• 610
  • 0

Trudne Ukrajinke ubuduće će dobro razmisliti pre nego što zapale cigaretu ili popiju alkoholno piće, jer im po novom predlogu zakona za takvo ponašanje prete kazne.

Iako neke buduće mame ni ne pomišljaju na cigaretu, drugima je preteško da se odreknu te navike, prenosi portal CPM-a.

Ukrajinski zastupnici koji žele da taj zakon prođe u parlamentu, kažu da bi pretnja kaznama mogla podići nivo individualne odgovornosti, a sa njima se slaže i većina lekara.

Međutim, ukrajinski borci za ljudska prava smatraju nacrt zakona diskrimnatorskim obzirom da su cigarete i alkohol loši za svačije zdravlje, a ne samo za zdravlje trudnica i njihovih beba, pa zato insistiraju da se parlamentarci više usredsrede na pasivno pušenje.

Mnogi u Ukrajini i dalje su primorani da udišu dim cigareta na javnim mestima, u restoranima ili javnom prevozu, a među njima su i buduće majke.

Izloženost pasivnom pušenju u poslednja tri meseca trudnoće je povezana s većim rizikom za ekcem kod dece, pokazuje istraživanje japanskih naučnika.

Ranije studije su već ukazale na veću učestalost astme i respiratornih infekcija kod dece čije su majke u trudnoći bile izložene dimu cigareta.

Noviji nalazi se zasnivaju na praćenju zdravlja više od 1.400 dece uzrasta od dva do 18 meseci.

Pušenje u trudnoći je takođe povezano i sa smanjenjem koncentracije takozvanog dobrog (HDL) holesterola u krvi kod dece, što može izazvati razne bolesti srca.

Bez obzira na ova i druga upozorenja naučnika širom sveta, procenjuje se da u razvijenim zemljama puši oko 15 odsto trudnica.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *