• 424
  • 0

Klima uređaji mogu ponuditi primamljivo privremeno olakšanje od letnjih vrućina, ali oni nisu ekološki. Ovog leta, ostavite klimu u skladištenju i umesto toga pokušajte ekološkim alternativama. U osnovi, ideja je da se smanji izvor toplote i ukloni nagomilana toplota iznutra.


1. Draperije ili roletne na prozorima umanjuju toplotu u vašem domu
 
Iako ovo pravilo izgleda vrlo jednostavno majstori napominju da do 30 odsto neželjene toplote dolazi iz vaših prozora. Roletne i zavese mogu da uštede potrošnju električne energije u umanje vaše račune i do 7 procenata. Takođe, donose niže temperature u zatvorenom prostoru. Drugim rečima, roletne u suštini sprečavaju da vaš dom postane minijaturni staklenik, pogotovo ako su prozori okrenuti ka jugo – zapadu. Instalirajte bele roletne ili zavese da održavaju toplotu iz kuće. Uvek imajte na umu da je najbolji način da vaš dom ostane hladan, je da zadržite toplotu napolju.

2. Zatvorite vrata da biste sprečili strujanje vazduha
 
Zatvorite vrata na svim prostorijama koje ne koristite u toku dana. Ovim sprečavate hladan vazduh da izlazi iz prostora, a i da struji toplota kroz dom u tokom najtoplijeg dela dana. 

3. Sveža posteljina koja hladi
 
Kako bi vaša spavaća soba bila sveža, vetrite svoju posteljinu. Tekstil, flanel i ćebad su fantastični za izolaciju, međutim pamuk je pametniji izbor tokom leta, jer diše lakše i ostaje hladan. Ukoliko volite saten ili svilu, takođe može biti prijatan tokom leta. I kao bonus, kupite sebi jastuk ili dva od heljde. Ljuske heljde imaju prirodni vazdušni prostor između njih, ne reaguju na vašu telesnu toplotu, a možete ih, kao i konvencionalne jastuke, staviti unutar jastučnica.
 
4. Postavite ventilator na plafonu
 
Ako ste u potrazi za načinima da pobedite toplotu, ventilator na plafonu može biti velika investicija za vaš dom. Ovaj uređaj može da u sobi stvori 6 ili 7 stepeni nižu temperaturu. Postavite svoje ventilatore na plafonu koji će se rotirati u suprotnom smeru. Bez obzira da li to znate ili ne, ventilator na plafonu treba da bude sezonski prilagođen. Postavljanje ventilatora u suprotnom smeru tokom leta, stvoriće protok vazduha i stvoriti efekat hladnog povetarca koji će učiniti da se osećate prijatnije.

5. Osvežite telo
 
Ukoliko nemate klima uređaj ne očajavajte. Ako su vaši preci preživeli bez klimatizacije, možete i vi. Osvežavajte se hladnim napicima, stavite hladne obloge na pulsirajućim oblastima, kao što su vrat i zglobovi. 
 
6. Izvori unutrašnje toplote su najčešće eletkronski uređaji i osvetljenje
 
Najčešći izvori unutrašnje toplote su aparati, elektronski uređaji i osvetljenje. Budite svesni odakle toplota dolazi. Sada, ako imate klimu, koristite je mudro. Ne stavljajte lampe, televizore ili druge uređaje u blizini vašeg termostata, jer će toplota iz ovih aparata izazvati klima uređaj da radi duže. Zamenite obične sijalice sa kompaktnim fluorescentnim, one proizvode istu svetlost, ali koriste petinu energije i toplote. Takođe bi trebalo da izbegavate kuvanje tokom vrelih dana ili tokom najtoplijeg dela dana. Topao vazduh koji se diže nakon što kuvate može se sanirati korišćenjem aspiratora iznad šporeta.
 
7. Iskoristite noć i rashladite dom u većernjim satima
 
Temperature imaju tendenciju da padnu tokom noći, zato iskoristite večernje sate i rashladite svoj dom. Otovrite prozore i neka noćni vazduh ispuni vaš dom. Zatvorite prozore (i roletne) rano ujutru, pre nego što sunce obasja vaš dom.

8. Biljke mogu uštedeti električnu energiju i rashladiti kuću
 
Sadite drveće ili žbunje da zakloni klima uređaj, ali ne da blokira protok vazduha. Jedinica koje radi u hladu koristi manje električne energije. Listopadno drveće zasađeno na jugu i zapadu će stvoriti lepu hladovinu tokom leta i dozvoliti sunčevoj svetlosti da zagreje kuću tokom zime. Na primer, samo tri stabla propisno postavljene oko kuće, mogu uštedeti troškove hlađenja i grejanja, a dnevna temperatura vazduha može biti 3 do 6 stepeni stepeni niža.
 
9. Krov i zidovi
 
Ako imate ravan krov, boja vašeg krova bi trebalo da bude bela. Reflektujući efekat će pomoći da prostorije pod ravnim krovom budu mnogo hladnije. Zidovi bi trebalo da imaju dobru izolaciju. Stara gradnja sa debelim zidovima je pravi primer za hladniji efekat u toku leta. Ako imate potkrovlje koje nije izolovano, obavezno ga izolujte. Izolacija od 7,5 cm do 30 cm može da smanji troškove hlađenja za 10 odsto.
 
10. Druge stvari koje treba zapamtiti
 
Vlažnost vazduha čini da soba bude toplija. Tokom toplih dana izbegavajte pranje, sušenje odeće, kuvanje i tuširanje pretoplom vodom. A, kada morate da uradite ove stvari, uključite ventilaciju koja će izvući topao i vlažan vazduh. Izbegavajte uređenje dvorišta kamenom, cementom i asfaltom, jer ovi materijali povećavaju temperaturu u kući i zrače toplotom i nakon što je sunce zašlo.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *