• 536
  • 0

Ručak je izuzetno bitan obrok koji nas snabdeva energijom u drugoj polovini dana. Mnogi misle da je ručak najbitniji obrok tokom dana pa zato totkom ručka pojedu najveće količine hrane, što je potpuno pogrešno.

Ukoliko se tokom ručka najedemo hranom koja opterećuje želudac (meso, mleko, riba, jaja) naš organizam šalje dosta krvi u abdominalni deo kako bi se potpomoglo varenje, što prouzrokuje nedostatak krvi u mozgu pa zato  mi ne možemo više držati oči otvorene. Najbitniji i najobilniji obrok tokom dana treba da nam bude doručak, kada trebamo da unesemo dovoljno hranljivih namirnica koje će nas držati sitim i punim energije tokom celog dana.  Preskakanje ručka je još gore, jer će vašem telu nedostajati energija i motivacija koja je potrebna telu da se fokusira kroz ostatak dana.

Evo sedam bitnih saveta za izbor pravog ručka, tako da možete dati svom telu sve što mu je potrebno kako bi optimalno funkcionisalo do kraja dana.

1. Neka vaš ručak obiluje proteinima

Ako želite da vaše telo i mozak budu zadovoljni posle jela, želećete da vaš obrok sadrži dosta proteina. Najbolji izvori su orašasti plodovi i mahunarke. Ukoliko jedete životinjske namirnice bogate proteinima, kao što su riba, meso, jaja i mlečni proizvodi, imaćete itekako problema sa popodnevnom dramežljivošću, pošto ova hrana opterećuje želudac.

2. Biljna ishrana

Tokom svakog obroka bi trebalo konzumirati ili voće ili povrće. To je zato što biljna vlakna polako oslobađaju energiju koja neće opteretiti vaš želudac, te će mozak imati konstantno snabdevanje energijom tokom dana. Pored toga, antioksidanti iz biljaka mogu vam pomoći da budete zdravi čak i kada se suočavate sa stresom. Potrudite se da nabavite organsku hranu kako bi ste izbegli pesticide koji se uglavnom nalaze u konvencionalno uzgajanim biljkama.


3. Koristite voće kako bi ste zadovoljili potrebu za slatkim

Ako ste stekli naviku da završite ručak sa desertom, pojedite malo suvog voća umesto nezdravih slatkiša. Ukoliko pojedete desert pun rafinisanih šećera to će samo izazvati kasniji pad energije, dok je prirodno dehidrirano voće slatko i takođe sadrži dosta vlakana. Samo budite sigurni da je voće organskog porekla, tako da možete izbeći opasne pesticide. Najbolje je da sami sušite voće u sušari, dehidratoru ili na suncu.


4. Ne izbegavajte masti

Masti imaju lošu reputaciju, ali to je neopravdano, jer zdrave masti su odlična hrana za mozak koji se uglavnom sastavljen od masti! Ako želite da povećate mentalnu funkciju i opredelite se za orahe, avokado, maslinovo ulje i kokos u umerenim količinama. Pored toga, omega 3 masne kiseline koje se nalaze u orasima su od ključnog značaja za mozak; nedostatak omega 3 može da smanji pamćenje, kognitivne funkcije i koncentraciju.


5. Uživajte u hrani

Ne zaboravite da ste zaradili svoju pauzu za ručak na poslu, a vi zaslužujete da uživate hrani koju jedete. Vaš mozak i telo treba da registruju da su dobili ono što im je potrebno. Dok jedete hranu razmišlajte o njenom predivnom ukusu i svim vitaminima i mineralim koji u tom trenutku ulaze u vaše telo, žvaćite svaki zalogaj temeljno, i koristite sva svoja čula tokom obroka za uživanje.


6. Jedite raznovrsno

Ako uvek jedete istu hranu za ručak, verovatno će vam dosaditi, i to je trenutak kada ste najosetljiviji da donesete loše izbore po pitanju ishrane. Potrudite se da svaki dan menjate hranu koju jedete, potražite razne recepte po kuvarima zdrave hrane ili po internetu. Nije u pitanju samo dosada; raznovrsna hrana će osigurati da vaše telo dobije niz različitih hranljivih materija.


7. Izbegavajte prerađenu hranu

Ručak može biti užurbano vreme, naročito ako je vaša pauza za ručak zaista kratka. Odolite iskušenju da jedete brzu hranu i grickalice, jer oni imaju tendenciju da budu prepuni konzervansa i šećera koji će samo učiniti da se osećate usporeno. Ako znate da ćete biti u vremenskom škripcu, pripremite se unapred.
Pronalaženje zdravih obroka koji vama odgovaraju može malo potrajati, ali vredno je truda. Obratite pažnju na to kako se osećate posle jela i da li vas hrana koju jedete obara sa nogu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *