• 584
  • 0

U poslednjih trideset godina, upotreba slatkiša se udesetostručila. Naravno, to je imalo za posledicu veliki porast oboljenja zuba i zubne supstance kod svih uzrasta.

Mehanizam nastanka karijesa usled prisustva veoma jakih šećera iz hrane je sledeći: na površini zuba, to jest na glazuri gleđi, dolazi do taloženja dentalnog plaka, koji je zbog slatke hrane izuzetno bogat jakim šećerima.

Dentalni plak predstavlja tanak film raznih naslaga na zubima. Ispod njega dolazi do postepenog razmekšavanja i razlaganja gleđi zuba, što polako ali sigurno stvara karijesni kavitet.

U slučaju da se zubi ne peru redovno, proces širenja karijesa u kavitetu zuba je još brži. Takva formacija se vrlo brzo širi ka pulpi zuba, odnosno ka živcu, kada nastaju i prvi bolovi zuba.

Karijes se može sprečiti redovnim pranjem zuba, na šta se deca moraju navikavati još dok su mala. U prevenciji karijesa može da pomogne smanjenje ili izbacivanje veštačkih šećera iz upotrebe. Veštački šećeri se mogu zameniti prirodnim šećerima iz voća.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *