• 685
  • 0

Očni mišići su u stalnom pokretu i obavljaju tri važne funkcije:

1) ispitivanje vidnog polja,

2) otvaranje i zatvaranje zenice u skladu sa raspoloživim svetlom,

3) promena krivina očnog sočiva, u zavisnosti od udaljenosti predmeta koji se posmatra, da bi se slika izoštrila.

Da bi obavilo sve ove važne i složene funkcije oku je potrebna mala količina kiseonika i nekoliko materija koje se mogu naći u hrani:

1) Vitamin A – potreban za stvaranje rodopsina – pigmenta iz mrežnjače osetljivog na svetlo, koji takođe održava vlažnost i dobro stanje prednje membrane oka, 2)karotenoidi – sprečavaju pojavu makularne degeneracije mrežnjače, 3) vitamini C i E – antioksidansi koji se mogu naći isključivo u biljkama, koji sprečavaju pojavu katarakte i gubitak vida. U nastavku ćemo nešto više reći o hrani za oči.

 

Šargarepa – za snažno oko

 

Šargarepa i zeleni delovi lucerke predstavljaju najbogatije izvore vitamina A u prirodi.

Tri najvažnija sastojka šargarepe za čovekovo zdravlje jesu: 1) karotenoidi, od kojih je najznačajniji beta karotin, koji se u telu pretvara u vitamin A. Veoma su važni za pravilno funkcionisanje mrežnjače, naročito kod gledanja pod slabim svetlom ili noću. Pomažu u održavanju kože i sluzokože svih čovekovih organa. 2) vlakna iz šargarepe pomažu u pravilnom pražnjenju creva i umiruju sluzokožu creva. 3) esencijalno ulje šargarepe je od velike koristi u sprečavanju razvoja crevnih parazita.

Šargarepa je takođe veoma korisna u sprečavanju bolesti mrežnjače, i bolesti očiju uopšte, u slučajevima oboljenja kože, viška želudačne kiseline, upale creva i kao prevencija protiv raka.

Najbolji način za konzumiranje su u vidu salate sa drugim biljkama, i ceđenog soka u kombinaciji sa sokom od jabuke i cvekle.

 

Spanać – čuvar mrežnjače

Spanać predstavlja najhranljivije zeleno lisnato povrće. Veoma je bogat luteinom i zeksantinom – karotenoidima koji sprečavaju gubitak vida degeneracijom makule (makula je mala žuta tačka, široka oko 2 mm, koja se nalazi u sredini mrežnjače i odgovara području najveće oštrine vida). Iako se ova dva karotenoida ne pretvaraju u vitamin A, predstavljaju moćne antioksidante koji štite osetljive delove mrežnjače. Oni koji žele da sačuvaju i unaprede vid trebali bi češće da konzumiraju spanać, naročito stariji od 50 godina.

Zbog velike količine gvožđa (više nego u mesu), kao i bogatstva drugih minerala, spanać je veoma koristan u proizvodnji krvnih ćelija u koštanoj srži. Preporučuje se sportistima i onima koji su veoma fizički aktivni, kao i deci jer daje snagu i podstiče rast. Zbog bogatstva vitaminom B9 predstavlja idealnopovrće za trudnice jer sprečava degeneraciju fetusa.

 

Kajsija – za lepe i sjajne oči

Najvažniji sastojak kajsije je beta karotin ili provitamin A, koji se u telu pretvara u vitamin A. Zahvaljujući njemu, kao i prisustvu brojnih minerala i vitamina, kajsija veoma pomaže dobrom vidu, daje sjaj i lepotu očima što predstavlja osobinu dobrog zdravlja. Sprečava pojavu suvoće, nadraženosti i svraba prednje membrane oka, kao i pojavu gubitka oštrine vida i noćnog slepila.

Poznato je da dobra kombinacija vitamina, minerala i drugih hemijskih sastojaka, koji su prisutni u prirodnoj hrani, pojačava njihovo dejstvo. Kajsija je sjajan primer ovoga jer sprečava pojavu infekcije kože i sluzokože, hronične upale grla, sinusa i ekcema. Veoma blagotvorno deluje u slučajevima depresije, razdraženosti i gubitka apetita. Suve kajsije su odličan izvor proteina i gvožđa i predstavljaju odlično sredstvo za jačanje krvi. Alkalizuje organizam jer je bogata alkalnim mineralima.


Problemi sa vidom

Do oštećenja vida najčešće dolazi zbog preteranog naprezanja očiju. Drugi uzrok je nezdrav način života čime se truje ceo organizam, uključujući i organ vida.Problem sa dioptrijom se brzo i uspešno može rešiti primenom zdravih navika, odmaranjem očiju i primenom jednostavnih vežbi za poboljšanje vida. Pod odmaranjem očiju se podrazumeva dlanovanje i nošenje rupičastih naočara.

Dlanovanje je jednostavna tehnika koja se sastoji od postavljanja dlanova na zatvorene oči u periodu od nekoliko minuta.Ova tehnika se može primenjivati više puta tokom dana. Osobe koje imaju problem sa glaukomom trebaju biti oprezne sa primenom dlanovanja jer se njime povećava pritisak na očni mišić.

Nošenje rupičastih naočara je još jedna tehnika odmaranja očiju, kada je veći deo oka pokriven, a pogled se fokusira na tačno utvrđeno polje posmatranja. Rupičaste naočare se ne mogu koristiti za preciznija posmatranja, kao što je čitanje ili vožnja automobila,ali su vrlo korisne prilikom šetnje, odmaranja i sl. Svako ko samo jednom pogleda kroz rupičaste naočare videće koliko se vid izoštrava njihovim korišćenjem.

Važno je istaći da upotreba klasičnih naočara ne poboljšava vid. Klasične naočare sa dioptrijom su samo pomagalo koje omogućava čoveku da trenutno bolje vidi,ali ne čine ništa na unapređenju vida.

Vežbe za oči pomažu da dođe do smanjenja dioptrije i do potpunog izlečenja. One se sastoje od masaže očiju i lica, sunčanja lica zatvorenim očima, dlanovanja i raznih tehnika pomeranja očiju, od kojih ćemo navesti neke:

– podsticanje perifernog vida se postiže tako što se komad tamnog papira, veličine 5 x 10 cm, zalepi na gornjem delu nosa tako da delimično pokriva oba oka. Onda se ruke podignu sa strane, i pomera ju, a jednim pa drugim okom se vrši posmatranje pomeranja bliže ruke i njenih prstiju.

– vežbe čitanja tako što se isti kratak tekst ispiše na papiru velikim, srednjim i malim slovima, a onda se polako čita tekst po tekst, čitanjem najpre teksta sa krupnim slovima, i tako ukrug više puta. Onda se list papira sa tekstom može okrenuti naopako pa postupak čitanja ponoviti, s tim da treba dopustiti očima da polako prepoznaju izokrenuta slova na papiru.

– naizmenično posmatranje predmeta na velikoj daljini u prirodi, predmeta na srednjem rastojanju od nas (u odnosu na udalje ni predmet) i posmatranje vrha ispruženog dlana koji smo postavili na oko pola metra ispred naših očiju. Posmatranje svake tačke se vrši naizmenično po 10 do 15 sekundi više puta (i do sto puta u jednoj vežbi).

Vežbe se mogu ponavljati više puta tokom dana, a što se češće budu ponavljale, ispravljanje vida će biti brže.Odlična tehnika za uklanjanje katarakte i unapređenje vida je korišćenje vodenog rastvora ljute aleve paprike koja se stavlja u oko nekoliko puta dnevno. Ovom metodom oko se podstiče da suzi i da na taj način izbacuje čestice koje su dovele do zaprljanja oka.U ovu svrhu postoji i tinktura  za poboljšanje vida po originalnoj recepturi Dr Ričarda Šulca.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *