• 1
  • 0
Kupusnjače mogu biti ključ za zaustavljanje progresije i recidiva raka. Istraživači sa Državnog univerziteta u Južnoj Dakoti (SDState) izvestili su da jedinjenje iz kupusnjača koje se zove fenilizocijanat (PEITC) može zaustaviti stvaranje tumora i metastaze kod miševa koji nose transplantirane matične ćelije karcinoma (CSC). PEITC takođe može zaustaviti širenje kultivisanih CSC-a, koji su u velikoj meri umešani u recidiv tumora. Ovi nalazi pokazuju da bi PEITC mogao u velikoj meri koristiti pacijentima i preživelima od raka.
 

Antikancerogene supstance kupusnjača

 
Kupusnjače su članovi porodice senfa (Brassicaceae) i dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama. One čine odličan dodatak zdravoj ishrani jer su niskokalorične, ali bogate osnovnim hranjivim sastojcima, kao što su vitamini C, E, K i folati. Takođe su odlični izvori vlakana i fitonutrijenata koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti. Osim antioksidansa i protivupalnog beta-karotena, luteina i zeaksantina, kupusnjače sadrže i jedinjenja protiv raka koja se nazivaju glukozinolati.
 
Glukozinolati su organska jedinjenja koja sadrže sumpor. Oni nisu odgovorni samo za oštru aromu kupusnjača već i za njihov gorak ukus. Unutar tela, glukozinolati se razlažu enzimom zvanim mirozinaza, koji se aktivira kada se kupusnjače seku ili žvaću. Mirozinaza izaziva oslobađanje aktivnih jedinjenja iz glukozinolata, kao što su indoli, nitrili, tiocijanati i izotiocijanati. Studije su otkrile da ove hemikalije mogu sprečiti rak ili pomoći u borbii protiv njega neutrališući molekule koji uzrokuju rak, smanjujući upale, sprečavajući proliferaciju ćelija karcinoma i štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja.
 
Kupusnjače poput brokolija, potočarke, kupusa i karfiola, bogate su glukozinolatom poznatim kao glukonasturtin (GNST). Delovanje mirozinaze na GNST generiše jedinjenje koje sadrži sumpor zvano PEITC, koje pokazuje antikancerogeno delovanje. U studiji objavljenoj u časopisu „Cancer Research“, istraživači su otkrili da je PEITC u potpunosti negirao efekte N-nitrosobenzilmetilamin (NBMA), selektivnog kancerogenog ezofagealnog pacova. Oni su izvestili da su životinje lečene PEITC-om pre i tokom izlaganja NBMA razvile 99 do 100 posto manje tumora jednjaka nego nelečeni pacovi, sugerišući da je jedinjenje snažni inhibitor stvaranja tumora. Pretkliničke studije su takođe otkrile da PEITC vrši značajne antikancerogene efekte čak i u vrlo niskim koncentracijama.
 

PEITC može sprečiti stvaranje tumora i recidiv raka

 
Prema nedavnim studijama, matične ćelije raka čine mali deo svih tumora. Ove ćelije koje iniciraju tumor su sposobne da se samoobnavljaju, a takođe mogu dovesti do heterogenih loza malignih ćelija. Zbog ovih sposobnosti, istraživači pripisuju stvaranje, otpornost na lekove i metastaze malignih tumora matičnim ćelijama raka. Ove ćelije su takođe postale važne mete novim pristupima lečenja raka zbog njihovog učešća u recidivu raka.
 
Da bi utvrdili da li PEITC vrši isti efekat na matične ćelije kao i na ćelije karcinoma, istraživači SDState-a su kultivisali matične ćelije karcinoma izvedene iz humane ćelijske linije raka grlića materice (hCSC) i izložili ih PEITC-u. Zatim su procenili efekat tretmana PEITC na proliferaciju ćelija primenom različitih tehnika, uključujući protočnu citometrijsku analizu i bojenje ćelija.
 
Za svoj eksperiment na živim organizmima, istraživači su ubrizgavali matične ćelije kancera tretirane PEITC-om u negojazne, dijabetične i teško imunodeficijentne miševe. Zatim su sakupili uzorke krvi i tkiva nakon 21 dana i sproveli histopatološke i biomarker analize kako bi utvrdili efekat PEITC na razvoj tumora.
 
Istraživači su izvestili da PEITC inhibira širenje kultivisanih matičnih ćelija kancera. Takođe su primetili da je antiproliferativna aktivnost PEITC-a uporediva sa delovanjem leka, salinomicina, za koji je poznato da ubija matične ćelije. Na živim organizmima su istraživači otkrili da PEITC značajno inhibira stvaranje tumora kod miševa.
 
Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da se PEITC može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim terapijama za poboljšanje ishoda lečenja pacijenata sa rakom. Jedenje više kupusnjača poput brokolija, potočarke, karfiola i kupusa takođe može pomoći preživelima od raka da spreče ponovnu pojavu raka.
 
Ubacite ove namirnice u svakodnevnu ishranu kako biste sačuvali svoje zdravlje:
 
– Ren
– Kelj
– Kupus
– Keleraba
– Brokoli
– Karfiol
– Kineski kupus
– Repa
– Slačica (senf)
– Rusomača
– Rukola
– Rotkvica

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *