• 601
  • 0

Prema istraživanjima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante, osobe koje konzumiraju hranu sa puno natrijumai smanjenim unosom kalijuma, imaju vrlo visok rizik da obole i umru od kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od načina da povećate unos kalijuma jeste da jedete više voća za obrok – banane, kajsije i suve šljive. Kalijumom su bogate bundeve, spanać, avokado, paradajz.

Šaka suvih šljiva za jače kosti

Čak i mala količina suvih šljiva koju ćete pojesti u toku obroka svakog dana, može u značajnoj meri da smanji rizik od frakture kostiju i osteoporoze Rizik od bolesti „šupljih kostiju“ raste kako starimo.

Istraživači sa Univerziteta Florida State i Oklahoma State, testirali su tokom cele godine 55 žena u menopauzi, koje su svakodnevno konzumirale suve šljive i slično, kontrolnu grupu od 45 žena koje su jele sušene jabuke.

Prva grupa žena je završila godinu sa mnogo većom gustinom kostiju. Ne preostaje vam ništa drugo nego da što češće jedete suve šljive – umešajte ih u kolače, mafine, hleb, kekse, ima dosta sirovih jela sa suvim šljivama ili, najjednostavnije, pojedite svakog dana šaku suvih šljiva u toku obroka sa voćem.

Brokoli je moćniji uz klice

Brokoli je bogat sulforafanom, super snažnim antioksidansom, koji znatno snižava šanse da obolite od malignih bolesti. Međutim, oblik sulforafana u brokoliju zahteva prisustvo enzima mirosinasa (engl. myrosinase) koji se uništava termičkom obradom.

Da biste sačuvali ovaj enzim, nutricionisti preporučuju da ga konzumirate svežeg. Druga varijanta je da uz brokoli jedete i njegove klice koje su dragocen izvor i sulforafana i pomenutog enzima. Dodajte klice u salatu, ali vodite računa da to uradite na samom kraju pripreme, kako biste sačuvali hranljive supstance

Ne zaboravite doručak!

 

Kada preskočite doručak, to utiče na vaše navike konzumiranja obroka, ali i na vaš metabolizam i to do kraja dana. Naučnici Univerziteta u Notingemu dali su jednoj grupi muškaraca doručak, dok su drugima dozvolili da ga preskoče.

Obe grupe su kasnije, za ručak, dobile neograničenu količinu hrane. Prva grupa, onih koji su doručkovali, unela je za 17% više kalorija od prve. U drugoj studiji, nakon doručka, obe grupe su dobile i proteinski napitak nakon doručka, odnosno nakon vremena predviđenog za doručak.

Muškarci koji nisu doručkovali, već samo popili proteinski napitak, imali su mnogo veći nivo šećera u krvi nakon ispijanja napitka, od grupe onih koji su doručkovali. Studija je pokazala da preskakanje doručka ima ogroman negativni efekat na vaš apetit i metabolizam, pa zato ne zaboravite da sutra doručkujete!

Savet naših lekara

Jedite što više zelenog lisnatog povrća salate, spanać ili brokoli. Lisnato zeleno povrće sadrži mineralne komponente koje formiraju nevidljivu zaštitu zuba, štiteći ih tako od jakih pigmenata koji mogu da prouzrokuju promenu boje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *