• 375
  • 0

Sveže lišće koke se žvaće i sok isisava. Daje nadčovečansku snagu u savlađivanju nadčovečanskih napora za jačanje fizičke snage i napora.

 

List sadrži otrovne sastojke alkaloide od 0,7 do 2,5, tanina, etarskog ulja, voska, smole, masti i fitosterola. Alkaloidi su kokain, tropakokain i truksilin. Oni su svi otrovi za srce, štetno utiče na centralni nervni sistem, jer stvaraju euforiju, teško psihičko stanje. Kokain je vrlo opasan otrov, jer izaziva drogiranje i veoma je teško da se pojedinac od ovog alkaloida izleči i odvikne. Trgovina kokinim lišćem je pod kontrolom Ujedinjenih nacija, jer je velika proizvodnja ilegalna, koja je ponekad veća od legalne.

Koka (Cola vera) je tipična kokainska droga.

To je drvo koje raste u šumama Zapadne Afrike i prenela se u Indiju, Javu, Brazil, Madagaskar, Mauricijus, Cejlon, Kolumbiju, Meksiko i dalje. Kola traži vlažne tropske šume kao i kakao. Koriste se plodovi pre sazrevanja, vade se semenke i suše. Drvo rađa rodove posle 15 godina starosti. Sa jednog drveta može se dobiti 6 do 10 kg svežih semenki. Plod je oblika našeg ploda oraha. U njemu se nalaze dva do četiri kotiledona, koji su tvrdi, ravni ili udubljeni, jajasti ili duguljasti. Seme je belo do ružičaste boje, a kad se sasuši mrke je boje. Koristi je danas oko 700 miliona ljudi Afrike, Azije i Amerike.

U većim količinama izaziva dizenteriju, bolesti organa za varenje i zarazne bolesti.

Pije se kao piće za savlađivanje i postizanje nadčovečanskih napora, zaslađuju je saharinom. U većoj količini korišćenja formira karcinom (rak) organa za varenje. Veoma je štetna, jer umanjuje trombocitne pločice. Može doći do leukmije, malokrvnosti (anemije) i raznih drugih štetnih posledica.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *