• 1
  • 0

Slezina je još jedan čudesni element našeg odbrambenog sistema. Sačinjena je iz dva dela: crvene pulpe i bele pulpe. Sveži limfociti nastaju u beloj pulpi i prvo se transportuju u crvenu pulpu, a zatim se pridružuju krvotoku.

Detaljno istraživanje funkcija koje izvršava ovaj organ, koji je tamnocrvene boje i lociran visoko u abdomenu, otkriva izuzetnu sliku. Njene složene i teške funkcije predstavljaju ono što je čini tako izvanrednom i neobičnom.

Dužnosti slezine, kao što je doprinos ćelijskoj proizvodnji, fagocitozi, čuvanju crvenih krvnih zrnaca i konstruisanju imuniteta, makar su isto toliko značajne koliko i složene. Svakako, slezina je na prvi pogled samo komad tkiva kao i svi drugi organi.

Pa ipak, ona prikazuje delatnost i stepen inteligencije koji se ne očekuje od komada tkiva. Ona organizuje sve, nedozvoljavajući da se pojave nikakvi problemi, i radi bez odmora. Zaista, slezina neprestano radi za čoveka, od trenutka njegovog rođenja i nastavlja svoje funkcionisanje sve do smrti.

Proizvodnja ćelija

Koštana srž bebe u materici ne može u potpunosti da obavlja svoju funkciju proizvodnje krvnih ćelija. Koštana srž može da vrši tu funkciju tek posle rođenja. Da li će beba, u međuvremenu, biti anemična? Ne. Na tom stepenu slezina svojom funkcijom preuzima kontrolu.

„Osećajući“ da su telu neophodna crvena krvna zrnca, trombociti i granulociti, slezina počinje proizvodnju tih ćelija pored limfocita, što je njena osnovna dužnost. Međutim, slezina je nesvesni komad tkiva. Ona nije sposobna da pretpostavlja takvu odgovornost. Pored toga, kada bi to i činila, kako bi bila opremljena neophodnom informacijom i komponentama za proizvodnju veoma složenih ćelija i proteina?

Tvorac, koji je stvorio ljudsko telo, stvorio je slezinu na takav način da ona može da preuzima druge odgovornosti kao dodatak sopstvenom zadatku kada je to neophodno, i opremio je neophodnim stimulusom i proizvodnim sistemima.

Fagocitoza

Slezina sadrži veliki broj makrofaga (ćelija čistača). One gutaju i vare stare i oštećene crvene krvne ćelije, neke oštećene krvne ćelije i neke supstance koje su dospele do slezine putem krvi. Postoji veoma značajan hemijski sistem za reciklažu koji ovde deluje.

Ćelije makrofage pretvaraju u slezini protein hemoglobina, koji se nalazi u sastavu crvenih krvnih zrnaca koja su oni progutali, u bilirubin, pigment zuči. Zatim se bilirubin oslobađa u vensku cirkulaciju i šalje do jetre. U tom obliku može biti izbačen iz tela, zajedno sa zuči. Međutim, molekul gvožđa koji se nalazi u bilirubinu, koji će biti izbačen iz creva zajedno sa zuči, redak je materijal koji je veoma dragocen telu.

Zbog toga se gvožđe apsorbuje u izvesnim regionima tankog creva, i odatle prvo ide do jetre, a zatim do koštane srži. Ovde je svrha istovremeno – izbacivanje bilirubina koji je štetna supstanca, i vraćanje gvožđa.

Ravnoteža bilirubina je presudna za dobro funkcionisanje čovekovog organizma. To je značajno zbog toga što i najmanji problem u sistemu može da dovede do ozbiljnih ishoda. Jedan od najboljih primera za to javlja se u slučaju kada količina bilirubina poraste iznad određenog nivoa, u telu se razvija žutica.

Međutim, ćelije u našem telu, koje kao da su svesne te opasnosti, velikom preciznošću izbacuju štetne materije iz tela, dok istovremeno među njima odabiraju korisne i ponovo ih koriste.

Skladištenje crvenih krvnih zrnaca

Sposobnosti slezine tu ne prestaju. Slezina skladišti određenu količinu krvnih ćelija (crvenih krvnih zrnaca i trombocita). Reč „skladišti“ može da nas navede da pomislimo na sliku odvojenih odeljaka u slezini koji mogu da budu upotrebljeni za skladištenje.

Međutim, slezina je mali organ i nema prostora koji može da iskoristi kao prostor za skladištenje. U takvim slučajevima, slezina se širi da bi napravila prostor za crvena krvna zrnca i trombocite. Slezina uvećana usled nekih bolesti, može takođe da ima uvećan prostor za skladištenje.

Doprinos ratu

Kada se mikrobna infekcija ili neka druga bolest razvije, telo organizuje odbrambeni napad na tog neprijatelja, navodeći ćelije ratnike da se umnožavaju. U takvim trenucima, slezina pojačava proizvodnju limfocita i makrofaga. Tako slezina učestvuje u „hitnoj operaciji“ koja se pokreće u trenucima kada bolest može da nanese štetu ljudskom telu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *