• 534
  • 0

Evo samo nekoliko svakodnevnih kardinalnih grešaka koje dovode do usporenog metabolizma:

Kasno jedete

Preskakanje doručka je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite, jer uzrokuje usporavanje metabolizma. Ako ne jedete, mozak šalje poruku ostatku tela da je potrebno očuvanje ENERGIJE.

Sačuvane masnoće je tada teže razgraditi. Ukoliko jedete u roku od sat vremena nakon buđenja, podstaći ćete metabolički proces koji se naziva termogeneza koji pretvara hranu koju jedete u energiju. Pobrinite se da jedete redovno tokom dana,  (2-3 redovna obroka) pa ćete održati stabilan nivo šećera u krvi.

Ovo je bitno jer nagli pad šećera podstiče telo da potrebno gorivo dobije sagorevanjem mišića. Biljna hrana,idealno skroz presna,je najzdravija hrana za vas organizam. Predstavlja osnovno pogonsko gorivo koje ce na optimalan nacin da snabdeva vaše ćelije sa glukozom i svim ostalim potrebnim sastavnim, gradivnim i pogonskim nutrijentima.

Ne vežbate

Istraživanje pokazuje da pozitivno dejstvo ubrzavanja metabolizma i bržeg sagorevanja kalorija traje do 24 sata nakon vežbanja, a jutarnje vežbe sagorevaju više kalorija od onih koje izvodite kasnije u danu.

U jutarnju rutinu uključite optimalne fizicke aktivnosti u skladu sa vašim godinama i trenutnim zdravstvenim stanjem. Boravak na svežem vazduhu negde u što prirodnijem ambijentu u ranijim jutarnjim časovima je od izuzetne vaznosti.

Fizička aktivnost moze biti i u vidu malo brže šetnje, najvažnije je da ste negde na svežem vazduhu. Da snabdevate vaše ćelije sa svežim kiseonikom koji stvara, sa pogonskim gorivom glukozom, pokretačku životnu varnicu, dovodi do preko potrebne životne energije i same vitalnosti.

Ne idete na počinak na vreme

Ovo jeste jako bitna i najvažnija stavka zdravog života pa samim tim i optimalnog metabolizma. Da bi se vaše telo na pravilan način odmorilo i regenerisalo neophodno je da ga snabdete sa dovoljnom i preko potrebnom količinom melatonina.

Melatonin jeste najjači prirodni antioksidant, prirodni hormon koji regeneriše i obnavlja vašu snagu energiju,samu vitalnost organizma. Odsustvom ovog prirodnog hormona vi jednostavno nećete biti u stanju da se na pravilan i jedini mogući primeren način odmorite i osvežite.

Slikovito objašnjeno ,ako ne odete na spavanje najkasnije u deset časova, vi se nećete na vreme priključiti na svoj “punjač” koji će vam dati energiju i snagu za novi dan. Nećete uhvatiti voz ,nećete dobiti potrebnu količinu samoga prirodnog hormona koji vas regeneriše i podmlađuje i što je najvažnije održava vas mentalno i fizički zdravom osobom.

Melatonin počinje da se luči po zalasku sunca ,oko dva-tri sata po ponoći dostiže vrhunac svog lučenja, ako ne legnete na vreme nećete se pravilno i adekvatno odmoriti.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *