• 504
  • 0

„Kada je kukuruz počeo da se zasađuje naše pčele su počele da umiru u milionima“, rekao je pčelar Dejv Šuit. samo je on izgubio oko 600 košnica,što je oko 37 miliona pčela.

Devedeset četiri procenta GMO semena su prethodno tretirani sa neonikotinoidnim pesticidima. Ove hemikalije, poznate kao „sistemski“ pesticidi, se apsorbuju u sva tkiva razvijajuće biljke. Zbog toga je lišće biljke otrovno za štetočine, ali takođe je i polen, nektar, cveće i seme toksično za bilo koju drugu životinju koja bi mogla doći u kontakt sa biljkom, od pčela do ptica, i do ljudi.

Pčelari su odmah okrivili neonikotinoide za brojne pčelinje smrti, koji su se dogodile tako brzo nakon sadnje da je malo verovatno da je GMO seme moglo da ubije insekte.
 

Umesto toga, pčelari su okrivili metod sadnje poznat kao „vazdušna setva“, što može dovesti do toga da se neonikotinoidska prašina razleti van semena tokom sadnje u okolni vazduh. Ova prašina se može raširiti veoma široko uz pomoće vetra. Ovo objašnjenje je podržano od strane dve odvojene istrage koje su vezane za ovaj incident. Jedno istraživanje, koje je sprovođeno na univerzitetu Perdju, utvrdilo je da su mrtve i umiruće pčele iz te oblasti pokazivale neurotoksične simptome u skladu sa neonikotinoidnim trovanjem, i da su sve one nosile tragove te hemikalije. Oni su identifikovali seme iz lokalnih poljoprivrednih oblasti kao „jedini glavni izvor ovih jedinjenja.“

Druga studija, od strane lokalne agencije za kontrolu štetočina, bilo je još direktnije, navodeći direktno da je seme tretirano neonikotinoidima „doprinelo većini pčelinjih smrti.“

Hemikalije uništavaju imunološki sistem pčela

Studija, sprovedena od strane istraživača sa Univerziteta u Udinama, Italija,  je utvrdila da kada su pčele izložene neonikotinoidima bile dodatno izložene obično bezopasnim patogenima, njihov imuni sistem je bio toliko oslabljen da je bezopasni patogen bio često fatalan.

Oštećenje imunog sistema izgleda da nastaje kao posledica oštećenja nerava uzrokovanim neonikotinoidima.

Gubitak divljih staništa pčela i drugih polinatora je takođe prouzrokovan ovom ospasnom hemikalijom koja može dovesti do globalne nestabilnosti ekološkog sistema.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *