• 647
  • 0

Međutim, da li znate šta se zaista nalazi u cigaretama?

Od otrova za pacove do odstranjivača laka za nokte – popis sastojaka u cigareti mogao bi da vas navede da zauvek prestanete sa pušenjem.

Internet stranica “Smoke Free Forsyth”, posvećena pomaganju ljudima okruga Forsajt iz Severne Karoline da prestanu sa pušenjem, navodi kako cigarete sadrže više od četiri hiljade hemikalija, a veliki broj sastojaka je identičan onima koji se nalaze u toksičnim odlagalištima.

Spomenuta stranica otkrila je najšokantnije sastojke u cigaretama, pa se tako među ostalim nalazi aceton odnosno odstranjivač laka za nokte, otrov za pacove, amonijak koji se koristi kao sredstvo za čišćenje u kući, kanalizacioni plinmetan i plin koji se nalazi u upaljačima.

Cigarete takođe sadržavaju arsen, koji se koristi u otrovima za pacove, butan koji se koristi za gorivo. Ugljen monoksid koji je otrovni plin, boja i kadmijum koji se koristi u baterijama takođe se nalaze u cigaretama. Osim toga, u cigaretama se nalazi i otrov cijanid i zabranjeni insekticid DDT.

Cigarete sadrže formaldehid koji se koristi za očuvanje mrtvih životinja, zatim hidrazin odnosno raketno gorivo kao i kiselinu koja se inače može naći u vosku sveća. U cigaretama je i olovo, koje može biti otrovno u velikim količinama ipolonijum, radioaktivni element koji izaziva karcinom.

“Jedan od problema s cigaretama je taj što imaju stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljciduvana. Ono što dodatno komplikuje situaciju je činjenica da kada se te hemikalije zapale tada nastaje drugi oblik hemikalija koje mogu imati dodatne učinke na zdravlje”, kaže doktor Luz Klaudio za Medical Daily.

“American Lung Association” poručuje kako se za najmanje 69 hemikalija koje se nalaze u cigaretama zna kako uzrokuju karcinom i da su otrovne.

Organizacija navodi i kako je pušenje još uvek vodeći uzrok prerane smrti u SAD-u i da pasivno pušenje uzrokuje oko 50 hiljada smrtnih slučajeva svake godine.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *