• 538
  • 0

Štaviše, cink poboljšava rast i razvoj tokom trudnoće, detinjstva i adolescencije, a takođe je esencijalan za pravilno funkcionisanje čula za ukus i miris.

Dole je navedeno šest upozoravajućih znakova koji bi trebalo zapaziti.

Obratite pažnju na ovih šest znakova nedostatka cinka

1. Proređivanje kose – Ako vam se kosa proređuje, ili ako ste primetili da vam više dlaka ostaje u češlju, možda bi ste tada hteli da proverite nivo cinka u vašem organizmu. Prema Gilu Dženkinsu, doktoru iz Londona, gubitak kose verovatno je jedan od glavnih simptoma nedostatka cinka. Cink je važan u procesu razmnožavanja dobrih ćelija i apsorpciji proteina. Ove funkcije potrebne su za gušću i sjajniju kosu. Nekoliko studija pronađenih u Analima Dermatologije pokazale su da nedostatak cinka utiče na gubitak kose.

2. Lako lomljivi nokti i bele fleke na njima – Jedan od primarnih znakova nedostatka cinka su Bauove linije, a to su bele fleke na noktima. Vaši nokti takođe se mogu lako lomiti, pucati ili sporo rasti.

3. Zubi nisu beli kao što bi trebalo – Cink daje zdravlje zubima. Stoga, nizak nivo cinka uzrokuje lako lomljenje zuba i gubitak njihove čvrstine. „Cink je esencijalan element u ustima i on se prirodno nalazi u plaku, pljuvački i gleđi“, kaže Dženkins. Osetljivost mirisa, promena ukusa, beličast jezik, afte u ustima i upaljene desni najučestaliji su znakovi nedostatka cinka.

4. Afte u ustima ili na jeziku – Afte u ustima koje se stalno vraćaju takođe su znak niskog nivoa cinka u vašoj ishrani. Prema jednoj studiji, nizak nivo cinka može povećati šansu za pojavu usnih afti. Štaviše, pacijenti koji su imali nizak nivo cinka u krvotoku često su imali ponovne pojave afti.

5. Problemi sa kožom – U jednoj studiji bilo je otkriveno da je preko 50% onih koji imaju akne imalo minmalan nivo cinka. Dženkins je takođe rekao da ljudi koji imaju nedostatak cinka generalno imaju krastavu kožu sa ranama i ožiljcima koji slabo zarastaju.

6. Loš skeletni sistem – Vaše kosti verovatno neće biti toliko zdrave ako imate nedostatak cinka. To bi moglo predstavljati problem za razvoj kostiju koji se može pojaviti kod dece vegetarijanaca i vegana.

Prevencija nedostatka cinka

Da biste izbegli nedostatak cinka, stručnjaci predlažu da se jede hrana bogata cinkom ili da se uzimaju dodaci cinka. Cink se nalazi u različitim namirnicama kao što su pšenične klice, spanać, boranija, grašak, seme bundeve, bademi, pasulj, soja i pivski kvasac. Smatra se da se cink iz hrane usvoji samo oko 10%, pa je potrebno unositi veće količine.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *