• 722
  • 0

Praktičari integrativne medicine tvrde da je većina dijagnoza raka uzrokovana zagađenom okolinom i načinom života pacijenta. Usvajanjem zdravijeg načina života osoba može da izbegne rak. A jedna od najvažnijih i najefikasnijih promena u načinu života je izbegavanje obrađene hrane.

 
Ovo je potkrepljeno podacima prikupljenim iz „NutriNet-Sante“ grupe, koji su prikuljeni tokom osam godina istraživanja. Istraživači su procenjivali svkodnevne obroke koje jede skoro 105.000 učesnika.
 
Naučnici su otkrili da svakih 10% ukupnih dnevnih kalorija kod učesnika koji dolaze iz nezdravih namirnica povećavaju rizik od raka za 12%. Povećani rizik od raka pripisuje se nedostatku odgovarajućih hranljivih materija u nezdravoj hrani, kao i sastojcima koji uzrokuju rak i koji se koriste u nekim namirnicama.
 

Izbegavajte procesuirane namirnice

 
Slatkiši i grickalice su samo dva primera visoko obrađene hrane koja povećava rizik od kancera. Velika lista nezdravih namirnica sadrži gazirane sokove i ostale kupovne slatke napitke, obrađeno meso koje sadrži nitrate i ostale prezervative, supe u kesicama i gotove obroke koji se u zamrzivaču ili na policama mogu čuvati i godinama.
 
Procesuirana hrana uključuje proizvode koji se uglavnom sastoje iz masti, ulja i šećera. Takođe, tu su i proizvodi koji sadrže hidrogenizovana ulja, modifikovane šećere, izolate proteina i ostalih supstanci koje su tehnički jestive, ali nisu dobre po zdravlje.
 
Ovi proizvodi često sadrže i kozmetičke sastojke kao što su veštačke boje, emulgatori, pojačivači ukusa, hemikalije za održavanje vlage i veštački zaslađivači. Ovi aditivi čine da procesuirana hrana izgleda, miriše i ima ukus sveže hrane. Oni takođe maskiraju neprijatne ukuse koje bi hrana inače imala kada bi toliko dugo stajala.
 
Ako je hrana podvrgnuta ekstrudiranju, reakcijama sa vodonikom ili vodom, kalupljenjem, prženjem kao deo obrade, preoblikovanjem i drugim industrijskim procesima, onda će se smatrati kao prerađena hrana.
 

Kako kupovati  zdravije namirnice u prodavnicama

 
Za ljude koji žele da donesu zdravije izbore kada je u pitanju hrana, postoje neke korisne smernice koje treba imati na umu tokom sledeće posete prodavnici. Prvo i najvažnije je da uvek kupujete celu i pravu hranu koja je sveža i prirodna. Ove zdrave namirnice se obično nalaze duž granice prodavnice, gde malo kupaca se trudi da ode.
 
Izbegavajte svu hranu koja se nalazi u srednjem delu prodavnice. Ova hrana je postavljena tu kako bi se povećala privlačnost i kako bi se prodavala u većoj količini, a ne zbog pogodnosti koje ova hrana pruža.
 
Isto tako, nemojte birati hranu koja ima veoma dug rok trajanja. Jedan od prvobitnih razloga za izmišljanje prerađene hrane bilo je očuvanje kvarljivog proizvoda za skladištenje.
 
Proverite listu sastojaka proizvoda. Ako sadrži sastojak sa fensi imenom koje je teško čitati naglas, to je verovatno sintetički sastojak. Bacite tu hranu odmah!
 
Prerađena hrana je napravljena da izaziva zavisnost. Zato je ova hrana jeftina, lako se nalazi i izaziva ljude da je kupuju.
 
Ova hrana izaziva zavisnost ali se ipak možete osloboditi od nje. Prestanite da je koristite, naučite kako da spremate jednostavne i zdrave obroke, jedite organsku hranu i kupujte namirnice od ljudi sa sela.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *