• 629
  • 0

Naša slika je prikaz onoga što se odigrava u digestivnom sistemu. Stoga, od velike je vašnosti “posaditi” dosta dobrih bakterija koje će pomoći varenju hrane, i dodati dosta kvalitetnih vlakana, kao što su i naši preci radili.

Klice su odlična hrana za podsticanje varenja, a posebno su potrebne ljudima koji imaju problema sa varenjem. Klice sadrže dosta vitamina, minerala, proteina i enzima koji se lako apsorbuju i koji razlažu hranu.

Konzumiranje klica = Besprekorna koža

Klice brokolija/kupusa/radiča/kelja (kupusnjače) sadrže supstancu koja detoksifikuje ćelije, koja se naziva sulforafan, koja sprečava kancerogene ćelije od razmnožavanja. Istraživanja koja su sprovođena na sulforafanu, pokazuju da ova supstanca podmlađuje, nakon čega je ova supstanca počela da se koristi u “anti-ejdžing” (anti-aging) industriji. Klice takođe postižu procese čišćenja ćelija, što pomaže kod oksidativnih oštećenja, koja nastaju usled zagađene okoline i preteranog sunčanja. Što znači da: čišćenje ćelija = čista, predivna mlada koža.
Kada počnete da klijate seme, količina antioksidanata se drastično povećava. Antioksidanti smanjuju celularna oštećenja prouzrokovana slobodnim radilkalima, čineći da naše telo stari sporije. Tako da , antioksidanti = smanjene bora na našem licu + zdrava koža.

Klice sadrže najveću količinu fitonutrijenata po kaloriji od bilo koje hrane. Fitonutrijent su potrebni u sprečavanju skoro bilo koje bolesti.

Sami uzgajajte svoje klice

Sveže uzgajane klice sadrže sve moguće nutrijente u svežem i živom stanju, u odnosu na kupovne klice koje su prešle mnogo kilometara dok su stigle do vas, ili u odnosu na dehidrirane klice koje su izgubile mnoge nutrijente. Te klice ponekad mogu biti stare i po nedelju ili više dana. 80% korisnih vitamina, minerala i enzima će nestati ako klice budu toliko dugo stjale.

Uzgajanje klica je jednostavno i jeftinije je u odnosu na kupovne klice. Pored toga, postoji i rizik od bakterijske kontaminacije kod kupovnih klica.  Čak se i kod vas u kući može desiti kontaminacija ili nastajanje buđi, ali ćete kod kuće imati mnogo veću kontrolu nad tim.

Predlažemo da probate sledeće klice:

Suncokretove semenke – prilično su mesnate i biće odličan dodatak vašoj salati
Sendvič dodatak – u pitanju je mix nekoliko raznih semenki (alfalfa, detelina, slačica, radič…), odličnog su ukusa, potrebno je samo 3 dana da proklijaju.
Brokoli/radič miks – pikantno i ukusno, bogato antioksidansima, spremne su za 2-3 dana.
Semenke graška – slatko seme puno proteina.
Mung pasulj, sočivo – prebogato proteinima
Leblebije – velike debele klice, prebogate vitaminima, enzimima i proteinima.
Zeleniš: Cvekla, Blitva, Zelena salata, Kupus, Kelj, Keleraba, Slačica.
Peskavica – pomalo gorke klice ali  imaju interesantan šmek.
Ječam, spelta ili neka druga žitarica
Susamovo seme

Mogu li koristiti semenke za baštensku sanju kako bih napravio klice?

Da možete, ali to bi bila mnogo skuplja opcija od kupovnog “semena za klijanje” tj. semena koje je namenjeno da se klija za ishranu. Seme koje je namenjeno za klijanje dolazi u većim pakovanjima po nižoj ceni. Takođe, semenke koje su namenjene za klijanje će na svojoj kesi imati ispisano uputstvo za klijanje tog tipa semena. Potrudite se da nađete sertifikovano organsko seme kako biste bili sigurni da herbicidi i pesticidi nisu dolazili u kontakt sa semenom. U suprotnom, unosićete otrovne supstance u sebe.

Najbolji način klijanja

Koristite velike tegle sa širokim otvorom i pamučnu, dobro propustljivu, tkaninu. Potrebne su vam bele salvete od 100% celuloze bez mirisa i bilo kakvih boja. Potrebna vam je i jedna tacna, najbolje četvrtasta i plitka.

Instrukcije:

1. Dodajte 4 kašike velikih semenki (leblebija, grašak, suncokret, itd.) ili 2 kašike sitnih semenki (od zeleniša, susam, peskavica, brokoli, kelj, itd.) u veluku teglu i sipajte dovoljno vode da prelijete seme sa duplom količinom vode tj. ako je 1 cm dna tegle popunjen, treba da voda bude 1 cm iznad semena.

2. Seme treba da se natapa od 6-12 sati tokom noći. Ujutru ga treba isprati tri puta, i nakon toga ispirati na svakih 6 sati po jednom, u suprotnom će se seme zagrejati i ubuđati.

3. Nakon 2-5 dana (u zavisnosti od semena), seme će biti spremno, isperite ga dobro po poslednji put i ostavite ga u cediljci da sva vlaga iskaplje.

4. Nakon što se ceme ocedi, uzmite plastičnu tacnu, prekrijte je salvetom, na salvetu stavite seme i rasprostrite ga ravnomerno. Uzmite fajtalicu i navažite seme, ali da se i salveta dobro navlaži. Nakon toga prekrijte seme sa salvetom i ponovo sa fajtalicom navlažite gornji sloj. Seme držite na tamnom mestu, fajtajte nekoliko puta dnevno i ne dozvolite da se salveta i seme osuše. Za par dana ćete imati klice koje možete držati u frižideru kako bi mogle duže stajati.

5. Ukoliko vidite da se skuplja buđ, odmah morate baciti sve klice.

Ovo je standardna procedura klijanja semena. Kod nekih semena postoje blage razlike u metodama klijanja koje su opisane na pakovanju od semena. Klice možete koristiti u sendvičima, salatama i smutijima. Nikako nemojte klice zagrevati ili koristiti u toplim namirnicama, zato što će izgubiti enzime i vitamine.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *