• 1
  • 0
Tokom mnogo godina, mnogi su patili od ove veoma bolne, skoro nepodnošljive bolesti, iz razloga što se giht javlja i povlači, pa je samim tim i nekako nepredvidiv. Ljudi su izmislili domaće (kućne) lekove, kako ne bi morali ići kod lekara svaki put kada se ovaj problem javi.
 
Ovi domaći lekovi koje ćemo nabrojati će smanjiti bol, pomoći će u otklanjanju gihta, a neki će sprečiti nastajanje problema tj. delovaće preventivno.
 

Prirodne terapije za giht

 
1 – Primenjivanje leda na obolele zglobove. Primenom leda na obolele zglobove ćete ublažiti bol. Samo držite kesu sa ledom 15 minuta na bolnim mestima.
 
2 – Gorka so (epsomska so) olakšava simptome gihta. Jedan od najefektivnijih lekova za giht je potapanje obolelih delova u toplu vodu sa gorkom soli. Rastvorite 2-3 šolje ove soli u manju posudu sa vrućom vodom. Kada se voda rashladi potopite obolele zglobove na 30 minuta.
 
3 – Jedite sveže voće kao što su jabuke, banane, pomorandže, limun i višnje. U suštini jedite voće bogato vitaminom C. Poznato je da jedna jabuka može znatno smanjiti nivoe mokraćne kiseline u krvi. Pijte svež sok od višnje tokom sezone kako biste iskoristili priliku da unesete što više vitamina C. Jagode su takođe odlične , ali se potrudite da nađete neprskane.
 
4 – Još jedan poznati lek je jabukovo sirće. Dva puta tokom dana, pomešajte i popijte 1-2 kašike meda sa 3 kašike jabukovog sirćeta. Ova metoda je isprobana i pokazala se kao najbolja za lečenje i prevenciju od gihta.
 
5 – Sok od višnje sa sitno seckanim belim lukom. Izuzetno moćan lek za giht, ali se može praviti samo tokom sezone višanja, kada ih možete ubrati sveže. Najbolje je uzeti bar jednom dnevno i to ujutru.
 
Važno je da znate da je olakšanje od bola samo jedan mali deo terapije. Drugi deo je odstranjivanje mokraćne kiseline iz vašeg sistema. Kako biste izlečili i sprečili nastajanje i ponovno vraćanje gihta primenite sledeće stvari:
 

• Smanjite unos životinjske hrane drastično, a ako je moguće izbacite životinjske proizvode iz upotrebe bar dok se ne izlečite. Konzumirajte dosta voća i povrća, pogotovo zelenog lisnatog povrća. Jedino izbegavajte paradajz.

• Izbegavajte alkohol i duvanski dim.

• Budite aktivni i trenirajte redovno.

• Pijte dosta čiste, obične vode. Izbegavajte tvrdu vodu i vodu sa česme.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *