• 544
  • 0

Belgijski poslanici će danas u parlamentu raspravljati o proširenju prava na eutanaziju.

Brisel – Belgijski poslanici će danas u parlamentu raspravljati o proširenju prava na eutanaziju smrtno bolesne dece, dok će sutra glasati o tom zakonskom predlogu, objavili su belgijski mediji.

Ukoliko taj predlog zakona bude usvojen, a očekuje se da će tako i biti, Belgija će postati tek druga država u svetu posle Holandije koja će pružiti mogućnost smrtno bolesnoj deci da odluče o kraju svog života, prenela je agencija AFP.

Zakon treba da omogući maloletnicima da zatraže eutanaziju ukoliko su smrtno oboleli, ako imaju velike bolove i ukoliko nijedna terapija ne može da ih im umanji. Taj zahtev moraće prvo da odobre lekari pacijenta i njegovi roditelji.

Krajem prošle godine je belgijski Senat glasao za novi zakon, koji je prošao i Odbor za pravosudna pitanja.

Belgija je uvela eutanaziju 2002. za osobe starije od 18 godina. Susedna Holandija već dozvoljava eutanaziju za decu stariju od 12 godina, dok belgijski zakon ne sadrži starosnu granicu, ali navodi da pacijent mora biti svestan svoje situacije i da razume značenje zahteva za eutanaziju.

Očekuje se da bi takvih zahteva moglo biti između 10 i 15 godišnje.

Ovo pitanje je izazvalo debatu u Belgiji u kojoj su lekari bili za novi zakon, dok verske grupe smatraju da to degradira značaj ljudskog života.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ta mera ima široku podršku stanovništva.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *