• 538
  • 0

Najbolji tretman protiv starenja kože vam je sve vreme bio pod nosom, a to je vežbanje. Osim što utiče na mišićni, kardiovaskularni i skeletni sistem, vežbanje posebno povoljno utiče na vašu kožu.

Jedna od bivših kanadskih atletičarki i nutricionista, Rijan Stefenson toplo predlaže da se potrudimo malo više i vodimo računa o svojoj koži jer možemo doprineti sledećim povoljnim efektima:

Smanjivanje glikacije

Glikacija je biohemijska reakcija koja oksidacijom oštećuje krvna tkiva i sudove, sprečavajući stvaranje elastina i kolagena. Ona takođe oštećuje celularnu membranu i doprinosi upalama, što ubrzava proces starenja, ne dozvoljava koži da se regeneriše i pojačava oštećenja uzrokovana sunčevim zracima. Ipak, redovnim vežbanjem možete smanjiti nivo glikacije koja se odvija u krvi.

Poboljšavanje cirkulacije

Ako imate dobru cirkulaciju, samim tim imaćete veći dotok kiseonika do ćelija vaše kože, ali i više izlučivati toksine. Imajući u vidu da je koža, kao naš omotač, svakodnevno izložena raznim štetnim svojstvima, potreban joj je veći dotok krvi radi efikasnijeg izbacivanja toksina.

Sprečavanje smrti ćelija

Prilikom vežbanja, oslobađa se IL 15, supstanca koja ubija naše ćelije. Prema studijama u Kanadi, oni koji voze bicikl bar dva puta nedeljno, imaju zdraviju kožu već u roku od 3 meseca i izgledaju i do 10 godina mlađe!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *