• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Ne može da sedi mirno, kratko vreme obraća pažnju, impulsivne radnje bez razmišljanja, više trči nego što hoda, zaboravan, menja raspoloženje, gnevan, ćudljiv, uznemiren i ravnodušan prema grdnji, tvrdoglav.
 
Teškoće pri spavanju, smotanost, brzo odustanajnje, smeta drugoj deci, poremećaji u vezi sa sluhom i govorom, olako mu se odvraća pažnja, psihička odsutnost, nesposobnost za praćenje većeg broja zapovesti.
 
Ni u jednom detetu se pak neće naći svi nabrojani simptomi. Mogu se odnositi i na odrasle.
Imajte na umu da skoro sva deca povremeno pokazuje neke od simptoma hiperaktivnosti,
 

UZROCI

 
Hiperaktivnost se najviše javlja kod dece, i za posledicu ima veliki broj raznih problema u ponašanju i učenju. Povezana je sa ADD i ADHD poremećajima.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Pojedini od navedenih simptoma mogu se ublažiti ili eliminisati nekim drugim metodama, ali uzroci problema mogu se rešiti sledećim metodama:
 
– Dajte detetu zdravu hranu da jede, kao što je i opisano u drugim člancima. To je veoma bitno.
 
– Hrana koja iritira stomak ili izaziva upalu nerava mora se izbaciti iz ishrane. Izbegavati svu rafinisanu, zašećerenu, prženu i brzu hranu, ali i gazirana pića, veštačke zaslađivače, boje i prezervative. Nemojte pokušavati da samo delimično promenite ishranu, već zdrava hrana mora postati vaš način života. To će svima u kući pomoći, i tako će dete lakše da prihvati nov režim ishrane, naročito ako oba roditelja to urade.
 
– Pronađite i eliminišite alergene iz hrane, poput mleka, čokolade, pšenice, kvasca, aditiva iz hrane, pomorandži i antibiotika.
 
– Trovanje olovom može biti bitan uzročnik, kao i jedenje previše šećera ili slatke hrane.
 
– Isti efekat ima i ishrana sa malo proteina.
 
– Uzrok problema mogu biti i emocionalni problemi i neadekvatna, nedosledna i neefikasna disciplina kod kuće. Hiperaktivna deca često zapovedaju u kući svojih roditelja. Pošto su oni popustljivi, zato deca uvide da vikom mogu da steknu kontrolu i da pritom rade šta hoće. Kada takva razmažena decu krenu u školu, ona ponekad pokušavaju preteranom aktivnosti da uzmu kontrolu u svoje ruke u toj novoj sredini.
 
– Roditelji moraju da nauče da kontrolišu situaciju, tako što će svoje dete naučiti poslušnosti i samokontroli. To je od velike važnosti. Učeći dete da vas sluša, istovremeno ga učite i da samo sebe kontroliše. Tako će naučiti da se organizuje i bolje kontroliše svoju mentalnu disciplinu, i uopšte, svoj život.
 
– Važna je i doslednost u vremenu ustajanja, obroka, spavanja i drugih dnevnih aktivnosti.
 
– Hiperaktivna deca često imaju problema sa sposobnošću učenja.
 
– Određene vrste fluorescentne svetlosti preterano stimulišuće deluju. Istraživanja pokazuju da deca koja sede pored takvog svetla zapravo primaju X-zrake.
 
– Glavni uzročnici problema su televizija, kompjuterske igrice takmičarskog karaktera, TV program pun nasilja i nedostaci hranljivih sastojaka u telu.
 
– Deca iz loših brakova su sklonija da razviju ovakav problem. Utvrđeno je postojanje čvrste veze između spsoobnosti učenja i maloletničkog kriminala. Probajte da problem rešite na vreme.
 
– Pušenje tokom trudnoće, nedostatak kiseonika pri rađanju i prenatalne povrede su još neki od uzroka. Majke koje puše povećavaju rizik od rađanja dece sa oštećenim mozgom ili dece koja su hiperaktivna.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *