• 939
  • 0

Ljudima je rečeno da je mamografija jedini način da se detektuje rak dojke pre nego što postane suviše opasno, ali pregled osam naučnih studija koje procenjuju ovaj postupak, zaključuju da mamografija nije efektivna i sigurna. Nakon razmatranja podataka od više od 600.000 žena, u dobi između 39 i 74, koje su redovno išle na rutinsku mamografiju, istraživači su otkrili da su mnoge žene pogrešno dijagnostikovane.

Mnoge od tih istih žena su posledično primale hemoterapiju, što je rezultiralo njihovom brzom propadanju.

Kao što je objavljeno u Cochrane bazi sistematskih recenzija (Cochrane Database of Systematic Reviews), recenzija je zaključila da mamografija izaziva više štete nego koristi, jer mnogo više žena biva pogrešno dijagnostikovano i tretirano štetnom hemoterapijom nego što se stvarno otkrije kancer u ranom stadijumu. Tako, postupak poznat kao mamografija je zastarela procedura koja treba da stoji u knjigama istorije propalih medicinskih tretmana, a ne na vrhu ženske medicine.

Ako pretpostavimo da skrining smanjuje smrtnost od raka dojke za 15% i da pogrešno dijagnostikovanje i nesvrsishodno lečenje hemoterapijom  je na 30%, to znači da na svakih 2000 žena pozvanih na skrining tokom 10 godina, jedna će izbeći smrt prouzrokovanu od raka dojke, dok će pored toga 10 zdravih žena, koje ne bi bile dijagnostikovane da nije bilo skrininga, biti nepotrebno tretirano„, zaključili su autori.

Grupa vrhunskih medicinskih stručnjaka priznaje mamografija donosi više štete nego koristi

Godinu dana nakon što je objavljena ova recenzija, objavljena je još jedna u Medicinskom žurnalu Nove Engleske (The New England Journal of Medicine (NEJM)), čiji je zaključak prilično sličan onom prvom. Tim medicinskih stručnjaka koji je uključivao medicinske etičare, kliničke epidemiologe, farmakologe, onkološke hirurge, naučnika medicinsku sestru, advokata i ekonomistu zdravlja, su zaključili da tvrdnje medicinske industrije je o prednostima mamografije su u suštini koještarija.

Oni su utvrdili da na svakih 1.000 žena koje su obavile snimanje mamogramom u SAD, tokom godišnjeg perioda skrininga od 10 godina počinjući od svoje50-e godine, sprečiće se samo jedan smrtni ishod, dok bi šokantnih 490 do 670 žena imalo pogrešne pozitivne nalaze, od kojih bi 70 do 100 izvršilo nepotrebnu biopsiju
.

Još jedna studija u Kanadi – 2014 Kanadska nacionalna studija za skrining raka kancera (Canadian National Breast Screening Study) – kojom se zaključuje isto kao i sa ostalim navedenim studijama, da mamografija nije ništa bolja od običnog pregleda kod lekara.

Drugim rečima, postupak je potpuno nepotreban, a u mnogim slučajevima i izuzetno štetan.

Ova lista može da ide dalje i dalje, mnoga istraživanja, kao što su istraživanja sprovođena u Norveškoj, SAD-u itd., takođe govore o štetnosti mamografa po zdravlje žena. Ova istraživanja dovode u pitanje zašto se mamografija i dalje se koristi kada je očigledno da ne funkcioniše.

Kada bi se ova tehnika izbacila iz upotrebe, medicinska industrija bi izgubila dosta novca.

Zamislite samo koliko koštaju mamogrami, njihova cena se kreće od 55,000 do 115,000 američkih dolara. Cela ta industrija bi propala, a čak bi se i broj operacija i hemoterapija znatno smanjio što bi dodatno štetilo džepovima lekara i medicinskoj industriji.

Izvori:


NCBI.NLM.NIH.gov

NEJM.org
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *