• 496
  • 0

Svi znamo koliko je štete UV zraka, koje su posebno izloženi tokom letnih meseci za duži boravak napolje, posebno kada sunčanje na plažama, bilo bi na koži.
 

Zato smo kupiti kreme i losioni sa visokim SPF, smatrajući da je najbolji način da sebe i svoju decu od oštećenja i opekotina, tako da lica i tela, ali i smanjiti šanse dobivanja raka kože.

Međutim, testiranje niz proizvoda za sunčanje naučnici su došli do zastrašujućeg rezultata. Većina proizvoda nisu pružili zaštitu koju im je proizvođač „obećao“ na pakovanju.

Naučnici u „Istraživačkom centaru za Udruženja potrošača“ testirali su efikasnost od 20 različitih vodootpornih krema, losiona i sprejeva sunca protiv UVB zraka (koje uzrokuju opekotine kože) i od UVA zraka (koje uzrokuju starenje kože).

Ova sredstva za zaštitu od sunca su ispitani na leđa ljudi koji su izašli na sunčanje. Svi proizvodi su trebali ostati na koži za 80 minuta, bez reaplikacija, bez obzira na to da li je osoba otišla na kupanje ili ne.

Naučnici su sutradan proverili status kože subjekta. Test je prošlo samo sedam proizvoda koji pružaju zaštitu od obe vrste zračenja. Zanimljivo je da samo dva proizvoda pružaju zaštitu od sunca upravo onoliko koliko je napisano na ambalaži.

Ostale kreme nisu položile test! Njihova neefikasnost protiv UVB zraka protezala od četiri do 40 posto onoga što je napisano na ambalaži, a više od polovine testiranih proizvoda nije pružila dovoljnu zaštitu od UVA zraka.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *