• 980
  • 0
Čitanje priča deci je jako važna dnevna aktivnost koja pomaže vašem detetu u razvoju, ne samo time što vas zbližava sa detetom već zato što podstiče pismenost. Ipak, na osnovu studija jednog pedijatrijskog žurnala, roditelji današnjice koriste tablete, elekronske knjige, iz kojih deci čitaju priče, a to se pokazalo kao jako loša praksa. Razlog je što deca više obraćaju pažnju na monitor nego na štampane knjige, koje su detetu dosadne ukoliko je dete naviknuto da gleda monitor.
 
Dženifer Doreti, predškolski vaspitač iz Njujorka, sa diplomom za vaspitanje male dece, izjavila je da je sa svojih 17 godina iskustva kao učitelj uspela samo jednom da omane u čitanju knjige svojim učenicima. Doreti je navela da su njeni učenici imali problema da se sete priče i nisu mogli uspešno davati odgovore na pitanja vezano za pročitanu priču ukoliko su za pričanje priče bili korišćeni tableti. Ovo je problem sa kojim se nije susrela dok je koristila štampane knjige.
 
Primetila je da su deca tokom korišćenja tableta tražila da se što pre okrene stranica. Njeni učenici nisu imali nikakvu interakciju sa njom ukoliko je bio korišćen tablet, dok su tokom čitanja priče iz štampane knjige stalno postavljali pitanja. Ovi znaci su ubedili Doreti da je bolje čitati priče deci iz štampanih knjiga.
 

Štampane knjige naspram tableta

 
Pedijatrijska studija je ukazala da ovo nije izolovan slučaj.  Istraživači su posmatrali 37 roditelja sa njihovom decom. Zabeleženi su rezultati nakon što su roditelji svojoj deci čitali priče iz tri različita formata knjiga:
 
– štampane knjige
– elektronske knjige (tablet)
– interaktivne elektronske knjige (tablet)
 
Istraživači su posmatrali količinu i tip interakcija između roditelja koji čita i deteta, i otkrili su da su deca dosta povezana sa roditejima dok se koriste štampane knjige, ali kada su upitanju tableti deca su potpuno odsutna.
 
Nakon čitanja štampanih knjiga deca su mnogo više govorila o dešavanjima iz priče koju su čuli, dok su nakon korišćenja tableta deca bila zainteresovana samo za još više korišćenja tableta.
 

Današnje aktivnosti male dece

 
U današnjici roditelji nemaju baš mnogo vremena da posvete svojoj deci pa je često najlakše detetu dati tablet koji odvlači mnogo pažnje i koji dete bukvalno fiksira u jednom mestu. Ovo omogućava roditeljima da obave sve svoje dnevne obaveze, ali zato škodi razvoju deteta. Deca koja koriste tablete će sigurno već sa godinu dana znati da koriste sve elektronske uređaje u kući, ali neće imati skoro nikakav socijalni odnos sa ostalim ukućanima i vršnjacima. Mala deca koja ne umeju ni da hodaju ni da pričaju već znaju svoja interesovanja na youtubu i često su izložena raznim štetnim materijalima koja deluju negativno i fizički i duhovno.
 
Kada roditelji svojoj deci daju tablet, pogotovo kada koriste internet, oni bukvalno svojoj deci daju jednog vaspitača koji ih neće baš lepo vaspitati.
 
Deca koja koriste elektroniku, koja koriste tablete, telefone, kompjutere i TV će imati znatno manju koncentraciju da slušaju kada im neko nešto govori, posebno kada je u pitanju škola i čitanje knjiga. Takva deca neće biti dosledna i uporna da ostvare dostignuća i ciljeve u svom životu. Deca će želeti samo još malo te zabave na koju su navikli od svojih najranijih dana, a roditelji će tada početi da ih ukoravaju i da im zabranjuju tablete, telefone, tv i kompjuter što će dovesti do razdora u porodici.
 

Zaključak

 
Ne zaboravite da će vaše dete samo jednom u životu da odrasta, zato mu posvetite vreme koje je potrebno kako bi se dete pravilno razilo u jednu zdravu i karakternu osobu. To malo vremena što ste uštedeli kada ste detetu dali tablet ili telefon će se vratiti na vas u talasima nezadovoljstva i nesloge između vas i deteta. Budite svom detetu učitelj i vaspitač, i najbitnije je da mu budete prijatelj koji je uvek tu, kako bi vaše dete sutra bilo tu za vas.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *