• 556
  • 0

Udebljavanje dece je često faktor roditelja koji hrane svoju decu sa količinama hrane za odrasle iako je za pravilan razvoj u detinjstvu neophodna mnogo manja količina zdrave hrane.

Potpuno ignorisanje faktora kao što je metabolizam i vrste hrane koje deca jedu dovodi do gojaznosti i raznih bolesti. Jedno istraživanje sprovedeno među 1.000 roditelja utvrdilo je da 80 odsto njih redovno služe prevelike doze populare hrane, pića i poslastica svojoj deci, na osnovu preporuka zvaničnih vlasti.

Otprilike 10 odsto roditelja takođe služe obroke deci koji su čak preobilni i za prosečnog odrslog čoveka – većina tih roditelji su čak zabrinuti i misle da njihova deca trebaju uzimati ogromne količine hrane kako ne bi bila neuhranjena.

Sedam od 10 ispitanih roditelja priznalo je da daju svojoj deci previše čipsa kako bi deca bila mirna, dok je više od jedne trećine je naviklo da svojoj deci redovno daju cele kesice čipsa u jednom obroku – otprilike dvostruko preporučenu količinu.

Mnogi od tih istih roditelja je takođe priznalo da daju svojoj deci previše gumenih grickalica i prerađenih voćnih sokova, sa čak 25 odsto roditelja  koji ukazuju na to da njihova deca konzumiraju cela pakovanja gumenih grickalica u jednom trenutku, a smernice ukazuju da je to oko tri puta veća količina od preporučene.

Na osnovu rezultata ankete koja je rađena širom sveta procenjuje se da čak 10 posto svih roditelja hrane soju decu sa previše hrane u toku jednog obroka, i da mnogi roditelji koriste previše slanu, masnu i previše slatku hranu kako bi zadržali svoju decu mirnom.

Veće porcije utiču na to da dete navikne da jede velike količin hrane i kasnije tokom života,“ psiholog Gil Haris, član ITF-a, objasnio je medijima. „Drugim rečima, ukoliko vaše dete naučite prevelikim normama za količinu hrane, ono će kasnije tokom života imati problema sa gojaznošću i neće lako uspeti da se oslobodi loših navika

Ali mnogi roditelji izgleda da ni ne razumeju od čega se zdrava ishrana sastoji, a kamoli koliko bi trebalo dete količinski da jede. U međuvremenu, ti isti roditelji brinu da li će njihova deca postati gojazna u budućnosti.

Dosta je popularna ideja, pogotovo na selu, da deca i treba da budu bucmasta (gojazna). Nekada se na taj način pokazivalo ostalim ljudima kako je kuća pogata te ima dovoljno hrane za sve. Postavlja se jedno pitanje, da li želite da vaše dete bude gojazno, bolesno, da ima komplekse i da živi kraće, ili pak želite da vaše dete bude vitko, vitalno, energično, zdravo i da u svom životu stekne navike koje će mu omogućiti da doživi duboku starost u što boljem zdravlju.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *