• 1
  • 0

U vreme antičke Grčke, kopriva se uglavnom koristila kao diuretik i laksativ. Sada se biljka koristi za lečenje mnogih bolesti, a u te bolesti spadaju kancer i dijabetes.

 
Jednostavnim ispijanjem čaja od koprive, jedna majka sedmoro dece se oslobodila bola u glavi i ekcema. Bodljikava kopriva je poznata po prečišćavanju krvi te je zato uspela da efikasno otkloni ekcem. Ona je jedna od najboljih prirodnih prečišćivača krvi, a pored toka ima i izuzetno koristan uticaj na pankreas. Stoga takođe pomaže u snižavanju šećera u krvi.
 
Kopriva ima anti-inflamatorna svojstva i leči bolesti urinarnog trakta. Najbolji način da konzumirate koprivu je ujutru pre bilo kog obroka. Steknite naviku da pročišćavate krv svake godine pijući ovaj čaj svaki dan u toku jednog meseca. Osećaćete se oživljeni sa tonama energije i moći ćete raditi kao nikada do sada.
 

Lekovita svojstva lista koprive

 
Lekovitih svojstava koprive ima toliko mnogo da ćete im izgubiti broj. Kopriva je diuretik, koristi se za lečenje anemije, koristi se kod artritisa i reumatizma, za respiratorne i urinarne probleme. Pomaže u oporavku ekcema, astme, sinusitisa i rinitisa. Štiti od kožnih poremećaja i pomaže u lečenju benignog tumora prostate. Smanjuje osetljivost na prehlade. 
 
Kopriva štiti od gubitka kose, bubrežnih kamenaca, alergija, preludne groznice, osteo artritisa, unutrašnjeg krvarenja, krvarenja iz materice, krvarenja iz nosa i creva. Kopriva štiti od uvećane slezine, dijabetesa, endokrinih poremećaja, želučane kiseline, dijareje, dizenterije, zagušenja pluća, raka i starenja, a koristi se i kao opšti tonik. Ona je pročišćavač krvi i koristan je kod zarastanja rana. Peckava kopriva se koristi i za bolove u mišićima.
 

Lekovita svojstva korena koprive

 
1. Urinarni problemi povezani sa prostatom koji uključuju noćno mokrenje, često mokrenje, bol tokom mokrenja, nemogućnost uriniranja i urinarnih infekcija.
 
2. Problemi sa zglobovima.
 
3. Problemi sa zadržavanjem vode.
 

Kako koristiti koprivu?

 

Smuti od koprive:

 
Mlade listove koprive možete staviti u blender sa sveže ceđenim voćnim sokom i bananom. Sve te sastojke dobro izmiksujte i polako popijte.
 

Čaj od koprive:

 
Uzmite pola litre destilovane vode i stavite da proključa. Sklonite sa ringle i dodajte punu šaku listova. Poklopite i vratite da se krčka na blagoj vatri 30 minuta.
 
Ovaj čaj vam može pomoći da poboljšate svoje zdravlje, a možete ga koristiti i ukoliko imate neki od navedenih problema. Važno je da ovaj čaj pijete bez zaslađivača.
 

Kupka od koprive:

 
Ovo je dobro kod ljudi koji imaju problema sa išijasom. Stavite veliku količinu celih biljki (sa korenom) u hladnu vodu u loncu tokom noći. Ujutru skuvajte mešavinu i sipajte u kadu koja već ima tople vode u sebi. Kupajte se u ovom čaju koliko god želite. Ovako se može napraviti i kupka za noge.
 

Šampon od koprive:

 
Stavite pola šolje suvog lišća koprive u lonac od 5 litara. Lagano dovedite vodu do ključanja. Skinite sa ringle i ostavite pokriveno narednih 10 minuta. Dodajte narendani sapun od maslinovog ulja i ponovo dovedite do ključanja. Ohladite ovu mešavinu i operite kosu sa njom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *