• 417
  • 0

Grip uzrokuju virusi, koji se prenose kapljicama u vazduhu nastalim kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe.

Javlja se obično u manjim ili većim epidemijama, a u intervalima od približno 30 godina i u svetskim pandemijama. Tada se obično javljaju i teški oblici bolesti sa izraženim komplikacijama, koje mogu biti smrtonosne. Većina zaraženih se ipak oporavlja u roku od nedelju dana, ali kod starijih osoba i onih sa astmom, srčanim i plućnim bolestima mogu se javiti komplikacije u obliku bronhitisa ili upale pluća.

Osim kod ljudi, grip se javlja i kod svinja, konja i drugih sisara, kao i kod divljih i domaćih ptica. Neki tipovi gripa mogu se prenositi s jedne vrste na drugu, kao npr. ptičji grip uzrokovan virusom H5N1.

Lečenje – recepti:

Nana, lincura – po 2 kašike, pelin – pola kašike. Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju ili svaki sat- dva po nekoliko gutljaja.

Šimšir divlji, koren ili kora – pola kašike, kamilica, koren drenka, hajdučka trava – po jedna kašika, list šumske jagode 2 kašike. Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju ili svaki sat- dva po nekoliko gutljaja.

List podbela, cvet zove, koren maslačka – po 2 kašike; cvet lipe, bokvica ženska – po jedna kašika. jedaću žlicu.Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju ili svaki sat- dva po nekoliko gutljaja.

Zovin list, koren anđelike, kamilica, cvet lipe, kantarion, cvetovi vrbe, list divizme, koren anisa – od svakog uzeti po jednu kašiku i čen belog luka. Sve se dobro usitni i dobro promeša. Od te mešavine se jedna kašičica prelije sa 200 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 15 minuta. Pije se ujutro natašte i uveče po jedna šolja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *