• 963
  • 0

U Srbiji se pojede između 22- 24 kilograma paradajza po osobi, godišnje. Odeljenje za poljoprivredu tvrdi da postoji oko 25.000 sorti paradajza. Drugi izvori ukazuju da ima oko 10.000 vrsta ovog jestivog voća.

U svakom slučaju, domaći paradajz je najbolji! Međutim, postoji toliko mnogo vrsta paradajza koje možete izabrati.  Imajte na umu da biljke paradajza imaju tendenciju da budu podložne bolestima. Dakle, dobra je ideja da zasadite nekoliko različitih sorti paradajza – uključujući jednu ili dve otporne na bolesti.

Pokušajte da pronađete sortu paradajza koja je najbolja za vašu sredinu. Obezbedite odgovarajuću brigu za svoje domaće paradajize sa sledećim savetima koji dokazano pomažu.
 

7 saveta za uzgoj domaćeg paradajza

Ne sadite pregusto – Ako uzgajate paradajz iz semena, važno je da budete sigurni da sadnica ima dovoljno prostora za razvoj. Ako zbijete biljke jednu do druge one neće moći da se razviju. Dakle, presadite ih u zasebne čašice prečnika 10cm, ubrzo nakon pojavljivanja prvog lišća.

Zagrejte baštensku zemlju – Paradajz napreduje na toploti. Nekoliko nedelja pre nego što nameravate da zasadite pradajz, raširite preko zemlje crni najlon. Nekoliko dodatnih stepeni topline zemljišta će učiniti da se paradajz lako ukoreni i da odmah krene da raste. Pokrivanje zemljišta i sa prozirnim najlonom pomaže. Providan najlon omogućava da sunčevi zraci sijaju kroz njega i onda zarobljava toplotnu energiju u zemljištu. Osim toga, to izaziva seme korova da klija i onda ga spaljuje – što onemogućava da ponovo klija.

Sadite duboko – Zasadite svoje biljke paradajza duboko – čak i preko par pvih listova. Kada posadite paradajz na ovaj način on može razviti korenje uzduž celog dela stabla koji je zatrpan. Više korenja će učiniti biljku paradajza jaču.

Pomozite biljci da stvori plodove – Postoje dve vrste paradajza. Jedna vrsta paradajza kada dostigne određenu veličinu odmah izbaci sve plodove. Ove vrste paradajza su sklone cvetanju rano u sezoni. Ove biljke daju plodove bez ikakvih problema – osim ako imate nepovoljne vremenske uslove. Veliki, sočni, mesnati paradajizi rastu na biljkama koji su biljke tipa loze. Oni vole da rastu visoko pre nego što počnu sa davanjem plodova. Počupajte najniže lišće u rano leto kako bi ste podstakli biljku da stvori cvetove.

Zalivajte redovno – Zalivajte biljke redovno i obilno dok se ne razviju. Nepravilno zalivanje može dovesti do raznih bolesti. Postarajte se da vaše biljke dobiju najmanje 1 centimetar vode nedeljno. Međutim, tokom toplih i suvih dana potrebno im je više vode. Tokom dana, ako vaša biljka počne da vene, zalij te je. Nakon što plodovi paradajza počnu da sazrevaju, možete smanjiti zalivanje. Smanjivanjem vode, vaše biljke će se fokusirati na koncentraciju šećera, što će poboljšati ukus.

Pinciranje – Počupajte zaperke koji se nalaze u zglobu između dve grane ili između grane i stabla. Oni neće uroditi plodom i imaju tendenciju da oduzmu energiju od ostatka biljke. Ali polako sa orezivanjem ostatka biljke.
pinciranje_jun-2016.jpg

Uklonite donje lišće – Kako se biljke paradajza počinju razvijati, doljem lišću fali cirkulacija vazduha i sunčeva svetlost. Osim toga, pošto je blizu zemlje, a zemljište nosi razne patogene koji se lako mogu preneti do tog najnižeg lišća, najbolje je odstraniti ih. Ovi listovi su najstariji i obično su prvi listovi za razvijanje problema sa gljivicama. Uklonite lišće sa prvih 30 cm stabla kada vaša biljka paradajza dostigne preko 1 m.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *