• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Smanjena želja za radom, gubitak pažnje, ekstremna pospanost, česte promene raspoloženja, gubitak apetita i uznemirenost.
 
Dugotrajno konzumiranje droge izaziva uništenje ćelija, hromozoma, jetre, bubrega i disajnih organa, a postoji i velika opasnost od raka i steriliteta kod muškaraca.
 
U simptome odvikavanja od droge spadaju nesanica, glavobolja, dijareja, osetljivost na svetlost i buku, osećaji vreline i hladnoće, preznojavanje, duboka depresija, razdražljivost, dezorijentisanost i iracionalno zamišljanje.
 

UZROCI

 
Ljudi često počnu da uzimaju droge (poput nikotina, alkohola i kafe), jer misle da nisu toliko štetne, već da pružaju zadovoljstvo ili se od njih navodno ima neka korist. Međutim, to nije istina. Doza droge se često povećava, da bi se postigao efekat zadovoljstva, čime se sve više škodi zdravlju.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Morate se odvići od droga. Kada je neko veoma zavisan do neke droge, najbolje je da se doza postepeno smanjuje tokom perioda od četiri sedmice. U pogledu teških droga, odvikvanje treba da bude sprovedeno pod profesionalnim i stručnim nadzorom.
 
– Pored veće količine dodataka vitamina i minerala, treba da se jede zdrava hrana. Naročito su bitni vitamini C i B. Pijte dosta vode i često se odmarajte. Primenjujte kupke za preznojavanje, da biste pomogli izbacivanje otrova iz tela.
 
– Koren odoljenja deluje umirujuće. Koristite ga zajedno sa sibirskim ginsengom i aminokiselinom tirozinom. 
 
– Kantarion deluje protiv depresije prisutne tokom perioda odvikavanja.
 

HIDROTERAPIJA

 
Sledeće hidroterapijske metode se koriste u slučajevima odvikavanja od zavisnosti od opijuma, kokaina i sličnih droga:
 
Opšte – odmor u krevetu, kupke za preznojavanje (poput parne kupke) 2 puta dnevno tokom 3 dana pre ostavljanja droge, posle čega sledi energična primena hladne vode. 
 
Tokom perioda odvikavanja protiv simptoma se mogu primeniti sledeće metode:
 
Nervoza, nemir, „neželjena osećanja“ – dugotrajna neutralna kupka na 33-34 stepeni tokom 10 minuta.
 
Slabost srca – hladna obloga ili kesa sa ledom na predeo srca, naizmenična primena (tople i hladne) vode na kičmu, hladna frikcija, trljanje hladnim čaršavom. Ponavljati na svakih sat vremena ako je potrebno.
 
Povraćanje – topla i hladna obloga za trup, obloga sa ledom na stomak i kičmu, tople obloge za noge.
 
Dijareja – topli klistir nakon svakog pražnjenja creva, hladna obloga na stomak, koja se menja svakih pola sata.
 
Lokalizovani bol – revulzivna obloga ili naizmenična (topla i hladna) obloga.
 
Nesanica nakon odvikavanja – metoda sa vlažnim čaršavom, dugotrajna neutralna kupka 20-60 minuta, zagrevana obloga za noge, topla obloga za stomak, obloga sa ledom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *