• 702
  • 0

Šta prouzrokuje dijareju?

Ono što nazivamo dijarejom jeste krajnji rezultat trovanja. Dijareja u Americi se najčešće prouzrokuje trovanjem hranom. Iako je u mojoj klinici bilo slučajeva stomačnog I crevnog virusa, ono što moji pacijenti nazivaju stomačnim gripom, to je bilo obično trovanje hranom. Najčešća vrsta je trovanje bakterijama iz ribe, naročito suši (sirove ribe), i iz piletine, iako je svako životinjsko meso ili mleko dobro tlo za razvoj bakterija, i može da ih prouzrokuje.

U zemljama trećeg sveta, dijareja je ista, ali uzrok je nešto drugačiji. Toliko je česta u mnogim zemljama da su joj dali mnoga živopisna žargonska imena, poput „Osveta Montezume“ ili „Meksički ples“ u Meksiku ili Severnoj Americi, I „Delhi Beli“ u Indiji, ili „Katmandu Kvikstep“ u Nepalu. Ali bez obzira na njeno ime, i na to kako ga izgovarate, ona se skoro uvek prouzrokuje unošenjem fekalnih materija drugih ljudi.

Najčešći način da je dobijete jeste unošenjem zagađene vode, leda u piću, ili čak putem kapljica vode na opranoj čaši. Znam da je to odvratno, ali jedan od trijumfa civilizovanog sveta i modernog javnog zdravlja jeste uspeh u odvajanju naših fekalija od vodenih zaliha i okoline. Zemlja i sredina koju posećujete možda izgleda drugačije, ali mikroorganizmi koji prouzrokuju dijareju putnika slični su širom sveta. Razlog zbog kog dobijamo dijareju dok putujemo jeste taj što je ljudski izmet dostupniji u okolini: pijaćoj vodi, na ulici, na rukama, na muvama I na samoj hrani. Glavni način da dobijemo putničku dijareju je putem unošenja organizama koji su se razvili u tuđim crevima. Drugim rečima, morate pojesti tuđi izmet. U skoro svim državama u razvoju, fekalne materije su toliko rasute u okolini, da ih je nemoguće izbeći.

Od nedavno, dijareja koju prozrokuju paraziti, toliko je postala rasprostranjena, da može nadmašiti bakterijsku dijareju. Takođe, u znatnom porastu je dijareja koju prouzrokuje virusna infekcija koja se dobija na krstarenju brodom.

Najbolji način da se zaštitite od dijareje, bilo da je parazitska, bakterijska ili virusna, jeste da pijete flaširanu vodu, koja je dostupna danas svuda. Najčešći način na koji se ljudi inficiraju je putem zagađene vode. Ako flaširana voda nije dostupna, što je zaista retko, možete koristiti sve vrste filtera za vodu koji se prodaju u prodavnicama stvari za putovanje, kampovanje i preživljavanje. Poslednje što možete da uradite je da skuvate i procedite vodu pre nego što je popijete. Takođe, perite svoje ruke svakog sata, I perite sve što jedete, i nemojte jesti napolju, naročito ne od uličnih prodavaca ili u uličnim kafićima.

Ali, koliko god bili oprezni, u nekim zemljama ćete sasvim sigurno dobiti dijareju, ali ne tako često niti tako ozbiljno, ako budete sledili moj savet. U zemljama kao što je Indija, i mnogim zemljama Afrike i Azije, verovatno ćete je dobiti u prvih nekoliko dana. Ne brinite, reći ću vam kako da je izlečite, i kako da vam odmah bude bolje.

Šta se dešava u vašem telu?

Znam da većina Amerikanaca misli da je dijareja bolest, pa se iznenade kada im kažem da je to još jedan predivan i čudesan način na koji telo štiti naše zdravlje i vodi računa o nama. U Americi, skoro sve što znamo o zdravlju reklamirano je od strane industrije mesa, mlečnih proizvoda i brze hrane, a skoro sve što znamo o bolesti dolazi od farmaceutske industrije putem magazina i televizije. Drugim
rečima, većina onoga što znamo o zdravlju i bolesti, dolazi od onih koji poku šavaju da nam nešto prodaju. Tako da informacija može biti prepuna predrasuda, ako ne i apsurdna. Iz tog razloga, neću reći ništa o mojim proizvodima u ovom članku sve do kraja posebnog odeljka pod naslovom „Prirodni lekovi za dijareju.“

Dijareja je prirodni zaštitnik vašeg tela. Ona je odgovor na trovanje creva. U normalnim okolnostima, creva izbacuju vodu iz fekalnih materija i stvaraju normalnu, delimično uobličenu stolicu. Ali kada imuni senzori u crevnom traktu (limfni čvorovi i slepo crevo) otkriju štetnu toksičnu bakteriju ili mikroorga nizme, oni odmah primoravaju creva da izbaci sav sadržaj pre nego što izvuče vodu, dok su fekalije još uvek u tečnom stanju. Ona to rade kako bi odmah iz ba cila toksičnu bakteriju iz tela, pre nego što uđe u organe i nanese vam štetu, ili vas ubije.

Kada unosimo bilo koju tečnost ili hranu koja je otrovna za naše telo, bakteriju, virus, gljivice, parazite, bilo koji otrov, naše telo ih otkriva na brojne načine, neutrališe, ubija i izbacuje pre nego što otrov uđe u creva.

Krajnici su organi imunog sisitema i mogu da otkriju sve vrste štetnih organizama koji ulaze u naša usta i stvaraju imuni odgovor na njih. Ako ih krajnici ne uoče, sokovi za varenje, sokovi jetre, ili hidrohlorična kiselina pankreasa mogu da uniš te svaku klicu. Postoje brojni pasivni i aktivni odbrambeni mehanizmi u sistemu za varenje protiv mikroorganizama pre nego što uđu u naša creva, ali ako ih ima dovoljno, mogu da prođu sve prepreke.

Ako uspeju u tome, obično ih u tankom crevu otkrivaju tkiva imunog sistema, zvana limfni čvorovi. Nakon ulaska u ilocekalni ventil, na ulazu u debelo crevo se nalazi cekum. Na samom dnu cekuma, prvo mesto za odmor fekalija u debelom crevu jeste slepo crevo.

Slepo crevo je organ imunog sistema u debelom crevu, na sličan način kao I krajnici, dakle imunološko tkivo sa belim krvnim zrnci ma, koji su spremni i čekaju da vas odbrane od napadača. Kada slepo crevo otkrije štetan organizam koji je još živ, koji je prošao sve vaše imunološke prepreke, ono zna da je u pitanju jak otrov ili veoma snažni i štetni mikroorganizmi. Šta mislite šta je najbolje što slepo crevo može reći debelom crevu da uradi? “Zadrži ove zarazne i potencijalno smrtonosne otrove, ili otarasi ih se što pre?” Naravno, da izbaci otrov iz vas što brže može, da isprazni sadržaj pre nego što upije vodu iz fekalija, dok su fekalije još uvek u tečnom stanju. Vaše telo vas prisiljava da izbacite vlažne i vodene fekalije što brže, kako bi vas sprečilo da upi jete još više otrova. To je dijareja.

Dijareja je termin kojim se opisuje kada je stolica tečna ili češća nego što je to normalno. U Americi, kada osoba ima dve ili tri stolice dnevno, koje su mekane i nisu tamne kao granitne loptice, smatra se da ima dijareju, iako bi tako trebalo da izgleda normalna stolica. Reč potiče iz grčkog i znači „proteći.“ Dizenterija, još jedna reč grčkog porekla, koja znači „loša creva“ (mora da su Grci često imali dijareju i dizenteriju) označava da postoji dokaz da su štetni mikroorganizmi upali i prodrli u zidove creva zbog čega se može videti gnoj, sluz i krv u tečnoj stolici, praćeno bolovima i grčevima. Iako se često mešaju termini dijareja I dizenterija, u medicini se pravi oštra razlika između njih. Dijareja se lako može pretvoriti u dizenteriju, naročito ako idete protiv onoga što vaše telo pokušava da uradi i ako koristite medicinske lekove.

Dijareja je neugodna, bolna, neprijatna, smrdljiva, vlažna, tečna stolica, i možete je imati više puta dnevno, od 4, 5 do 30 puta. Zbog toga što čini da se osećate iznureno I nelagodno, doktori zvanične medicine i farmaceutske kompanije vrebaju vaše loše stanje i nude vam lek ili napitak da je zaustavite. Da li stvarno želite da je zaustavite?

Lekovi leče dijareju tako što je zaustavljaju. Obično su osmišljeni da zaustave prirodnu peristaltiku creva, mišićne kontrakcije. Obično se nazivaju paraliza torima creva. Kada ih popijete, oni zaus tavljaju dijareju tako što drogiraju i parališu vaša creva, tako da ne mogu da rade. To je veoma opasno, i sasvim tipično za većinu medicinskih lekova da spreče vase telo od onoga šta prirodno pokušava da uradi – da vas zaštiti! Bukvalno sprečavaju vaše telo da vas zaštiti i izleči.

Kada vam lekovi paralizuju creva, bakterije i drugi organizmi to vole, umnožavaju se, i vama bude gore, jer je dijareja zaustavljena. Možete se osećati bolje za jedan trenutak, ali kako se bakterije razvijaju, sigurno će se ponovo vratiti ili će vam duže trebati da se oporavite. To je veoma opasno i može biti fatalno.

Prirodni lek za dijareju

Prvo, kada imate bilo koji problem sa sistemom za varenje, od gasova, grčeva, nevarenja, gorušice, vraćanja kiseline, mučnine, sve do dijareje, i sve između toga, uvek koristite moj tonik za varenje (formula Želudac). 70 kapi ove tincture u pola decilitra vode, po moći će da vam se varenje uravnoteži, povećaće peristaltiku koja zaustavlja mučninu, oslobađa od grčeva i svih sim ptoma koje sam spomenuo. Za dijareju, koristite 70-100 kapi tincture Želudac u pola do jednom decilitru vode nekoliko puta dnevno. Čak I za dijareju, tonik za varenje je sjajan, naročito kad su u pitanju gasovi, nadimanje, grčevi i bolovi.

Najbolji lek za dijareju koji ne radi protiv vašeg tela, već mu pomaže na mnoge načine, jeste formula Creva 2.

Prvo i najvažnije, aktivni ugalj u ovoj formuli (zato ima tamnu boju) upija I neutrališe svaku toksičnu bakteriju i otrov, izoluje je i čini je bezopasnom. Zbog toga možete naći ugalj u svakom filter za vodu. On upija preko 3.000 poznatih štetnih bakterija, mikroorganizama i drugih hemikalija, toksina i otrova. Ako uglju u filteru za vodu promakne bakterija, ugalj u mojoj formuli Creva 2 će je opaziti. Kada popijete ovu formulu, njen sadržaj počinje da upija ono što prouzrokuje dijareju čim uđe u creva.

Glina u ovoj formuli može da apsorbuje toksične štetne supstance i do 30 puta više od svoje težine, i izvlači ovaj toksični materijal iz vaših creva. Takođe, preporučuje se da se pije sa ceđenim sokom od jabuke koji sadrži voćni pektin, i koji uklanja ostale vrste toksičnog materijala I ostataka.

Biljke iz ove formule upijaju, neutrališu i čine bezopasnim sav otrovni material dok je on još uvek u vašim crevima. Pored toga što neutrališu, one prirodno zgrušavaju tečnu stolicu tako da ona izlazi u čvršćem obliku.

Drugo, sluzne biljke kao što su laneno seme, beli slez, kora bresta i voćni pectin čine da stolica bude oformljena, želatinozna, iako može biti još uvek česta sve dok se sve bakterije ne izbace. To je prijatan odmor od dijareje u vidu braon vode. Umesto čestih tečnih pražnjenja, ima ćete manje čestu i delimično oformljenu stolicu. Ne samo da je to prijatnije, već će vam pomoći da izbegnete hemoroide. Sluzne biljke ublažavaju zapaljenu, oštećenu i krvavu crevnu sluzokožu, i brzo je leče.

Uzmite jednu čajnu kašičica ove formule, najmanje pet puta dnevno, promućkajte u tečnosti kako je označeno na pakovanju, a možete da je koristite na svaki sat ako je potrebno. Ne jedite ništa čvrsto dok ne ozdravite.

Takođe, znam da ne razmišljate da idete češće u toalet u ovakvoj situaciji, ali dijareju često prati zatvor tako da imajte uz sebe formulu  Creva 1 i formula Creva 2 i čekajte. Nekoliko dana nakon trovanja hranom ili putničke dijareje, predstavlja odlično vreme za kompletan petodnevni program čišćenja creva.

Dijareja se dešava. Svako je doživi u nekom trenutku, bilo da ste svetski putnik ili povremeno jedete u susednoj roštiljnici.

Najbolji način da izbegnete dijareju jeste da pijete čistu vodu i jedete čistu hranu, naročito kada putujete. Ali budite spremni, i uvek imajte formulu Creva 2 kod kuće, u kolima, ili uz sebe na putovanju.

Teks preuzet iz knjige 5-dnevni program čišćenja creva.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *