• 512
  • 0

Normalni ciklus života kose traje dve do tri godine, a svaka vlas raste oko jedan centimetar mesečno. Tokom ovog ciklusa stare vlasi opadaju kako bi nove mogle da rastu.

Međutim ako gubite više starih vlasi nego što dobijate novih, htećete da preduzmete nešto da to sprečite. Nudimo vam nekoliko jednostavnih saveta kako sačuvati i poboljšati zdravlje vaše kose na prirodan zdrav način.

Izbegavajte alkohol

Alkoholna pića utiču na gubitak kose tako što usporavaju rast vlasi. Ako želite da vaša kosa vrati stari sjaj i punoću, potpuno izbacite alkohol iz vašeg života.

Prestanite da pušite

Pored brojnih drugih štetnih posledica, pušenje smanjuje protok krvi u vlasište, što uzrokuje smanjenje rasta kose. Takođe, otrovni sastojci duvanskog dima potkopavaju zdravlje stanica. Ako želite da imate lepu kosu, recite NE cigaretama.

Izgradite snažnu kosu uz pomoć proteina

Budući da je kosa načinjena od belančevina, njihov nedostatak može dovesti do opadanja. Ubacite u ishranu što više biljnih belančevina. Jedite mnogo pirinča, mahunarki, kukuruza, pšenice, raži i ječma i ostalih namirnica bogatih proteinima.

Pomozite kosi vitaminom C

Vitamin C je jedan od uslova zdravog vlasišta. Agrumi, u koje spadaju narandže i limun, posebno su bogati vitaminom C, kao i zelena paprika. Predložena doza je 1000 do 3000 mg dnevno.

Zaštitite kosu od stresa

Vitamini B kompleksa nužni su za rast kose jer poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i ublažavaju stresnu reakciju organizma. Preporučujemo vam celi B kompleks, uključujući biotin i folacin, jer hranjivi sastojci ovog vitamina najbolje deluju kad se uzimaju zajedno.

Nahranite vašu kosu vitaminom E

Vitamin E je još jedan hranljivi sastojak potreban za rast kose jer podstiče cirkulaciju u vlasištu. Uzimajte ga kroz hranu ili ga nanosite direktno na vlasište. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja, semenke, bademi i kikiriki.

Dodajte vitamin A za sjaj

Vitamin A vraća kosi sjaj i vitalnost. Ovaj vitamin deluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Kelj, tikvice i šargarepa su namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

Ubrzajte rast kose

Gvoždje podsiče cirkulaciju u vlasištu i tako ubrzava rast kose. Ubacite u ishranu bademe, kajsije, grožđe i spanac koji su bogati izvori gvoždja.

Pijte mnogo vode

Voda čini četvrtinu svake vlasi. Savetujemo vam da pijete najmanje dve litre vode dnevno, a u letnjim periodima još više. Najbolja je izvorska ili pročišćena voda. Pored vode preporučujemo sveže cedjene sokove od voća i povrća, eventualno čaj.

Pripazite na hormonalni balans

Žene u menopauzi proizvode manje ženskih hormona, što usporava obnovu kose. Pokazalo se da uzimanje određenih prirodnih preparata može pomoći u uravnotežavanju ovih hormona. Neke namirnice poput soje sadrže prirodan estrogen i često se koriste u prirodnim proizvodima za žene u menopauzi.

Šta uzrokuje opadanje kose?

Mnogi faktori mogu dovesti do opadanja kose.

– Nekoliko meseci nakon bolesti možete odjednom izgubiti veliku količinu kose, što bi mogla biti posledica povišenih stresnih hormona poput kortizola.

– Bolesti štitne žlezde često uzrokuju opadanje kose.

– Na kosu nepovoljno uticu svi vise nego stetni hemiski lekovi i razni preparati, kao na primer oni protiv zgrušavanja krvi, gihta, visokog krvnog pritiska, srčane bolesti i depresije.

– Mnoge žene primećuju opadanje kose u periodu od tri meseca nakon porođaja.

– Gljivične infekcije na koži mogu podstaći gubitak kose kod dece.

– Opadanje kose se nekad pojavljuje kao sastavni deo bolesti kao što su lupus ili dijabetes.

– Neke frizure mogu podstaći opadanje kose, posebno ako dugo nosite pletenice ili koristite uske uvijače.

– Vruće ulje za kosu ili hemikalije koje se koriste za izradu trajnih lokni mogu izazvati upalu na folikuli dlake, što može dovesti do oštećenja i gubitka kose.

– Opadanje kose može biti uzrokovano i genetskim faktorima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *