• 454
  • 0

Mladi muškarci koji gledaju TV samo tri sata dnevno imaju za pola spermatozoida manje od onih koji retko sede ispred “malih ekrana” upozoravaju istraživači. Po prvi put studija je dokazala da je opadanje kvaliteta sperme povezano sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Stručnjaci sa Harvard univerziteta kažu da je moguće i da do toga dolazi zbog pregrevanja testisa usled dugog sedenja, ali i da za manji broj spermatozoida može biti dovoljno i sam nedostatak vežbe.

U riziku su čak i vozači i biciklisti. U poslednjoj studiji objavljenoj u britanskom Žurnalu sportske medicine, zdravi mladi muškarci koji su nedeljno gledali TV duže od 20 sati imali su 44 odsto manje spermatozoida od onih koji su retko gledali TV.

Muškarci koji su vežbali 15 ili više sati nedeljno, umereno ili intenzivno, imali su 73 odsto više spermatozoida od onih koji su vežbali manje od pet sati nedeljno. Blage vežbe nisu uticale na kvalitet sperme.

Vođa studije dr Odri Gaskins kaže: “Mi znamo da i male promene u načinu života mogu uticati na kvalitet sperme i mušku plodnost uopšte, pa je ovo veoma važno otkriće”.

Istraživači su analizirali kvalitet sperme 189 muškaraca starosti između 18 i 22 godine. Ispitane su njihove navike vezane za rekreaciju i gledanje televizije. Takođe, provereno je kako se hrane, da li su pod stresom i da li puše.

Više od polovine njih imalo je normalnu telesnu težinu, dok je nivo dijagnostikovane neplodnosti bio nizak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *