• 569
  • 0

Ne verujem da se veći deo ovog medicinskog zlostavljanja dešava jer su doktori svesno pohlepni, ili čak nevešti. Ovo se sve dešava jer doktore niko nije učio da čuvaju vaše zdravlje. Oni su učeni da veruju da je skoro svako bolestan. Pošto je vaš doktor jedini arbitar vašeg fizičkog stanja, i zbog toga što on očekuje da ste bolesni, lako mu je da pronađe simptome koji će ubediti njega i koji će pomoći njemu da ubedi vas da ste zaista bolesni.


Imajte to na umu kada vam vaš doktor kaže da je dobro što
ste došli da ga posetite. Da li je to dobro za vas ili za njega?

Mnogi doktori su izgubili iz vida prisan deo medicine – humanizam. Mašinerija, efikasnost, preciznost su isterali iz srca toplinu,saosećanje, naklonost i brigu za pojedinca. Medicina je danas ledena nauka. Njen šarm pripada nekom drugom dobu. Umirući čovek može dobiti jako malo utehe od mehaničkog doktora.


Pre pola veka, doktori su očekivali da ih pozovete telefonom,
kada su njihovi pacijenti bili bolesni.

Oni nisu govorili majkama da dovedu svoje bebe pod groznicom u ordinacije kako bi poštedeli sebe puta. Satima su čekali u sobi za posete kako bi bili od pomoći tokom porođaja, bez ikakve pomisli da veštački izazovu napone, kako bi mogli na vreme da stignu kući na večeru. Oni nisu bili prisutni da bi intervenisali tokom prirodnog procesa porađanja i da bi porodili bebu, već da bi pomogli majci da se
porodi u onim retkim slučajevima kada dođe do komplikacije.


Tih dana, doktori su znali da su njihovi pacijenti ljudska bića,
a ne žvrljotine na grafikonu. Poznavali su čitave porodice, čak i porodična stabla.

Nisu ulazili u sobu za preglede tokom vaše šeste, ili osme, ili desete posete rasejano razmišljajući: „Da vidimo. Čini mi se da ste već bili ovde ranije.“ Mnogi doktori nisu ni imali sobu za preglede. Njihovi pacijenti su bili pozdravljani u udobnoj ordinaciji, koja uliva poverenje, a ne kao krdo u kabinama koje iščekuje svoju sudbinu kao druge bespomoćne ovce.

Porodični lekar je bio voljan da provede vreme sa onim kome je bila potrebna njegova pomoć, da sluša njegova jadanja, da ga upozna i da se potrudi da mu bude prijatno, kao i da ga posavetuje.
Izlečio je puno oboljenja se dozom naklonosti, ljubaznosti, razuveravanja i običnim staromodnim opštim osećajem.


Na nesreću žrtava, mašini je potreban sirovi materijal kako bi
nastavila da radi.

Moderna Medicina je zabrinuta za to koliko i Dženeral Motors, pošto kad montažna traka ne funkcioniše, ne donosi prihode. Potreba da bolnički kreveti budu popunjeni i mašine zauzete, je prioritet broj jedan na listi bolničkih administratora, daleko ispred sanitarnih mera, bezbednosti i medicinske nege.

 

Preuzeto iz knjige: „Kako lekari manipulišu ženama“

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *