• 1
  • 0
Poželjno je da se čajevi pripremaju maceriranjem (potapanjem) biljke u hladnu vodu, u trajanju od 12 časova, nakon čega treba izvršiti ceđenje. Pre upotrebe treba ih (umereno) podgrejati.
 
Pripremaju se u emajliranom posuđu ili sudovima od stakla otpornog na visoku temperaturu.
 
Nije preporučljivo koristiti posuđe od aluminijuma.
 
Ceđenje se vrši kroz plastično cedilo, gazu ili platno.
 
Čajevi se čuvaju u flašama tamnije boje.
 
Čajevi se mogu pripremati i u obliku infuzije: 1 punu kašičicu biljne mešavine, ili neke određene biljke, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 minuta, a zatim procediti. Kada su u pitanju zelene (sveže) biljke, kontakt sa vrelom vodom u principu traje 30 sekundi, posle čega se čaj procedi.
 
Čajevi se piju po sistemu rotacije. Obično se jedna mešavina čaja koristi 14 dana, nakon čega se prelazi na drugu mešavinu.
 
Treba ih piti na prazan stomak, lagano, u retkim gutljajima. Mogu se zasladiti medom.
 
Čaj od žive trave (Geranium robertianum), priprema se po principu infuzije (potapanja), u trajanju od 3 minuta. Nezaobilazan je u lečenju svih vrsta raka, zajedno sa gavezom, nevenom i crvenom detelinom (Trifolium pratense), naročito ako je bolesnik već bio izložen radioterapiji.
 
Čaj od hajdučice se preporučuje u slučajevima raka materice. Takođe je preporučljiv kod smetnji u toku menstrualnog ciklusa, kao i u menopauzi.
 
Čaj od žalfije, u svakodnevnoj primeni, veoma je koristan u cilju zaštite od mnogih bolesti. On je takođe uspešno sredstvo protiv faringo-tonzilitisa (upale ždrela i krajnika).
 

Čaj za pročišćavanje bubrega

 
Preslica 15 g
Kantarion 6 g
Kopriva 15 g
Troskavica 8 g
 
Preliti jednu punu kašičicu mešavine čaja sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji 2 minuta.
 

Čaj od crnog luka

 
Preporučuje se protiv kašlja.

Način pripreme: 2 glavice crnog luka sa ljuskom (veličine jajeta), 3 zdrobljena oraha, takođe sa ljuskom, kuvati u 1 litar vode 10-15 minuta. Procediti i zasladiti medom. Piti lagano, u retkim gutljajima, u toku jednog dana.
 

Čaj od jabukove ljuske

 
Ljuske od jabuke (mogu biti i osušene) kuvati 3-5 minuta (1 puna kašičica usitnjene ljuske na 250 ml vode). Procediti. Piti 3 šolje na dan.
 
Preporučuje se protiv insomnije (nesanice) i psiho-motornih tegoba.

Koristite jabuke koje nisu prskane.

 

Čaj za smirenje

 
Jagorčevina 50 g (10 kašičica)
Lavanda 25 g (5 kašičica)
Kantarion 10 g (2 kašičice)
Šišarke hmelja 15 g (3 kašičice)
Koren valerijane 5 g (1 kašičica)
 
Pomešati pomenute biljke. Uzeti 1 punu kašičicu ove mešavine, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti poklopljeno 3 minuta, a zatim procediti. Pije se kao mlak čaj, zaslađen medom, uveče pred spavanje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *