• 524
  • 0

U 2015. godini, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je Ruskom Parlamentu da bi zemlja trebala da postane najveći svetski snabdevač organske hrane. Kasnije te godine, Rusija sprovodi zakon koji zahteva strogo označavanje proizvoda koji sadrže GMO, dok je zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič najavio da Rusija neće koristiti genetski modifikovane organizme kako bi povećala produktivnost u poljoprivredi.

Rusija je izabrala drugačiji put. Nećemo koristiti ove (GMO) tehnologije.„, izjavio je Arkadij.

Kao rezultat toga, zakon za punu zabranu uzgoja GMO useva je poslat Državnoj Dumi, koji je sada u potpunosti odobren.
 

Najčistiji poljoprivrednih proizvodi u svetu

Novi zakon je velika pobeda za anti-GMO zastupnike, uključujući ministra poljoprivrede, Aleksandra Tkačeva, i samog predsednika Putina. Putin i Tkačev veruju da će novi zakon pomoći Rusiji da postane najveći svetski snabdevač zdrave, ekološke i visoko kvalitetne, čiste hrane – naročito od kada je globalna potražnja za organskim proizvodima u porastu.

Protivnici novog zakona krive aktuelne Ruske poljoprivredne lobiste da strahuju od konkurencije i da se plaše razvoja novih tehnologija.

U pokušaju da zaustave zakon, GMO lobisti su objavili studiju na osnovu koje tvrde da su GMO proizvodi zdravi i sigurni za korišćenje.

Studiju su napisali nekvalifikovani naučnici koji su pisali tekstove pod uticajem Monsanta i drugih GMO kompanija. Jedni od istraživača su: Alekander I. Pančin sa Instituta za informacijsko transmisione probleme (IITP) Ruske akademije nauka, i  Alekander Tužikov, istraživač pomoćnik sa Baskom Palmer Aj (Bascom Palmer Eye) Instituta, Univerzitet iz Majamija za specijalizovane kompjuterske nauke, Bioinformatika.

Naučnici iz Nacionalne Asocijacije za Genetsku Bezbednost (OAGB) su primetili da metode koje su koristili za njihov izveštaj nisu dozvoljavale naučnicima da identifikuju toksične efekte GMO-a. Naprotiv, one su maskirale toksične efekte.

U poslednjem pokušaju da blokiraju zabranu, GMO zagovornik i predsednik Ruske akademije nauka, Vladimir Fortov, zatražio je sastanak sa predsednikom Putinom kako bi pokušao da ga ubedi o svim prednostima koje GMO može da ponudi. Čini se, međutim, da naučni izveštaj i sastanak nije imao mnogo efekta na Putinov izbor za zabranu GMO hrane.


Krajnja GMO zabrana

Nakon što je polovina zemalja Evropske unije počela sa kultivacijom GMO useva prošle godine, Putinova zabrana je otišla i korak dalje.

Prema nekim stručnjacima, Ruska zabrana uzgoja i uvoza GMO useva može imati dugoročne posljedice za globalnu GMO industriju. Novi Ruski zakon će omogućiti ruskim farmerima da izvoze zdravu organsku hranu u SAD i Evropu. Država će finansijski pružiti pomoć svakome ko se odluči za orgasku proizvodnju.

Kako potražnja za čistom, organskom proizvodnjom nastavlja da raste, Rusija će biti u odličnoj poziciji da izvozi svoje proizvode.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *