• 994
  • 0

SIMPTOMI

 
Ne može da sedi mirno, kratko vreme obraća pažnju, impulsivne radnje bez razmišljanja, više trči nego što hoda, zaboravan, menja raspoloženje, gnevan, ćudljiv, uznemiren i ravnodušan prema grdnji, tvrdoglav.
 
Teškoće pri spavanju, smotanost, brzo odustanajnje, smeta drugoj deci, poremećaji u vezi sa sluhom i govorom, olako mu se odvraća pažnja, psihička odsutnost, nesposobnost za praćenje većeg broja zapovesti.
 
Ni u jednom detetu se pak neće naći svi nabrojani simptomi. Mogu se odnositi i na odrasle.
Imajte na umu da skoro sva deca povremeno pokazuje neke od simptoma hiperaktivnosti,
 

UZROCI

 
Hiperaktivnost se najviše javlja kod dece, i za posledicu ima veliki broj raznih problema u ponašanju i učenju. Povezana je sa ADD i ADHD poremećajima.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Pojedini od navedenih simptoma mogu se ublažiti ili eliminisati nekim drugim metodama, ali uzroci problema mogu se rešiti sledećim metodama:
 
– Dajte detetu zdravu hranu da jede, kao što je i opisano u drugim člancima. To je veoma bitno.
 
– Hrana koja iritira stomak ili izaziva upalu nerava mora se izbaciti iz ishrane. Izbegavati svu rafinisanu, zašećerenu, prženu i brzu hranu, ali i gazirana pića, veštačke zaslađivače, boje i prezervative. Nemojte pokušavati da samo delimično promenite ishranu, već zdrava hrana mora postati vaš način života. To će svima u kući pomoći, i tako će dete lakše da prihvati nov režim ishrane, naročito ako oba roditelja to urade.
 
– Pronađite i eliminišite alergene iz hrane, poput mleka, čokolade, pšenice, kvasca, aditiva iz hrane, pomorandži i antibiotika.
 
– Trovanje olovom može biti bitan uzročnik, kao i jedenje previše šećera ili slatke hrane.
 
– Isti efekat ima i ishrana sa malo proteina.
 
– Uzrok problema mogu biti i emocionalni problemi i neadekvatna, nedosledna i neefikasna disciplina kod kuće. Hiperaktivna deca često zapovedaju u kući svojih roditelja. Pošto su oni popustljivi, zato deca uvide da vikom mogu da steknu kontrolu i da pritom rade šta hoće. Kada takva razmažena decu krenu u školu, ona ponekad pokušavaju preteranom aktivnosti da uzmu kontrolu u svoje ruke u toj novoj sredini.
 
– Roditelji moraju da nauče da kontrolišu situaciju, tako što će svoje dete naučiti poslušnosti i samokontroli. To je od velike važnosti. Učeći dete da vas sluša, istovremeno ga učite i da samo sebe kontroliše. Tako će naučiti da se organizuje i bolje kontroliše svoju mentalnu disciplinu, i uopšte, svoj život.
 
– Važna je i doslednost u vremenu ustajanja, obroka, spavanja i drugih dnevnih aktivnosti.
 
– Hiperaktivna deca često imaju problema sa sposobnošću učenja.
 
– Određene vrste fluorescentne svetlosti preterano stimulišuće deluju. Istraživanja pokazuju da deca koja sede pored takvog svetla zapravo primaju X-zrake.
 
– Glavni uzročnici problema su televizija, kompjuterske igrice takmičarskog karaktera, TV program pun nasilja i nedostaci hranljivih sastojaka u telu.
 
– Deca iz loših brakova su sklonija da razviju ovakav problem. Utvrđeno je postojanje čvrste veze između spsoobnosti učenja i maloletničkog kriminala. Probajte da problem rešite na vreme.
 
– Pušenje tokom trudnoće, nedostatak kiseonika pri rađanju i prenatalne povrede su još neki od uzroka. Majke koje puše povećavaju rizik od rađanja dece sa oštećenim mozgom ili dece koja su hiperaktivna.

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *