• 603
  • 0

Kada se pomene maslačak, najčešće se misli na dosadnu korovsku biljku koja često raste po travnjacima i baštama, i koja se jako teško može eliminisati. Ova biljka je toliko otporna i jaka da ponekad može da  raste u pukotinama u betonu ili asfaltu. Maslačak je jedna invazivna i prodorna biljka. Na sreću, ova biljka je takođe odličan lek za razne probleme i može se koristiti kao hrana, lako se uzgaja, može se naći na sve strane oko nas, a i jednostavna je za upotrebu.

maslacak-2-april-2017.jpgMaslačak je izuzetno bogat izvor beta-karotena koji se u našem telu pretvara u vitamin A. Ova cvetna biljka je takođa bogata i vitaminom C, vlaknima, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i fosforom, kompleksom B vitamina, mikroelementima, organskim natrijumom i vitaminom D. Maslačak takođe sadrži i proteine, dosta više od spanaća. Koristi se u ishrani već hiljadama godina, a poznat je i kao lek za anemiju, skorbut, probleme sa kožom, poremećaje krvi i depresiju.

 

 

 

 

 

 

Ako maslačak sami sakupljate u prirodi, budite sigurni da mesto sa kojeg ga nabavljate nije zagađeno pesticidima, veštačkim đubrivima ili sa nekim drugim hemikalijama. Maslačak iz vašeg dvorišta nije najbolji izbor, sem ako ne živite na selu u prirodi. Najbolje je da se prošetate negde u prirodu, na neko izolovano mesto na planini ili brdu i da tu vadite dragoceni koren ove biljke. Imajte u vidu da je korenje maslačka prilično veliko tako da ponesite sa sobom ašov. Seme za sadnju možete kupiti, a takođe ga možete i skupiti kada cvet bude sazreo, a znaćete da je zreo kada budete mogli da oduvate svo seme sa stabljike. Maslačak možete uzgajati u bašti ili saksiji, u suštini možete da ga gajite gde god želite zato što je biljka dosta izdržljiva i otporna.

Listovi maslačka, cvetovi i korenje su jestivi. Oni imaju blago gorak ukus koji je znatno slabiji ako se sakuplja u proleće ili jesen. Listovi su mekši i manje gorki, tako da su odličan dodatak salati.

Cvet i list se mogu se mogu konzumirati kao salata, koren je najbolje koristiti kao tinkturu ili čaj. Predlažemo da probate naš čaj za jetru i tinkturu za jetru koji sadrže ovu moćnu biljku, ili jednostavno možete samo napraviti tinkturu samo od korena maslačka.

11 koristi maslačka

Pomaže kod varenja

Maslačak deluje kao blagi laksativ koji podstiče bolje varenje, stimuliše apetit, i pomaže regulisanju prirodnih i dobrih bakterija u crevima. Podstiče lučenje stomačne kiseline i žuči što pomaže boljem varenju, posebno varenju masti.

Bubrezi

Ova biljna superhrana ima i diuretsko dejstvo koje pomaže bubrezima da izbace otpad, so i višak tečnosti iz organizma, tako što povećava proizvodnju urina. Ovo takođe inhibira razvoj miroorganizama u urinarnom sistemu. Interesantno je da se u Francuskoj ova biljka zove “pissenlit”, što bi u prevodu imalo značenje kao kada se neko umokri u krevet.

Jetra

Maslačak se pokazao kao izuzetno moćan lek u lečenju bolesti jetre, a to je zato što podstiče funkciju jetre uklanjanjem toksina i obnavljajući hidraciju i balans elektrolita. Takođe pospešuje lučenje žuči.

Antioksidanti

Svaki deo ove biljke je bogat antioksidantima koji sprečavaju oštećenja DNK prouzrokovana slobodnim radikalima, što usporava proces starenja naših ćelija.  Bogat je vitaminom C i vitaminom A kao beta-karoten, i povećava u jetri proizvodnju superoksid dismutaze.

Kancer

Sposobnost u borbi protiv kancera nije tvrdnja lako tvrditi, ali maslačak se pokazao kao izuzetno efikasan lek u mnogim studijama. Maslačak usporava rast kancerogenih ćelija i sprečava da se kancer širi. Lišće je pogotovo bogato antioksidantima i fitonutrijentima koji su se pokazali kao efikasno oružje u borbi protiv kancera.

Dijabetes

Naučna istraživanja su pokazala da maslačak pomže u regulisanju šećera u krvi i nivoa insulina. To se postiže tako što fitohemikalije iz ove biljke imaju sposobnost da kontrolišu nivo lipida.

Visok krvni pritisak

Kao diuretik, maslačak povećava urinaciju što uzrokuje pad krvnog pritiska. Vlakna i kalijum takođe regulišu krvni pritisak.

Holesterol

Mnoge studije pokazuju da maslačak snižava nivo lošeg LDL holesterola i poboljšava odnos holesterola povećavajući količinu HDL holesterola.

Žučna kesa

Maslačak povećava proizvodnju žuči i smanjuje upalu žučne kese, što rešava mnoge probleme i podstiče čišćenje žučne kese.

Inflamacija

Maslačak sadrži esencijalne masne kiseline, antioksidante i fitonutrijente koji smanjuju upale u telu. Ovo može smanjiti bolove i oticanje.

Imuni sistem

Studije pokazuju da maslačak jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv gljivica i mikroba.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *