• 604
  • 0

Oni drugi, koji su pravi enzimi o kojima će se govoriti u našem izlaganju su egzogeni enzimi. Oni u našem telu izvršavaju sve gore pomenute zadatke, a posebno su „zaduženi“ za ćelijski metabolizam. Na osnovu ovoga prepoznajemo izuzetan značaj enzima za naše zdravlje. Oni su neuporedivo važniji od vitamina, kojima bismo pre mogli pripisati funkciju pomoćnih materija u službi enzima.

Za razliku od fermenata za varenje, ove enzime naše telo ne može da proizvede. Kao što nam prefiks „egzo“ u reči egzogeni, kaže oni se mogu uneti jedino spolja, preko hrane, na isti načinkao i vitamini. Svu tu raskošnu životnu snagu i lepotu, koje su prethodno rasuli u neku mladu, svežu biljku, povrće ili neki divan plod, enzimi sada, uneti u naš organizam kao sastojci presne hrane, „izručuju“ u naše ćelije svoj novi „krug delovanja“, čineći da naše telo napreduje i uživa dobro zdravlje.

Što je u našoj hrani sadržano više svežih enzima (presna hrana) to našem telu dotiče više novog života i utoliko više novih ćelija može da se formira. To znači nastajanje nove energije, više izdržljivosti, uvećanu sposobnost odbrane od bolesti. Ono što presna hrana uspeva da čisti i leči, utoliko će više štititi i sprečiti bolesti što se naročito odnosi na tegobe starosnog doba.

Što je čovek mlađi, to je njegovo telo bogatije enzimima. Međutim njih je u starosti manje čime se umanjuje i životna snaga. Zbog toga je starijim ljudima u naročitom smislu potrebna hrana bogata enzimima. Koristeći je oni velikom merom ostaju pošteđeni umora i tegoba starosti. Presna hrana najbogatija enzimima su: klice iz integralne, nekuvane pšenice, presno mleko od orašastih plodova, mlado povrće, klice iz semenja a naročito sokovi od povrća. Majčino mleko iz prvih dana sadrži petostruko više enzima nego ono kasnije.

Presna hrana najbolje je sredstvo za negovanje lepote. Njom se ubrzava obnavljanje ćelija, pa koža ostaje elastična i koči se formiranje bora. Ona zatim leči žlezde našeg rganizma, a time i gojaznost i mršavost. Najfiniji krvni sudovi u koži stalno su čisti, pa time i pravilno snadbeveni krvlju. To je objašnjenje za svež, mladalački izgled. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *