• 2
  • 0
Beli luk nam dolazi iz centralne Azije i severoistočnog Irana. Ipak, on je začinska biljka koja se danas koristi širom sveta, i generalno se današnja kuhinja ne može zamisliti bez belog luka. Ova biljka je blizak rođak, crnom luku, praziluku, vlascu i divljem sremušu. Lekovita svojstva belog luka su poznata milenijumima, a i danas je jako popularan u prirodnoj medicini jer je prilično jeftin i može se kupiti u svakoj prodavnici.
 

Lekovita svojstva belog luka

 
1. Najpoznatije svojstvo belog luka je njegova moć u borbi protiv infekcija. Beli luk sadrži antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Beli luk se u sirovoj formi može trljati po kožikako bi se otkonile gljivice, virusi ili bakterije. Jedan od sastojaka koji se zove ajoen, pomaže u borbi protiv gljivica.
 
2. Beli luk jača imuni sistem. Ova biljka je prebogata vitaminom C. Sadrž i velike količine kalijuma što znači da pomaže organizmu da apsorbuje nutrijente. Miris koji se oseća iz usta kada ga pojedete pomaže kod problema sa plućima i grlom.
 
3. Pomaže kod scrpljenosti i daje osećaj energije. Beli luk je imao široku primenu u starom Egiptu. Istorijski zapisi pokazuju da su egipćani ovu biljku koristili tokom rada kao energetski podsticaj.
 
4. Pomaže kod digestivnih problema. 
 
5. Beli luk je možda najmoćnija biljka u borbi protiv kancera. Studije pokazuju da je unos belog luka povezan sa smanjenim rizikom od kancera dojke, stomaka, debelog creva, grla i pankreasa.
 
6. Beli luk ima moćna protivupalna svojstva. On sadrži jedinjenja koja posebno pozitivno dejstvo imaju na artritis.
 
7. Beli luk umanjuje proces razvoja masnih ćelija što pomaže kod gojaznosti.
 
8. Beli luk pomaže organizmu da se oslobodi toksina. On aktivira enime jetre koji podstiču detoksifikaciju.
 
9. Pomaže kod bola uha. Poznati domaći lek je stavjanje čena belog luka u uho kada nas boli.
 
10. Pomaže u odbijanju komaraca.
 
11. Pomađe u odstranjivanju bradavica.
 
12. Kada se skuva kao čaj, pomaže u otklanjanju kašlja.
 
13. Skuvani beli luk pomaže kod povišenog holesterola. Sirovi beli luk takođe pomaže, ali se pokazalo da kuvani luk ima jače dejstvo kada je u pitanju holesterol.
 
14. Skuvani beli luk pomaže kod visokog pritiska, Sirovi beli luk će takođe pomoći, ali kuvani luk ima jače sojstvo snižavanja pritiska.
 
Beli luk je prava super-namirnica i odličan je za vaše zdravlje. Možda ćete imati neprijatan miris iz usta, ali lekovita svojstva su toliko dobra da je to prosto zanemarljivo. 
 
Postoji  nekoliko načina da odstranite neprijtan miris nakon konzumacije luka. Nakon konzumacije luka pojedite malo peršuna i grickajte karanfilić u ustima. Ove metode će odstraniti neprijtan miris.
 
Za brzo jejstvo i laku primenu možete napraviti tinkturu od belog luka. Naša tinktura „Antibiotik“ sadrži 50% soka od belog luka i 50% soka iz svežeg korena đumbira.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *