• 703
  • 0

Broj ljudi koji ceo dan provede ispred monitora se znatno povećao u poslednjih par godina, a doktori upozoravaju na plavo svetlo, koje emituju svi elektronski uređaji sa monitorom, i koje uništava zdravlje na više različitih načina. Znamo da plavo svetlo može da poremeti vaš šablon spavanja i unutrašnji sat, ali malo ko zna koliko ovo svetlo šteti našem vidu i koži.

 
Visoko energetsko vidljivo svetlo, ili plavo svetlo, ima najkraću talasnu dužinu u spektru vidljivog svetla, i naša rastuća izloženost tome izazvala je mnoga istraživanja o njenim opasnostima – a nalazi nisu baš utešni. Prošle godine, studija je pokazala da ova svetlost može oštetiti vid i dovesti čak do slepila. Izloženost ovom svetlu može pokrenuti toksične molekule koji ubijaju ćelije unutar oka, što vodi do makularne degeneracije i gubitku vida povezanom sa tim. Ove promene nisu zabeležene kada oči bivaju izložene drugim nijansama svetlosti, kao što su crvena, žuta ili zelena svetlost.
 
Doktori su posebnu pažnju skrenuli na gledanje monitora u mraku i tvrde da je to posebno opasno. U mraku se vaše zenice šire, što omogućuje da plava svetlost koju emituju uređaji lakše prodre u vaše oko. Čak iako ne dođe do slepila, monitori izazivaju naprezanje očiju. Možda zvuči relativno bezopasno, ali glavobolje, zamućen vid, iscrpljenost i suve oči koje izaziva mogu ozbiljno uticati na kvalitet vašeg života i produktivnost. Pored toga, kada gledate u monitor vi trepćete dosta manje nego što to inače radite, što dovodi do suvih očiju.
 
Nevezano za vid, problemi mogu biti čak i ozbiljniji. Na primer, istraživanja pokazuju da plava svetlost tokom noći može doprineti srčanim problemima, dijabetesu, gojaznošću pa čak i kanceru. Izloženst ovoj svetlosti smanjuje lučenje melatonina, što negativno utiče na cirkadijalne ritmove. Niski nivoi melatonina su takođe povezani i sa kancerom. Ne trebate biti zabrinuti samo za plavu svetlost; energetski efikasna LED svetla takođe mogu povećati izloženost plavom svetlu.
 
Pored toga treba uzeti u obzir i oštećenje kože koje može ova svetlost izazvati. Možda nećete odmah povezati plavo svetlo sa problemima sa kožom, ali slično kao i UV svetlo, ono ima moć da ošteti vašu kožu i ubrza starenje. Neki dermatolozi tvrde da na osnovu stanja kože oni mogu da utvrde koja osoba provodi previše vremena pred monitorom i na koje uvo uglavnom drže telefon kada pričaju sa nekim. Jedan dermatolog iz Londona tvrdi da je video ljude iz „selfi generacije“ sa nečim što on naživa „monitorskim licem“, a ovo je poduprto istraživanjem koje dokazuje oksidativni stres izazvan plavim svetlom, koje takođe izaziva inflamaciju, nejednaku pigmentaciju. Pored toga i istanjuje kožu.
 

Šta možete uraditi da se zaštitite od štetnog plavog svetla?

 
Optometristi savetuju da primenjujeta pravilo 20-20-20: Prestanite sa gledanjem u monitor na svakih 20 minuta i fokusirajte pogleda na nešto što je 6-7 metara udaljeno u periodu od 20 sekundi.
 
Ako morate da radite noću upalite lampu sa toplom crvenom svetlošću jer ona ima najmanji potencijal da vam smanji lučenje melatonina i poremeti cirkadijalni ritam. 
 
Takođe, smanjite na monitoru plavu svetlost. Svaki monitor ima opciju boja u podešavanjima. Savremeni monitori imaju i režim rada bez plave svetlosti, a za telefone postoje razne aplikacije koje eliminišu ovu svetlost.
 
Još jedan način da zaštitite oko je da uzmete naočare za zaštitom od plavog svetla. Kada kupujete ovakve naočare nemojte štedeti novac već kupite najkvalitetnija stakla koja možete priuštiti. Ne brinite ukoliko nemate dioptriju, možete staviti stakla koja niju podešena za oštećen vid.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *