• 745
  • 0

Obično se, naime, u ovakvim prilikama – što je sasvim razumljivo, naravno – govori samo o uspesima, tj. onome šta je neko postigao i uradio. Brestovčani su odstupili od tog pravila. Pre par godina došli su na ideju da organizuju – festival ajvara.

Ali – nije prošlo. Čak i iz današnje perspektive moglo bi se reći da je to bila dobra zamisao. U kraju – leskovačkom, što će reći i blizu velikog grada – koji je već prepoznatljiv po tom proizvodu i gde postoji značajan broj proizvođača, pokušati da se svi oni okupe na jednom mestu, malo međusobno takmiče, malo svi zajedno promovišu i „brendiraju“ (poput, recimo, festivala pršute) delovalo je perspektivno. Odgovor na pitanje zašto tako nije bilo traži mnogo više prostora i konkretnih podataka, ali i nije mu ovde mesto. Važnije je da se Brestovčani nisu demoralisali i digli ruke, nego su prošle godine svoju ideju malo promenili i pokušali ponovo. Ovog puta odlučili su da organizuju Festival zimnice i tradicionalnih proizvoda. I, ovog puta, selo je – uspelo.

Festival je dao nov kvalitet životu u selu, jer on nije samo stecište i „zborno mesto“ proizvođača zimnice, nego je okupio i angažovao i sve ostale „strukture“ sela. Tog dana se sastaju i golubari i ribolovci, kuturno-umetničko društvo prikazuje svoj program, udruženje poljoprivrednika ima predavanja, aktiv žena izlaže svoje rukotvorine, fudbalski klub igra prijateljsku utakmicu. Što je još važnije, meštani Brestovca su uvideli da je sve to zapravo – malo. Kako sami kažu, „aktivnosti vezane za konkretnu ulogu Brestovca kao povrtarskog mesta u kome se proizvode paprika i ajvar, svode se na par dana“, pa zato planiraju jačanje ovakvih aktivnosti, odnosno spremaju se da slične stvari organizuju više puta godišnje.

Iz svega toga izranja vizija budućnosti sela kao mesta koje će biti prepoznatljivo po prozvodnji i preradi primarnih poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova. Na to se, međutim, dodaju i novi sadržaji, pre svega aktivnosti usmerene na razvoj agro-ekološkog turizma, između ostalog i zbog „rasprostranjenosti jarebica i prepelica u ataru sela“. A sve to, opet, radi ostvarenja krajnjeg cilja koji su Brestovčani pred sebe postavili: „prepoznavanje Brestovca kao mesta interesantnog i dobrog za život i razvoj“.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *