• 586
  • 0

Jakov pomagaše ujaku oko njegova stada.

Zar badava da mi služiš? Trebalo bi da ti za to platim „, reče Lavan jednoga dana.

Ne treba mi nikakve plate „, odgovori Jakov, “ nego ako mi daš Rahelu za ženu, služiću ti sedam godina.

Jakov ljubljaše Rahelu tako silno da mu se sedam godina rada učini mala cena za to što će dobiti oženivši se njome.

Kad prođe rok, Lavan priredi veliku svadbenu gozbu. A kad pade noć, dovede Jakovu nevestu.

Ali u svanuće Jakov vide da žena kojoj je oženjen nije Rahela nego Lija. Luakvi Jakov koji je nadmudrivao druge, sada beše i sam nadmudren.

Jakov se ogorčen požali Lavanu, no ovaj mu reče:

Ne bi bilo pravo da se mlađa sestra uda pre Lije. Ali na kraju ove sedmice kad veselje prođe, oženićeš se i Rahelom. Ali mi moraš odslužiti još sedam godina.

U ono vreme ljudi su često imali više žena, uprkos ljubomori i svađama što su otuda nastajale. I tako obe sestre behu udate za Jakova.

Posle nekog vremena Jakovu se rodi mnogo sinova od Lije pa i od robinja njegovih žena, što tada beše običaj ali Rahela ne mogaše da rodi.

Rahela beše ljubomorna na Liju zbog sinova, a Lija opet nesrećna jer je Jakov nije voleo.

Najzad i Rahela rodi sina i dade mu ime Josif.

Kad se rodi Josif, Jakov htede da ode od Lavana, ali se ovome stoka toliko namnožila otkad je Jakov bio sa njim da Lavan pokuša da ga zadrži, nudeći mu kakvu god želi platu.

Jakov zatraži za sebe ovce crne i koze šarene ili sa belegom, da se zna koje su njegove.

Lavan se odmah saglasi jer takvih nije mnogo. Ali mu ne bi pravo kad se stade rađati više crne jagnjadi i šarenih jarića nego belih pa pokuša da prevari Jakova i izmeni sporazum.

Ali koliko god Lavan varao Jakova, Bog je ovome u svemu pomagao te uskoro ne samo što je Jakov obogatio Lavana nego i je sam stekao velika stada stoke i kamila i magaraca.

Jedne noći Jakovu se javi Bog i reče mu da se vrati u svoju postojbinu u zemlju Hanansku. Sutradan dok je Lavan bio odsutan, Jakov i njegove žene i deca i sva stoka krenuše na put povratka u zemlju koju Bog obeća da će dati Jakovljevu potomstvu u vremenima koja dolaze.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *