• 590
  • 0

Otac i, posebno, majka, morali su da ulože mnogo truda i odricanja dok deca nisu stala na svoje noge.

I zato je pravo da im deca, kad odrastu, ukažu poštovanje i zahvalnost za njihovu ljubav i staranje. U deset zapovesti Bog se obraća deci sa zahtevom i obećanjem: „Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji.“ (2 Mojs. 20, 12.).

Nažalost, ima dece koja potcenjuju svoje roditelje i misle da znaju sve bolje od njih. Oni ih time žaloste i vređaju, a u isto vreme sami sebi nanose štetu, jer bi im životno iskustvo roditelja pomoglo da bolje prolaze kroz život.

Roditelji su dužni da upućuju svoju decu putem koji će ih sačuvati od razočaranja. Deci će biti veoma korisni njihovi saveti i pri donošenju važnih odluka o životu. Kada sin ili ćerka odluče da stupe u brak, roditelji treba da im pomognu pri odabiru bračnog druga. Naravno, ne bi bilo dobro da roditelji nagovaraju svoju decu da stupe u brak sa osobom koju ne mogu voleti. Deca treba da pitaju roditelje za savet pre nego što izvrše izbor bračnog druga. Upravo u tom pitanju, koje ima sudbonosnu važnost za ceo njihov život, roditelji koji svojoj deci žele sreću više nego iko, mogu da im budu najbolji savetnici.

Kada roditelji budu videli da su im deca srećna u braku, to će biti i njihova radost i sreća.

Oni nećebiti ljubomorni što njihov sin voli svoju suprugu ili što ćerka voli supruga. Naprotiv, razumni roditelji će se radovati kada vide kako se njihova deca vole. Oni će svoju ljubav proširiti i na svoju snaju ili na svoga zeta, i tako će radost biti udvostrućena. Oni će snaju ili zeta smatrati kao i svoje dete i pomoći im u savetima, a po mogućstvu i materijalno, kako bi mladencima olakšali osnivanje novog doma.

Život bez ljubavi nema vrednosti. Roditeljska ljubav prema deci ne sme da slabi kad ova osnuju svoj dom. Njihova iskrena i duboka ljubav je mladim supružnicima primer kako i oni treba da vole svoju decu. S druge strane, mladi supružnici treba da pokažu ljubav prema svojim roditeljima bračnoga druga, jer će im to doneti blagoslov i sreću u životu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *