• 438
  • 0

Od 2010. na ovom blogu tvrdim da je strah od masnoće i holesterola jedan veliki i neutemeljeni mit i zabluda, i da je kampanja protiv holesterola najveća prevara 20-tog veka. Šta kažete vi, poštovani doktori koji ste slučajno naleteli na ove stranice?

Mi lekari, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo pogrešili. Dakle, evo: otvoreno priznajem da sam pogrešio. Kao kardio hirurg sa 25 godina radnog iskustva, nakon što sam obavio preko 5000 operacija na otvorenom srcu, došlo je vreme da ispravim ono što je krivo sa medicinskim i naučnim činjenicama.

Dugi niz godina radio sam sa drugim istaknutim lekarima, tzv. opinion makerima – kreatorima javnog mišljenja. Bombardovani naučnom  literaturom, kontinuirano posećivaći obrazovne seminare, mi kreatori javnog mišljenja isinstirali smo na tvrdnji da srčane bolesti nastaju zbog povišenog holesterola u krvi.

Jedina prihvaćena terapija bila je prepisivanje lekova za snižavanje holesterola i dijeta sa jako ograničenim unosom masnoće. To bi naravno snizilo holesterol kao i same srčane bolesti. Odstupanja od ovih preporuka smatrana su jerezom i zloupotrebom.

Ali ovo ne funkcioniše!

Ove se preporuke ne mogu više ni naučno a ni moralno opravdati. Otkriće od pre nekoliko godina, da je pravi uzrok srčanih bolesti upala u arterijama polako dovodi do smene paradigmi u načinu tretiranja srčanih i drugih hroničnih bolesti.

Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije gojaznosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u istoriji čovečanstva.

Uprkos činjenici da 25% stanovništva uzima skupe statine (lekove za snižavanje holesterola) i uprkos činjenici da smo smanjili unos masnoće u našoj ishrani, ipak će ove godine od srčanih bolesti umreti više Amerikanaca nego ikada pre.

Statistika iz American Heart Associations pokazuje da 75 miliona Amerikanaca trenutno pati od srčanih bolesti, 20 miliiona boluje od dijabetesa i 57 milliona ima pred-dijabetes. Ovi poremećaji svake godine pogađaju sve mlađe osobe, u svo većem broju.

Jednostavno rečeno, bez upalnog procesa prisutnog u telu, ne postoji način da se holesterol nakupi u zidovima krvnih žila i da prouzrokuje srčane bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, holesterol bi slobodno cirkulisao po celom telu onako kako je to priroda odredila. Upala je ta koja uzrokuje da holestrol ostane zarobljen u krvnim žilama.

Upala nije ništa komplikovano – to je jednostavno prirodna odbrana našeg tela protiv napadača kao što su bakterije, otrovi ili virusi. Ciklus (proces) upale savršen je način kako se naše telo štiti od ovih bakterijskih i virusnih napadača. Međutim, ako hronično izlažemo telo povredama od otrova ili od hrane za koju naše telo nije stvoreno da je prerađuje, tada nastaje stanje hronične upale. Hronična upala (inflamacija) je isto toliko štetna, koliko je akutna (trenutna) upala korisna.

Koja bi se promišljena osoba dobrovoljno izlagala hrani ili drugim stvarima za koje se zna da uzrokuju povrede u telu? Pa, pušači možda, ali oni to barem rade namerno i svesno.

Mi ostali jednostavno sledimo službeno preporučenu ishranu koja je siromašna zasićenim mastima ali bogata višestruko nezasićenim mastima i ugljenim hidratima, bez da znamo da time uzrokujemo opet rane na našim krvnim žilama. Ove povrede uzrokuju hroničnu upalu koja dovodi do srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i gojaznosti.

Dopustite da ponovim: povrede i upale u našim krvnim žilama uzrokovane su ishranom sa premalo masnoće koja se preporučuje od vodećih medicinskih krugova.

Koji su najveći krivci za hronične upale?

Vrlo jednostavno, to je preterana upotreba visoko prerađenih ugljenih hidrata (šećer, brašno i svi proizvodi napravljeni od njih) kao i preterana upotreba biljnih ulja bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina.

Izdvojite trenutak i vizualizirajte da bolno trljate četkom po mekanoj koži dok ne postane crvena i skoro prokrvari. Zamislite da ovo radite nekoliko puta na dan, svaki dan, pet godina. Ako biste mogli podneti ovo bolno četkanje, imali biste krvavo, otečeno, inficirano područje koje postaje sve gore sa svakim ponavljanjem povrede. Ovako otprilike izgleda upalni proces koji se možda događa u vašem telu – upravo sada.

Bez obzira gde se upalni proces događa – unutra ili spolja – potpuno je isto. Ja sam zagledao unutar hiljada i hiljada arterija. Bolesne arterije izgledaju kao da je neko uzeo četku i strugao po njihovim zidovima. Nekoliko puta dnevno, svaki dan, hrana koju jedemo stvara male povrede koje se pretvaraju u veće povrede i uzrokuju da telo konstantno odgovara upalnim procesom.

Dok uživamo u ukusu slatkog peciva, naše telo alarmantno reaguje kao kada napadač objavi rat. Hrana natrpana šećerom i ugljenim hidratima, koja sadrži omega 6 masti radi produžene trajnosti, predstavlja mamac američke ishrane zadnjih 6.godina. Ovakva hrana polako truje sve.

Šećer, brašno i biljna ulja uzročnici su srčanih bolesti

Kako jedenje običnog slatkog peciva može stvoriti upalni proces koji nas čini bolesnim? Zamislite da prospete sirup po tastaturi i imate predstavu onoga što se događa unutar jedne stanice. Kad konzumiramo ugljene hidrate, šećer u krvi rapidno raste. Kao odgovor, pankreas izlučuje insulin čija je primarna svrha proterati šećer u stanice gde se podhranjuje za energiju. Ali ako je stanica puna i ne treba glukozu (šećer), odbija taj ekstra šećer. Tada šećer u krvi opet raste proizvodeći još više insulina koji glukozu (šećer) pretvara u mast.

Kakve ovo ima veze sa upalom? Šećer u krvi ima vrlo preciznu kontrolu. Suvišne molekule šećera vežu se za različite proteine koji oštećuju zidove krvnih žila. Ovo opasno oštećenje na zidovima krvnih žila pokreće upalni proces. Kad pumpate svoj šećer u krvi do visokih nivoa nekoliko puta na dan, to je kao da ste uzeli brusni papir i brusite unutrašnju stranu osetljivih krvnih žila.

Iako ovo ne možete videti, budite sigurni da je to tako. Ja sam to video kod preko 5000 pacijenata tokom 25 godina, kojima je svima bila zajednička – upala u arterijama.

Da se vratimo na slatko pecivo. Ova poslastica nevinog izgleda ne samo da sadrži šećer, već je pečena u jednom od brojnih omega 6 ulja kao što je sojino ulje. Čips i krompirići natopljeni su sojinim uljem, sve industrijske prerađevine sadrže omega 6 ulja radi produžene trajnosti. Iako su omega 6 masnoće esencijalne – deo su svake ćelijske membrane i kontrolišu što se događa unutra i spolja stanice – one moraju biti u ispravnoj proporciji sa omega 3 masnoćama.

Ako se ova proporcija poremeti prekomernim unošenjem omege 6, ćelijske membrane proizvode hemijske veze citokine, koji direktno uzrokuju upalu.

Današnja američka ishrana proizvodi ekstremnu neravnotežu između ovih dveju masnoća. Razmera između omege 6 i omege 3 kreće se od 15:1 pa do 30:1 što dovodi do ogromne kolilčine citokina koji uzrokuju upale. U današnjim uslovima srazmera od 3:1 bi bio optimalan za zdravlje.

Da stvar bude još gora, gojaznost koju nosite zbog konzumiranja ovakve hrane, stvara preopterećene masne stanice koje izlučuju velike količine proinflamatornih hemikalija (koje izazivaju upale) koje još više pogoršavaju povrede izazvane visokim šećerom u krvi. Proces započet slatkim pecivom u ustima pretvara se u začarani krug koji tokom vremena dovodi do srčanih bolesti, dijabetesa i konačno do Alchajmelove bolesti, kad se upalni proces nesmanjeno nastavlja u nedogled.

Ne možemo pobeći činjenici da što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više podstičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko telo ne može preraditi, niti je dizajnirano da bi konzumiralo hranu nakrcanu šećerom i natopljenu u omega 6 uljima.

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju mišića, jedite više proteina. Birajte ugljene hidrate u obliku povrća i voća. Smanjite ili potpuno izbacite inflamatorna omega 6 ulja  kao što su sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži.

Jedna kašičica kukuruznog ulja sadrži 7,280 mg omege 6, jedna kašičica sojinog ulja sadži 6,940 mg. Koristite umesto toga maslinovo ulje.

Naučni dokazi da zasićene masnoće podižu holesterol takođe su vrlo slabi. A kako sada znamo da holesterol nije uzrok srčanih bolesti, zabrinutost oko zasićenih masnoća postaje sasvim apsurdna.

Teorija o holesterolu dovela je do preporuka da se smanji unos masnoća što je dovelo do stvaranja upravo one hrane koja izaziva upalne procese. Službena je medicina napravila  užasnu grešku kad je ljudima savetovala da izbegavaju zasićene masti i da umesto njih koriste višestruko nezasićena ulja. Zato sada imamo epidemiju arterijskih upala koje dovode do srčanih i drugih smrtnih bolesti.

Ono što možete učiniti je da birate živu hranu kakvu je servirala vaša baka, a ne onu kojoj se okrenula vaša mama kad su prodavnice počele nuditi industrijske prerađevine. Izbacivanjem inflamatorne hrane i konzumiranjem esencijalnih nutrijenata iz sveže neprerađene hrane, popravićete štetu koju ste godinama izazivali u svojim arterijama i celom telu konzumirajući tipičnu američku ishranu.

Dr. Dwight Lundell bivši je šef i glavni hirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona. Imao je i privatnu praksu, Cardiac Care Center također u Mesi, Arizona. Nedavno je dr. Lundell napustio hirurgiju da bi se posvetio nutricionističkom lečenju srčanih bolesti. Osnivač je fondacije Healthy Humans koja promoviše ljudsko zdravlje sa naglaskom da se velikim kompanijama pomogne u promovisanju zdravlja. Takođe je i autor knjiga The Cure for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *