lišće),
Zrno crnog bibera
Bela rada (poznat i kao: gušja ružica, katarinčica, margetica, ovčica),
Zova (ili bazga),
Beli luk,
Đumbir,
Dobričica (poznat i kao: dobričavica, dobričanova trava, dobričarica, dobričevica, dobričavka, kotur, mesečnjak, niski bršljan, okrugljak),
Očajnica (poznata i kao: tetrljan, macina trava, jetrena trava, jetrenjača, gorčika, marulja, smrduša),
Vinobojka (poznat i kao: alkrmez, kermes, murićep, grozdoboja, solin),
Koren sladića (poznat i kao: slatki koren, gospino bilje, slatko drvce, šećerni koren, dobar koren, likorica, likoriš),
Lobelija (latinski naziv: Lobelia erinus),
Plućnjak (poznat i kao: medunika, medunak, džigeričnjak, lisac, lišac, medunica, kudrovac, plućnik, trava od guje, žigeričnjak),
Mlečika (mnoge su vrste mlečike, a lekovite su ove: Roza crvena mlečika, sitnocvetna-mala mlečika, planinska mlečika),
Divizma (poznata i kao: devizma, divizija, svećnjak),
Kopriva,
Vrhovi crvene deteline (cvet crvene detelina),
Konopljuša (u narodu još nazvana i: crvena konopljuša, konopljika, divljaka, razhodluk, Dušanovo perje, rashodnik, resnik, ustuk, grozničnica, konjska griva, konoplja petrovac),
Majčina dušica (od naroda još nazvana: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička).

* Svo bilje koje je navedeno ima na sebi svojstven način uticaja na čišćenje pluća, izbacivanje sekreta i otklanjanja astme. Tako da svo navedeno bilje možete koristiti na bilo koji način, da li putem ishrane uz salatu ili kao dodatak ishrani ili putem čaja izbor je na vama.

U cilju izbacivanja sekreta preporučujemo i redove inhalacije

Kod astme karakteristično je i to da se nekada javlja povećeni sekret koji uzrokuje nedostatak kiseonika u plućima i zakiseljenje pluća. U cilju lakšeg izbacivanja sekreta i čišćenja pluća neophodno je raditi svakodnevne inhalacije. Inhalacije pripremate vrlo jednostavno, u neku šerpu stavite 2-3l vode i stavite da provri. Inhalacija treba da bude sa eteričnim uljima od mente ili eukaliptusa i čajnog drveta. (u 2l vrele vode se ukapa 3-10.kapi ulja i udiše se duboko na nos a izdiše na usta. Potrebno je da primenjujete inhalaciju, 3-6. puta dnevno u trajanju 10-15.min.

* Ako je šlajm obilan tako da onemogućava disanje i eventualno iskašljavanje možete da uradite sledeće:

Skuvajte 1kg crnog luka u 1l vode. To se kuva na laganoj vatri nekih 2h sve dok se količina sa početka kuvanja ne smanji na 50%. Luk ne treba čistiti, mora da bude u ljusci. Nakon kuvanja pustiti da se ohladi, procediti smesu i piti 3x na dan po 50ml.

I zapamtite astma nije bolest, astma je stanje naših pluća, sve što trebate uraditi a to je da očistite vaša pluća i pomognete im da se izbore sa svim sekretm i sluzi koja se tu nalazi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *